Puolustusvaliokunta käsitteli Ranskan puolustusyhteistyöesitystä – Suomi suhtautuu myönteisesti Eurooppalaiseen interventioaloitteeseen

Blogi, perjantaina 24.08.2018

Eduskunnan puolustusvaliokunta kokoontui tänään istuntokauden ulkopuoliseen kokoukseen. Näin siis eduskunnassa toimitaan 365 päivää vuodessa eli valmius päätöksentekoon pitää olla jokaisena vuoden päivänä. Omana aikanani olemme kokoontuneet useita kertoja myös kesäisin mm. heinäkuulla ja jopa myös täysistuntojakin on järjestetty aina kun tilanne on sitä vaatinut.

Tänään pöydällämme oli Ranskan presidentti Emmanuel Macronin esitys puolustusyhteistyöstä tai tarkemmin Eurooppalainen interventioaloite. Macron saapuu ensi viikolla tasavallan presidentti Sauli Niinistön vieraaksi Suomeen ja siihen mennessä meiltä tulee olla päätös mukaan lähtemisestä. Tänään presidenttimme johtama TP-Utva myös linjasi, että Suomi on kiinnostunut Ranskan puolustusaloitteesta.

Macron on nyt siis laajentamassa alkukesäsästä koottua kymmenen Euroopanmaan puolustuksen  ydinryhmää ja tässä vaiheessa olemme nyt mukana pohjoisenulottuvuuden näkökulmasta. Suunnitelma myös vahvistaa hyvin meidän pitkänlinjan tavoiteta lisätä Euroopan ja EU omaa vastuuta turvallisuudesta NATOn sijaan. Tämän linjan yksi aloitteellinen on ollut nimenomaan Niinistö.

Ranska on näin halunnut etsiä toimivampia rakenteita nykyisen PRY-hankkeiden sijaan. Hitaasti etenevä 25 jäsenmaan EU-puolustusyhteistyö ei ole edennyt halutulla tavalla ja siksi nyt onkin edetty monella rintamalla erilaisten kahdenvälisten kuin tämän Ranskankin kaltaisten esitysten kautta.

Ranskan johtamiin European Intervention Forceen eli euroopppalaisiin interventiojoukkoihin kuuluu jo siis kymmenen Euroopan maata. Mukana on Alankomaat, Belgia, Espanja, Italia, Portugali, Saksa, Tanska, Viro ja Iso-Britannia. Tärkeä huomio tässä on myös se, että mukana on siis myös EU:n jättävä Iso-Britannia. Brittien mukaan lähteminen on itseasiassa ollut erittäin tärkeää Euroopan turvallisuuden näkökulmasta.

Meidän osalta puolustusyhteistyösopimuksessa on kyse samantyyppisestä, oikeudellisesti ei sitovasta, poliittisen tason aiesopimuksesta, joka tehtiin aiemmin esimerkiksi juuri Iso-Britannian kanssa. Emme siis sitoudu lähettämään joukkoja minnekään vaan aina päätökset tehdään erikseen tapauskohtaisesti.

Mehän olemme viime vuosina solmineet useita näitä kahdenvälisiä puolustusyhteistyösopimuksia. Näillä sopimuksilla olemme halunneet vahvistaa nimenomaan maamme läntistä puolustusyhteistyötä. Iso-Britannian johtamien JEF eli Joint Expeditionary Force -kriisinhallintajoukkojen lisäksi olemme mukana mm. Saksan kanssa tehtävässä Kehysvaltioaloitteen yhteistyössä ja erityisesti tämän takia olemme halunneet edetä myös Ranskan aloitteen kanssa.

Ranskan interventiojoukkoja voitaisiin käyttää esimerkiksi nopeasti puhkeavasssa sotilaallisessa kriisissä tai esimerkiksi luonnonkatastrofista, josta ihmiset pitäisi saada nopeasti turvaan. Alkuvaiheessa interventiojoukkoja kuvattiin myös ”sotilaalliseksi Erasmukseksi” eli eräänlaiseksi sotilasvaihdoksi. Tässä kyse olisi siitä, että eri maiden joukkoja voisi tulevaisuudessa mennä  Ranskaan harjoittelemaan ranskalaisten joukkojen kanssa ja myös Ranskan rahoituksella.

Mukava oli eilen huomata myös se kuinka Ranskan puolustusministeri Parly kehui meidän osallistumista ja osaamistamme mm. Ranskan vuoden 2015 terrori-iskujen jälkeen. Meidän sotilaiden osaaminen nauttii korkeaa arvostusta. Parly totesi, että ”Suomi oli ensimmäinen maa, joka vastasi kutsuumme, kun pyysimme eurooppalaisen solidaarisuuslausekkeen (Lissabonin sopimus artikla 42.7) nimissä apua muilta EU-mailta terrori-iskujen jälkeen” ja ”Ranska ei tule koskaan unohtamaan Suomen apua”.

Tässä asiassa ensi viikolla sitten lisää, kun Sauli Niinistö käy viimeiset neuvottelut tästä Macronin kanssa. Silloin presidentin johdolla tehdään lopullinen päätös.

….

Tänään aamulla kävin jo Keravalla Alfa-TV:n haastattelussa. Uutiskauha tänään ilallla klo 19.30 ulos. Aiheina politiikan syksyn ajankohtaisia aiheita ja hieman huomioita menneestäkin.

Huomenna sitten aamusta Tuulokseen Tuulosen Syysmarkkinoille ja iltapäivällä Kormun Kyläkoulun Pihajuhlaan. Ja sitten illalla Lahteen. Kulttuurikummini Jare Tiihonen alias Cheek päättää huikean ja ainutlaatuisen uransa ja hieno saada olla paikalla. Varmasti tunnelmarikas ilta.

 

 

 

Kommentit