Putinin Venäjän raukkamainen hyökkäyssota ei helpota – Lännen lisättävä tukea ja apua

Blogi, torstaina 29.12.2022

”Venäjä teki ”massiivisen ilmahyökkäyksen”

Tuoreet tiedot Ukrainasta järkyttävät. Putinin Venäjän on kerrottu ampuneen yli 120 ohjusta Ukrainaan. Ohjuksia on kerrottu ammutun niin ilmasta kuin mereltäkin. Uutiset ovat kertoneet ilmassa olleen ainakin 13 lentokoneen ja toimissa myös kahden laivan. Ilmahälytykset huusivat ympäri maan. Ilmapuolustuksen on kerrottu onnistuneen ampua alas kymmeniä venäläisohjuksia, mutta tuhot ovat olleet jälleen valtaisia. Esimerkiksi Kiovan pormestari Vitali Klitshko kertoi, että maan pääkaupungista noin 40 prosenttia on ilman sähköä ohjushyökkäyksen seurauksena. Uhreilta lienee kuitenkin vältytty?

Putinin toimet ovat surullisia. Vapaan ja itsenäisen Ukrainan kansan kimppuun hyökkääminen 24.2.2022 aloitti sodan, mikä on maan jouduttua alakynteen muuttunut sairaaksi siviilikohteiden ja siviilien pommittamiseksi. Venäjä toimii juuri niin kuin uudistuneen sodan johdon arvioitiinkin toimivan. Ja kaiken tämän takana on diktaattori Vladimir Putin. Hän kantaa tästä vastuun ja niin hän kuin koko Venäjä ja sen hyökkäyssotaa tukeva kansanosakin joutuu vielä myöntämään miten massiivisen virheen he tekivät ryhtyessään sotaan Ukrainaa vastaan. Maan toipuminen Putinin aikakaudesta tulee viemää pitkään – korjaantuuko tämän hulluuden haavat koskaan, niin sen vain aika näyttää. Jos Neuvostoliiton romahduksen jälkeen vei niin kauan kun tiedämme vieneen ja miten nopeasti maa ajautua uudelleen samalle uralle, niin on vaikea uskoa, että Venäjään voisi ainakaan vuosikymmeniin kukaan enää luottaa. Ainoat ystävät hullulle Putinille ja hänen johtamalleen Venäjälle ovat he ja ne maat, joilla on harteillaan samoja ongelmia ja vähän ystäviä.

Mutta kaiken tämän keskellä lännen tulee vain vahvistua. Yhdistää voimia. Tehdä kaikkensa, että Ukraina voittaa. Auttaa ja tukea lopulliseen voittoon asti. Olen varma, että se voitto vielä tulee, mutta se voi viedä aikaa ja koetella länttäkin ja myös meitä yksittäisinä ihmisinäkin. Mutta hulluudelle ja mielivallalle ei saa antaa periksi. Tulee vielä aika, että Putin joutuu teoistaan vastuuseen ja myös Venäjä. Laskun maksun aika tulee täällä tai toisaalla.

Toivottavasti kaikki länsimaat ja Nato mukaan lukien tekee nyt lisää päätöksiä materiaaliavusta Ukrainalle. Maa tarvitsee nyt kovaa rautaa. Maa tarvitsee ilmapuolustus- ja ohjuspuolustusjärjestelmiä. Maa tarvitsee sotakalustoa myös puolustaakseen vallattuja osiaan. Ja siksi myös Suomen hallituksen pitää tehdä – mielellään vielä tänä vuonna – päätös uudesta entistä suuremmasta apupaketista – ilman rajoja ja ilman ehtoja – ja myös päätös merkittävästä humanitäärisestä apupaketista siviilien auttamiseksi. Tälle on vahva tuki.

Kello 14.53 ja istun Pekkalan tuvassa. Talvi täällä kaunista. Ajatukset synkkiä.

 

 

 

 

Kommentit