Pyöreäpöytä kehittämään Lopen palveluita

Kynästä, sunnuntaina 01.11.2015

Meistä jokainen on varmasti seurannut huolestuneena palveluiden poisvalumista Lopelta. Ensin kaupat ja pankit katosivat kyliltä ja nyt myös kiihtyvällä tahdilla taajamista. Muutos on ollut suuri ja minusta nyt olemme ylittäneet siinä yhden raja-aidan. Kuntakeskuksessamme ei ole enää ruokaravintolaa eikä pubiakaan ja myös pitkäaikainen kauppiasvetoinen ruokakauppaperinne päättyi Keskon lopetettua K-Market Lopen. Myös kunnallisia palveluita on vuosia varrella karsittu ensin kyliltä ja nyt myös taajamista ja kuntakeskuksesta. Palvelut näyttävät keskittyvän kiihtyvällä tahdilla kaupunkeihin.

Lopen kuntaa on syytetty myös siitä, että esimerkiksi K-Market loppui. Välillisesti tällaisiin syytöksiin voi toki löytää aiheitakin, mutta kyllä isoin syy kauppa- ja muiden yksityisten palveluiden katoamiseen on siinä, että kilpailu on koventunut ja asiakkaita ei ole ollut riittämiin. Isot kauppakeskukset, Prismat ja City-Marketit, ovat imeneet myös loppilaisten ostoseuroja ja näin vieneet paikallispalveluilta kannattavuutta. Varmasti aika moni voi katsoa peiliin. Myönnän, että minäkin.

Mutta vielä ei ole myöhäistä. Olenkin ajatellut kutsua kunnanvaltuuston puheenjohtajana kokoon isomman eri aloja edustavan ryhmän pohtimaan kuntamme kauppa- ja muita palveluita. Pyöreässä pöydässä voisimme etsiä keinoja löytää kuntaan yksityisiä investoijia esimerkiksi uudelle kaupalle, ravintolalle ja muille näistä hyötyville yksityisen sektorin palveluille. Tällaisesta paikasta voisi kiinnostua myös lääkäripalveluita tarjoavat tahot ja monet muutkin.

Oma osansa keskustelussa pitää antaa myös tapahtumille ja muulle millä voisimme elävöittää kuntaamme niin kesällä kuin talvellakin. Yksi ajatuksenarvoinen juttu voisi olla talvimarkkinoidenkin järjestäminen Lopen torilla kesän Perunankukkapäivien ja Yrittäjien Markkinoiden tapaan.

Tähän tulen palaamaan alkavan talven aikana, mutta jo tänään itse kukin voimme huolehtia siitä, että vielä olemassa olevat palvelut säilyvät kunnassamme myös tulevaisuudessa. V. Leino, Eräloppi ja Säästö-Karit ovat sellaisia palvelevia erikoiskauppoja joista meidän kannattaa pitää kiinni. Kuten myös palvelevat huoltoasemat, apteekki, Launosissa ja Läyliäisissä toimivat ravintolat ja monet pienemmät kaupat. Käykää vaikkapa ensi kerralla katsomassa lahjaa ensin Lopen omista kaupoista kuten Sinikellosta, PuotiPoikettavasta tai Savi-Heinäpuodista. Ja hyvää lähiruokaa saa monestakin paikasta. Jos vaikka nyt nostaisin esille luomukyytönkin lihaa myyvän Kittilän Pappilanpuiston. Ja erilaisia palveluita löytyy mökkitalkkareista jätehuoltoon ja rakennuspalveluista kauneuden ja hyvinvointiin.

Pidetäään siis Loppi elinvoimaisena jatkossakin. Tai tehdään Lopesta jälleen elinvoimainen. Käsi ylös kuka on mukana talkoissa?

Timo Heinonen
kansanedustaja
Lopen kunnanvaltuuston puheenjohtaja

Kommentit