Raha ei saa ohjata kriminalipolitiikkaamme – Vierailulla Jokelan Vankilassa.

Blogi, maanantaina 08.12.2014

Tänään kävin vuoden sisällä toisen kerran vierailulla Jokelan Vankilassa. Edellinen vierailuni oli alkuvuodesta kun tapasin vankilassa opiskelevia miehiä ja heidän opettajiaan. Se olikin yksi parhaista vankilavierailuistani joita tässä kansanedustajauran aikana on ehtinyt kertyä lukuisia. Varsinkin viime kaudella vankiloita tuli kierrettyä kun istuin eduskunnan lakivaliokunnassa, mutta jo sitä ennenkin ja nytkin.

Tämän kertaiselle vierailulle meidät oli kutsunut vankilan henkilökunta ystäväni, loppilaisen vanginvartijan, Jani Luceniuksen johdolla. Visiittiä jonkin aikaa sovittelimme kalentereihimme kun mukaan haluttiin samalla kertaa myös poliisikansanedustaja Kari Tolvanen ja vankikysymysten parissa paljon työtä tehnyt Ben Zyskowicz. Benin vierailu peruuntui yllättäen aamusta, mutta Karin kanssa saimme sitten kyllä aivan erinomaisen perehdytyksen vankilan tähän päivään. Kanssamme pöydässä istui useampi vanginvartija ja myös vankilan johtaja jne. Perusteellinen puolitoistatuntinen ensin keskustellen vankeinhoidon nykytilasta ja tulevista haasteista ja sitten perusteellinen kierros vankilan kaikilla eri osastoilla ja ulkoilualueilla.

Vankiloissa ollaan aiheestakin huolissaan tämän hetken tilanteesta missä raha tai rahojen vähyys on määrittelemässä maamme kriminalipolitiikkaa. Avopuolella kurinpitorikkomusten määrä on kymmenkertaistunut vajaasta kymmestä reiluun sataa muutamassa vuodessa ja se jo yksin kertoo siitä, että tällaiseen vaihtoehtoon on sijoitettu vääränlaisia vankeja. Ja samaan aikaa pantarangaistukset ja muut yleistyvät ja huolestuttavimmat tapaukset kertovat arjesta siitä kuinka lastenhyväksikäyttäjät pääsevät pelkällä avovankilalla rikoksistaan ja ovat samantien jo ”samalla hiekkalaatikkolla” takaisin. Tämä on vakava paikka ja myös huolissaan täytyy olla siitä, että vaarallisuusarviointeja ei edelleenkään tehdä kuin elinkautisvangeille ja koko tuomionsa istuville vangeille ja näin moni vartijoiden mielestä vaarallinen vanki pääsee linnasta ulos. Uusimisia on luvassa liian usein.

Itse olen näiden vankilakysymysten parissa tehnyt paljon työtä ja myös esityksiäkin eduskunnassa. Viimeisimmät koskevat terrorismirikoksia, mutta sitä ennen mm. olen tehnyt esitykset lomilta palaamatta jättämisen rinnastamiseksi karkaamiseksi ja myös ensikertalaisuusmäärittelyn maalaisjärkeistämiseksi. Ei voi olla oikein, että Suomessa voi raiskata kolmen vuoden välein ensi kertaa jne. Ja myös sakonmuuntoasian parissa olemme tehneet mm. Karin kanssa pitkään työtä ja nyt se lopulta saadaan palautettua. Ja esimerkkejä on paljon. Niin ja isona tietenkin Tuomo Puumalan kanssa tekemäni lakialoite millä lapsen törkeä seksuaalinen hyväksikäyttö rinnastettaisiin murhaan eli se ei rikoksena vanhenisi koskaan. Tämä aloitteemme on saanut jo eduskunnassa yli 100 kansanedustajan tuen ja nyt sen pitäisi kaiken järjen mukaan edetä lakivaliokunnassa eteenpäin. Tuollainen rikoshan on kuin murha, josta jää henkiin.

Kiitokset vielä erittäin antoisasta vierailusta Jokelassa. Keskusteluissa otin esille myös edellisen vierailuni opiskelevien vankien esille nostamia asioita. Vaikka itse kannatankin kovempia tuomioita ja kunnon rangaistuksia rikollisille niin pidän tärkeänä myös sitä, että esimerkiksi peruskoulun tai ammattikoulun opiskelu loppuun olisi vankilassa mahdollista. Terveiset ja esitykset siis viety perille.

….

Puheenjohtajan ääneni ratkaisi Läyliäisten Koulun remontin –
Lopen kunnanvaltuusto hyväksyi ensi vuoden budjetin.

Illalla sitten vielä pitkä kunnanvaltuuston kokous. Onneksi Tiina Seppälän esityksestä kunnanhallitus jo poisti pohjasta mm. kouluverkkoselvityksen tekemisen ja jatkoi näin koulurauhaa ja kylärauhaa ja myös antoi tuen kyläkoulujenkin iltapäivätoiminnan tarjoamiselle jatkossakin. Mutta joitain korjauksia vielä jäi valtuustollemmekin. Isona asiana valtuusto päätti äänestyksen jälkeen käynnistää jo ensi vuonna Launosten koulun ja esiopetustalon rakentamisen rinnalla vastaavan uran Läyliäisiin. Asia ratkesi äänestyksellä ja ensimmäisen kerran urallani Lopella äänete menivät tasan 17-17. Minun puheenjohtajana antamani ääni ratkaisi sen, että kunnanhallituksen esitystä muutettiin ja hanketta ei siis siirretä myöhemmille vuosille. Työ siis käynnistyy 200 000 euron suunnittelurahalla ja mm. kaavoituksella jo nyt 2015 ja hanke viedään maaliin niin, että koulu on valmis syksyllä 2017.

Valtuusto päätti myös äänestyksellä lisätä määrärahan yläkoulun resurssiopettajan palkkaamiseen Anniina Luceniuksen esityksestä ja myös valtuusto kirjasi äänestyksen jälkeen Kormun koulun remontin suunnitelmavuodelle 2019. Asia kuitenkin selvitetään vielä sitä ennen ja totta kai oppilasennusteet ja muut voivat vielä tilannetta muuttaa. Itse olisin mieluummin halunnut tehdä päätöksen missä myös samaan aikaan olisi tärkeää tarkastella myös Joentaan koulun lisätilan tarpeet ja myös Pilpalan ja Länsi-Lopen Koulujen saneeraukset ja lisätilat. Ja näin uskon, että lopulta asiassa edetäänkin. Eli tällaiseen kouluselvitykseen minäkin olen valmis. Ja olen varma, että tulevaisuudessa sitä, että kyläkouluihin panostetaan vielä kiitellään monet kerrat.

Valtuusto myös hyväksyi yksimielisesti toivomusponnen, että vielä selvitettäisiin mahdollisuudet jatkaa lääkäripalveluita myös Lopellakin. Minusta on järkevää kehittää Riihimäelle koko seutukunnan isompi terveyskeskuskeskus, mutta olen kyllä sitäkin mieltä, että jonkinlainen päivistysmalli olisi hyvä turvata myös maalaiskunnissakin jatkossa. Se olisi myös Sote-uudistuksenkin hengen mukaista. Onko se sitten joka päivä tulevaisuudessa vai vain joinain päivinä niin se nyt hyvä vielä selvittää. Mutta tärkeintä ennen muuta niin, että ikäihmiset ja lapsiperheet pääsisivät helpolla lääkärin tai sairaanhoitajan vastaanotolle kun hoitoa tarvitaan. Tähän varmasti vielä palaammekin.

Muutamia muita muutoksia myös valtuusto vielä kokoukseen teki. Ne kaikki löytyvät pöytäkirjasta www.loppi.fi varmasti jo huomenna iltapäivästä lähtien. Mielelläni myös vastaan kaikkiin kysymyksiin jo sellaisia kokouksenkin pohjalta ilmenee.

Mutta nyt aika kiittää tästä päivästä. Huomenna sitten eduskunnassa ensin normaali tiistain työpäivä ja sitten iltapäivällä ulkomaankauppaministeri ja Eurooppaministeri Lenita Toivakan kanssa Riihimäelle. Ohjelmassa hieman yritysasioita ja vierailuja ja sitten illansuussa myös yleisökahvit Laurellilla kello 18-18.30. Tervetuloa siis mukaan!

 

Kommentit