Pystyykö työministeri Timo Harakka lähellekään samaan kuin edeltäjänsä Jari Lindström? – Sipilän hallituksen aikana pitläaikaistyöttömyys lähes puolittui

Blogi, perjantaina 26.07.2019

Edellinen Keskustan, Kokoomuksen ja Sinisten hallitus asetti viisi terveen talouden tavoitetta. Suomen kuntoon saattamiseksi päätettiin keväällä 2015, että velkaantuminen taitetaan suhteessa bruttokansantuotteeseen, velanotto täytyy saada loppumaan, työllisyysaste nousemaan 72 prosenttiin, maahamme 110 000 työllistä lisää eikä kokonaisveroaste ei saa nousta. Nämä tavoitteet olivat kovia ja osan mielestä jopa mahdottomia. Hallitus saavutti kaikki tavoitteensa ja jopa ylitti niistä monet.

Yksi kovimmista oli työllisyysasteen nostaminen 72% ja 110 000 työllisen lisääminen. Maahan syntyi viime kaudella yli 140 000 uutta työpaikkaa ja työttömyys väheni merkittävästi. Yksi vaikeimmista ja kivuliaimmista työttömyyden muodoista on pitkäaikaistyöttömyys. Pitkäaikaistyötön on siis henkilö, joka on ollut yhtäjaksoisesti työttömänä 12 kuukautta tai pidemmän ajan. Lyhytkestoisen työttömyyden laskun perässä myös pitkäaikaistyöttömyys kääntyi laskuun vuonna 2017. Pitkäaikaistyöttömyys oli huipussaan vuonna 2016, kun yli vuoden työttömänä olleita oloi 123 000. Nyt kesäkuussa vastaava pitkäaikaistyöttömyyden tilasto näytti noin puolta vähempää eli 63 800. On varmasti kiistaton tosiasia se, että ainakin näiden yli 60 000 ihmisen ja heidän perheissään arki on helpottunut merkittävästi äidin tai isän tai jopa molempien löydettyä pitkän työttömyyden jälkeen jälleen palkkatyötä.

Iltalehden toimittaja Mika Koskinen jakoikin kiitosta keväällä työnsä päättäneellä hallitukselle toteamalla, että ”Saavutus on merkittävä, sillä pitkäaikaistyöttömyyden purkaminen on aina vaikeaa, ja joitain vuosia sitten pitkäaikaistyöttömyyttä pidettiin melko yleisesti lähes ylitsepääsemättömänä ongelmana.”

Työministeri Jari Lindströmin (sin) johdolla siis tehtiin pienoinen ihme. Mutta edelleen tehtävää siis riittää ja jäi myös uuden Rinteen hallituksen työministeri Timo Harakalle. Jos Harakka pystyisi edes lähelle samaan kuin Lindström eli puolittamaan edelleen pitkäaikaistyöttömyyden nykyisestä reilusta 60 000 niin tilanne olisi monessa mielessä paljon parempi. Haaste on erittäin kova sillä edelleen työttömänä olevissa on yhä vaikeammin työllistyviä, mutta periksi ei ole varaa antaa. Työ on nimittäin varmasti sitä mitä ainakin valtaosa arkeensa odottaa.

Valitettavan hitaasti sen sijaan vähenee nuorisotyöttömyys. Nuortenkin kohdalla toki saatiin paljon aikaan viime vaalikaudella. Vielä 2017 nuoria työttömiä oli 63 000, kun viime vuonna 2018 alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 32 000. Tänä vuonna määrän arvioidaan edelleen alenevan muutamalla tuhannella. Tällä hallituskaudella nuorisotyöttömyyden on arvioitu kuitenkin jumittuvan nykyhallituksen aikana noin 29 000 nuoreen.

Rinteen hallitus ei siis saa tyytyä saamaansa perintöön. Hyvää kehitystä pitää ruokkia ja varmistaa se, että työttömyyden väheneminen jatkuu myös nyt, kun vastuussa on uusi työministeri Timo Harakka (sd). Tarvitaan varmasti lisää panoksia siihen, että avoimet työpaikat ja työntekijät löytävät toisensa, mutta myös siihen, että työtä hakevilla on riittävät ja oikeanlaiset taidot avoinna oleviin työtehtäviin. Kannustimien pitää olla kohdallaa niin tarjota työtä ja työllistää kuin myös ottaa vastaan työtä.

Itse toivon, että Rinteen hallitus onnistuu työllisyyden hoidossa. Jokainen työttömyydestä takaisin työelämään pääsevä on ilonaihe ennen muuta henkilökohtaisella tasolla, mutta myös hyvinvointiyhteiskunnan kestävyyden kannalta.

….

Helteinen päivä päättyi terassille. Nyt oli kyllä Perikunnan vedoista ylivoimaisesti paras. Mahtava parituntinen terassirevyy Juomahuone Laitisella. Vahva suositus eli menkää!

 

Kommentit