Raiskaajille kovemmat tuomiot. Alaikäisen raiskaus on aina törkeä.

Blogi, perjantaina 17.01.2014

Julkinen keskustelu, hämmästely ja yleisenoikeustajun vastaiset tuomiot saavat nyt muutosta aikaan. Hallituksen tuore esitys kiristää seksuaalirikosten rangaistuksia. Uudessa esityksessä eduskunnalle on kirjattu lakiin mm. seksuaalisen häirinnän pykälä, josta voi jatkossa saada joka kuusi kuukautta vankeutta. Ja isona uudistuksena laissa on raiskausten rangaistusasteikon kiristäminen.

Alaikäisen raiskaus oli jatkossa aina törkeä raiskaus. Lievennyksistä siis luovuttaisiin. Alaikäisten raiskaus olisi siis jatkossa aina tärkeä raiskaus ja näin vähimmäisrangaistus nousisi.

Muidenkin raiskausten rangaistusasteikkoja tiukennetaan. Väkivallan uhkaaminen osana raikausta voisi jatkossa tuoda nykyisen kolmen vuoden sijaan neljän vuoden tuomion. Teko, joka nykyisin rangaistaan sukupuoliyhteyteen pakottamisena, olisi siis jatkossa rikosnimikkeeltään raiskaus.  Ja lisäksi syyttäjä voisi nostaa syytteen aikuisiin kohdistuneissakin raiskauksissa vaikka uhri ei sitä haluaisi. Eli kaikki aikuisiin kohdistuvat seksuaalirikokset seksuaalista häirintää lukuun ottamatta siirretään nyt virallisen syytteen alaisiksi. Kaikki lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat jo nyt virallisen syytteen alaisia.

Muutoksia tulee myös seksuaaliseen häirintään. Nykyisinhän seksuaalinen häirintä on lähes lakaistu matonalle ja sitä on käsitelty vain kunnianloukkauksena tai työsyrjintänä. Laissa on kirjaukset koskettulusta ilman lupaa ja maininta mm. rintojen, takapuolen ja reisien koskettelusta. Laki on kirjoitettu minusta hyvin ja tarkasti auki enkä usko tulkinnan olevan vaikeaa. Ja uskon, että uusi laki toimii aiempaa paremmin enneltaehkäisten törkeää käytöstä mm. työmailla. Näin siis seksuaalinen koskettelu ja puhe saavat uudessa laissa aiempaa selvemmät rajat. 

On totta, että tällainen laki voi antaa myös mahdollisuuden lain väärinkäytöksiin. Mutta laki on kyllä hyvin perustellusti tehty ja kirjoitettu. En usko, että kukaan vahingossa joutuu tämän lain ”rangaistusten piiriin”. Ja on varmasti myös totta, että näyttöongelmat voivat olla näissäkin rikoksissa jatkossakin hankalaa. Mutta onneksi valtaosalle suomalaisista on iskostunut takaraivoon yleinen lakien noudattamisen kasvatus. Ehdoin tahdoin ei siis haluta lakia olla rikkomassa.

Hallitusohjelmassa on kirjaus, jonka mukaan seksuaalirikoslainsäädäntöä muutetaan siten, että se turvaa paremmin seksuaalisen itsemääräämisoikeuden. Minusta suunta on nyt oikea ja meidän suomalaisten tahdon mukainen. Mutta samaan aikaan kun tiukennamme seksuaalirikollisten rangaistuksia on myös syytä lisätä huomiota rikoksen uhreihin. Oikeudenkäyntien venymisiin tulee pystyä puuttua ja taata myös uhrille kaikki mahdollinen apu päästä yli, jos se koskaan on täydellisesti mahdollista, rikoksesta, joka on kuin murha josta jää henkiin.

Tämän tai näiden lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan viimeistään ensi vuoden 2015 alusta. Toivottavasti eduskuntakäsittelyssä asia saadaa hoidettua kuntoon jo kesäksi. Ja samalla asian käsittelystä vastaavalla lakivaliokunnalla on myös mahdollisuus ottaa käsittelyynsä yli 100 kansanedustajan allekirjoittama Tuomo Puumalan ja minun tekemä lakialoite joka tekisi lasten törkeistä hyväksikäytöistä myös rikoksia jotka eivät lainedessäkään vanhentuisi koskaan. Näin saisimme nämä rikolliset vastuuseen sairaista teoistaan tätä päivää paremmin.

Armeijalle uutta kalustoa.

Eilen julkaistiin koko syksyn neuvoteltu kalustohankinta maamme armeijalle. Puolustusvaliokunnassa asiaa olemme loppuvuonna käyneet läpi ja kauppa vahvistettiin nyt alkaneen vuoden budjetin vahvistuttua. Hankimme siis maallemme 100 käytettya uudemman sukupolven Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunua Hollannista. Hankinta tapahtuu tänä vuonna ja tulevina vuosina ja tällä tavalla haluamme turvata maavoimiemme iskukyvyn ja toimintavarmuuden aina pitkälle 2030-luvulle saakka. Vanhat Leopard 2A4 -vaunut jäävät käyttöön. Nämä Leopard 2A4 -panssarivaunut säilyvät siis elinkaarensa loppuun asti operatiivisessa käytössä ja reservin kalustona. Lisäksi niitä tullaan käyttämään ajoharjoitteluun ja uudempien vaunujen varaosiksi. Mutta niitä ei enää kannattanut päivittää nyt hankkitujen 2A6-tasoisiksi. Se olisi maksanut noin 5 miljoonaa euroa per vaunu. Vastaavasti ihan uudet pakasta vedetyt vaunut olisivat olleet noin 10 kertaa nyt tehtyä kauppaa kalliimmat. Saimme siis vaunut poikkeuksellisen edullisesti, 2milj kappale, nyt Hollannilta joka luopuu tämän tyyppisistä maavoimistaan.

Leopard 2A6 -vaunut ovat suoristuskyvyltään huomattavasti nykyisiä vaunujamme parempia. 2A6:set ovat tulivoimaisempia, mutta niissä on myös aiempaa kehittyneempi ballistinen suojaus, vaunun johtajalle rakennettu itsenäinen pimeätoimintakyky ja sisäpuolinen sirpalesuojaus. Ja lisäksi kokonaisuudessa saamme vaunujen mukaan vaunuihin varaosat 10 vuodeksi sekä sisäsimulaattorit ja huoltosimulaattorit, erikoistyökalut ja testilaitteet sekä erän ampumatarvikkeita.

Joku varmasti kysyy, että miten hankinta rahoitetaan. Alle viivataan nyt vielä täälläkin, että tämä hankinta ei vaadi lisärahoitusta. Rahoitus sisältyy puolustushallinnon suunniteltuun budjettikehykseen.

Puolustusministeri Carl Haglundin toteamukseen siitä, että 2näin puolustushallinnon niukkoja määrärahoja käytetään tähän kustannustehokkaaseen hankintaan” on helppo yhtyä.

Mutta keskustelu puolustusvoimiemme tulevaisuudesta jatkuu tämänkin jälkeen. Edessä on merkittävää kalustovanhentumista ja se vaatii lisää rahaa. Olemme lopulta perimmäisten kysymysten äärellä. Ja kysymys kuuluukin haluaako kaikki puolueet puolustaa ja pitää yllä uskottavia puolustusvoimia jatkossakin? Kokoomus tähän on sitoutunut ja ottanut tavoitteeksi 1,5% osuuden sitomisen BKT:stä Puolustusvoimille. Nähtäväksi jää mitä muut puolueet haluavat.

Tänään ehdittiin monenlaista. Aamulla Hämeen Sanomat ja Aamuposti ison kahvikupin kanssa. Ja HäSa:ssa myös tänään kuukausikolumnini ja aiheena tällä kertaa lukio ja yleissivistys. Otsikolla ”Yleissivistystä ei ole ilman historiaa”. Vahva kannanotto siis lukion uudistamisen puolesta, mutta niin, että esimerkiksi historiakin pakollisena yleissivistykseen jatkossakin kuuluu. Mutta palaan samaan aiheeseen tällä myöhemmin.

Aamusta ehdin käydä perheen kanssa Janakkalan Tervakoskella uimassakin. Hiljaista oli altailla kun päiväkotiryhmätkin olivat jääneet päiväkodeille pakkasta pitelemään. Mutta vesi oli taas tutun lämmintä ja hauska oli hetki ottaa ihan iisisti. Mukava ja siisti uimahalli Tervassa ja lyhyt matka meiltä Lopeltakin. Suosittelen siis Riihimäen hyvän uimahallin tapaan. 

Janakkalasta sitten Lopen kautta Riihimäelle ja päivän työt jo nyt paketissa. Muutama isompikin asia tänne Hämeeseen nyt työnalla ja oikeastaan väännön alla. Toivotaan, että saamme siitä myönteistä kerrottavaa pika puolin. Mutta nyt ilta tv:n parissa ja Kultaisia Venloja. Ja huomenna sitten aamusta Riihimäki Rallia seuraamaan. Tällä kertaa en itse mukana kilpailussa ole, mutta penkalla ollaan. Totta kai.

 

 

 

 

 


 

Kommentit