Pyhän Yrjön juhlaa – Uusien partiolaisten valapäivä ja ratsastuksen maailman cupia

Blogi, sunnuntaina 27.10.2019

Pyhä Yrjö eli Pyhä Yrjänä on partiolaisten suojeluspyhimys.

Pyhä Yrjö tänään monessa mukana…

Partioliikkeen perustaja kenraalimajuri Robert Stephenson Smyth Baden-Powell kuvasi partiolaisten pyhimystä näin: ”Pyhä Yrjänä (Pyhä Yrjö, St Georges) oli juuri sellainen kuin partiolaisen tulisi olla: Kun häntä kohtasi vaikeus tai vaara, miten suuri tahansa, vaikkapa lohikäärmeenkin muodossa, hän ei koettanut paeta sitä peläten, vaan hyökkäsi sen kimppuun omin ja hevosensa voimin. Vaikka hän oli huonosti aseistettu tämän kaltaista ottelua varten, hänellähän oli vain keihäs, hän kuitenkin kävi siihen, teki parhaansa ja lopulta onnistui voittamaan taistelun, mihin kukaan ei ollut uskaltanut ryhtyä.

Juuri tällä tavalla partiolaisen olisi suhtauduttava vaikeuksiin tai vaaraan, olkoot ne miten suuria tai pelottavia tahansa tai olkoon hän miten huonosti varustettu tahansa. Hänen on käytävä niiden kimppuun rohkeasti ja luottavaisesti käyttäen kaikki voimansa voittaakseen ne. On olemassa mahdollisuus, että hän onnistuu. Pyhän Yrjänän päivä on huhtikuun 23. Sinä päivänä kaikki kunnon partiolaiset ajattelevat erityisesti partiolupaustaan ja partiolakiaan.”

Pyhä Yrjö näkyy myös ratsastuksessa. Kaikille ratsastusta harrastaville on tuttu Prix St Georges-luokka eli Pyhä Yrjö. Ei varmastikaan itse ratsastettuna, mutta vaativana koululuokkana. Pyhä Yrjö on kolmanneksi korkein kilpailuluokka, kun  korkein on Grand Prix. Pyhä Yrjö eli partiolaisten Pyhä Yrjänänä tuntema pyhimys on siis myös meidän ratsastajien ja myös ratsuväen suojelupyhimys. Siksi myös meidän kodin seinällä Isä Ambrosiuksen siunaamassa ikonissa.

Mutta tämä päivä siis vahvasti Pyhän Yrjön ”hengessä”. Aamusta ensin koko perheen kanssa Lopen kirkkoon missä uudet sudenpennut antoivat partiovalan. Niin myös meidän pienet. Ja sitten iltapäivällä suuntasimme uudestaan Helsingin Jäähalliin seuraamaan 35. Helsinki Horse Shown huipennusta eli esteratsastuksen Maailman Cupia.

Iso-Britannian Robert Whitaker oli tämän vuode. HIHS:n kaksikko. Eilen ratsukko voitti GP-luokan ja nyt tänään kovimman Maailman Cupin. Uusintaan selvisi perusradalta puhtaalla ratsastuksella yhdeksän ratsukkoa ja näistä vielä neljä  onnistui nollarataan myös uusinnassa. . Nopeimman ajan ratsasti siis Robert Whitaker hevosellaan Catwalk IV ja Britannian kansallislaulu raikasi loppuunmyydyssä Helsingin Jäähallissa.

Whitaker teki Helsingissä siis todella uskomattoman urakan. Whitaker voitti ensin lauantain GP-luokan samalla Catwalk-hevosellaan ja vain vajaata vuorokautta myöhemmin Maailman Cupin. Enpä muista itse tällaista ennen nähneeni, että sama ratsukko onnistuu voittamaan viikonlopun molemmat pääluokat. Nyt Whitaker ja Catwalk sen tekivät!

Ja ihan pienenä yksityiskohtana. Aikanaan Vaahteramäellä samanlaisella Charles Owen kypärällä juhlittiin muuten Christmas Tree Challengen voittoa. Paljon muuta samaa niissä ei sitten ollutkaan 🙂 Tiedätte ketä ja mitä tarkoitan.

Nyt kotona. Huomenna talvirenkaat alle, mutta vielä illalla Shellille katsomaan formuloita. Kavereiden kanssa kisakatsomoa Shellin Parlamentissä.

Kommentit