Radio Häme: Heinonen kohdistaisi aselain toimenpiteet ensiaseen hankkijoihin

Uutiset, keskiviikkona 27.10.2010

Kansanedustaja Timo Heinonen esitti Radio Hämeen Politiikan puhemyllyssä tiistaina, että aselain uudistukset ja toimenpiteet kohdistettaisiin tulevaisuudessa erityisesti ensimmäistä asettaan hankkiviin. Heinonen näkee, että suurin hyöty saavutetaan, kun perusteellisempi hakumenettely kohdistetaan nimenomaan uusiin aseluvanhankkijoihin. Myös lääkärin ilmoitusvelvollisuus olisi Heinosen mukaan voitu muuttaa oikeudeksi, ja tarpeellinen haastattelu hoitaa tässä tapauksessa esimerkiksi perheen tai harrastusseuran jäsenten kautta. Tällöin potilaan ja lääkärin luottamuksellinen suhde ei olisi muuttunut.

– Uskon, että tähänkin lainsäädännön tiukennukseen johtaneiden tapausten aseenhankinnat olisivat pysähtyneet jos haastattelun ohella oltaisiin oltu yhteydessä aseenhankkijan perheeseen, pohti Timo Heinonen

Aselain muutosesitys on tehty Jokelan ja Kauhajoen koulusurmien jälkeen, mutta uudistustarve on pidempiaikainen. Koulusurmien jälkeen monet vaativat jopa käsiaseiden totaalikieltoa. Tätä ei kuitenkaan aselaissa ole esitetty. Lain sisältö on ollut vilkkaassa keskustelussa yli vuoden, hallintovaliokunta teki lakiin muutoksia yhteistyössä ministeri Holmlundin kanssa. Täyskieltoa aseille ei tullut, mutta käsiaseen saamista vaikeutettiin selvästi.

– Itse näen, että tässä keskustelussa täytyisi muistaa ennen muuta myös nuorten mielenterveystyö ja syrjäytymisen ehkäisy. Nämä ovat paljon vaikuttavampia keinoja, jos ja kun haluamme ehkäistä Jokelan tai Kauhajoen kaltaisia tapahtumia. Onneksi tännekin ollaan nyt edelleen suuntaamassa lisäresursseja ministeri Risikon toimesta, totesi Heinonen ja viittaisi radiossa nyt tulevaan joka vuotiseen kouluterveydenhoitajan tarkastukseen.

Eduskunta äänesti aselain sisällöstä tällä viikolla. Aselain uudistuksen toinen osa on valmistelussa ministeriössä ja tulee eduskuntaan vielä tällä vaalikaudella.

– Uskon, että uuden aselain vaikutuksia seurataan tarkkaan, ja ministeriössä ja eduskunnassa ollaan valmiita tekemään tarvittavia korjauksia, jos kokemus näin osoittaa, sanoo Heinonen.

– Kyllä lähtökohta pitää kuitenkin olla se, että emme tee sellaista lainsäädäntöä mikä tekee metsästyksestä ja ampumaharrastuksesta mahdottomia. Uskallan sanoa, että hyvin suuri valtaosa – lähes kaikki – metsästäjät esimerkiksi ovat erittäin vastuullisia aseenkäyttäjiä eikä heitä pidä syyllistää sellaisesta mihin he eivät ole syyllisiä, totesi Timo Heinonen.

Kommentit