Puolustusvaliokunnan Timo Heinonen: Veisikö SDP:n Antti Rinne Suomen jälleen harmaalle vyöhykkeelle?

Uutiset, lauantaina 13.04.2019

Kokoomuksen kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Timo Heinonen on huolissaan SDP:n Antti Rinteen ulko- ja turvallisuuspolitiikan uusista linjauksista, joiden on arvioitu tarkoittavan sitä, että SDP pelaisi myös ns. Nato-option pois hallitusneuvotteluissa. Tällaista itsenäisen maan omatoimista toimintavapauden rajoittamista on ihmetellyt myös jopa Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg.

Kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan Timo Heinonen yhdessä Puolustusministeri Jussi Niinistön kanssa ulko- ja turvallisuuspolitiikan seminaarissa Sakolla tammikuussa 2019.

-Olen samaa mieltä komentajan kanssa. Olisi silkkaa hulluutta rajata itse omaa toimintavapauttamme ja sanoa uloskinpäin, että myös pahimmalla hetkellä olemme mieluummin yksin kuin osa läntistä puolustusyhteisöä, toteaa Timo Heinonen ja toteaa historian opettaneen, että ei koskaan enää yksin.

Heinonen on toiminut kahdeksan vuotta puolustusvaliokunnassa ja neljä vuotta myös ulkoasiainvaliokunnassa. Hänen mukaansa on tärkeää, että yhteistyötä läntisten kumppanimaiden kanssa jatketaan ja ”pidetään myös Nato-optio omassa kädessä eikä sitä anneta viholliselle”.

-Aiemminhan SDP on kyseenalaistanut myös Puolustusvoimien Hornetien korvaavan HX-hankkeen siinä laajuudessa missä tarjouksia on lähdetty pyytämään. Me tarvitsemme vähintään nykyisen määrän koneita, kun haluamme korvata poistuvan suorituskyvyn täydessä mitassa. Tähän me kokoomuksessa olemme sitoutuneet niin kuin Puolustusselonteossakin on linjattu. On vastuutonta nyt puhua, että voisimmekin tinkiä tästä turvallisuudesta, toteaa Heinonen.

Heinosen mukaan Kokoomus on sitoutunut koko maan uskottavaan puolustamiseen ja Puolustusvoimien resurssien ja myös suurempien niin merivoimien kuin ilmavoimienkin materiaalihankintoihin. Heinosen mukaan myös maavoimilla on merkittäviä tarpeita ja myös henkilökunta on monin paikoin erittäin tiukoilla.

-Itse pidän kyllä tiukasti kiinni siitä, että sellaiseen hallituksen ei pidä lähteä mikä pelaisi itse pois turvallisuutemme kortteja omista käsistämme tai leikkaisia koko maan uskottavasta puolustamisesta, toteaa Heinonen.

Heinonen pitää välttämättömänä, että tulevissa hallitusneuvotteluissa lisätään resursseja puolustusvoimien lisäksi myös sisäiseen turvallisuuteen.

-Lisäsimme jo poliisien koulutusmääriä ja nyt alkavalla kaudella poliisien määrää tulee kasvattavaa. Laajasti on hyväksytty tarve noin 1000 uudelle poliisille ja se nostaisi kokonaismäärän noin 8000 poliisiin tulevien vuosien aikana. Poliisin tulee näkyä paremmin ihan tavallisessa arjessa, toteaa Timo Heinonen.

Kommentit