Puolustusvaliokunnan Timo Heinonen Tamminiemen Pyöreässä Pöydässä: ”Talvisodan opetus oli, että ei koskaan enää yksin”

Uutiset, torstaina 14.02.2019

Kokoomuksen kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Timo Heinonen osallistui historian ensimmäiseen Tamminiemen Pyöreän pöydän -keskusteluun. MTV:n politiikan toimittaja Vesa Kallionpää juontamassa keskustelussa käsiteltiin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ja Suomen erilaisia mahdollisuuksia. Heinonen totesi keskustelussa, että Talvisodan tärkein opetus oli se, että ei koskaan enää yksin.

-Meillä täytyy olla uskottava oma puolustus, mutta ehdottomasti yhteistyötä pitää syventää Ruotsin ja kaikkien länsimaiden kanssa. Valmiutta Natoon ei Suomessa ole, mutta onneksi kuitenkin siihen, että voimme tehdä lähintä mahdollista yhteistyötä myös NATOn ja Yhdysvaltojen kanssa. Olemme niin lähellä Natoa kuin vain voi olla olematta Natossa. Meiltä puuttuu vain NATOn tuomat turvatakuut, muuten olemme käytännössä monessa enemmän NATO-maa kuin osa sotilasliiton varsinaisista jäsenistä, totesi Timo Heinonen.

Presidentti Urho Kekkosen kotimuseossa pidettyyn keskusteluun osallistuivat Heinosen lisäksi SDP:n Jutta Urpilainen, Vihreiden Krista Mikkonen ja keskustan Mikko Savola. Keskustelussa isossa roolissa oli myös puolustusvoimien suuret hankinnat ja myös yleisen ja yhtenäisen asevelvollisuuden tulevaisuus.

-Minusta on tärkeä, että pääsemme pian aiempaan tilanteeseen missä puolustusbudjetista meni kolmannes materiaaleihin. Nyt pitkään tilanne on ollut se, että palkkojen yms. jälkeen vain viidennes on jäänyt tähän. Tarvitsemme Laivue 2020 ja Ilmavoimien HX-hankkeen jälkeen lisää rahaa myös maavoimien materiaalihankintoihin mukaan lukien uudet rynnäkkökiväärit. Ja on tärkeä huolehtia myös siitä, että henkilökuntaa on riittävästi. Nyt tulee viestiä, että kaikkialla ei näin ole ja se näkyy pian koulutuksen laadussa, muistutti Heinonen.

Heinonen uskoi yleisen ja yhtenäisen asevelvollisuuden kestävän myös tulevaisuudessa, mutta sen rinnalla hän kertoi kannattavansa siviilipalveluksen muuttamista selvästi yleistä kokonaisturvallisuutta tukevaksi varautumispalveluksi.

-En usko, että meitä nytkään uhkaisi sota. Kyllä se suurin uhka on yhteiskunnan eriarvoistuminen ja sen myötä mahdollisesti tapahtuva turhautuminen. Jokainen ei tällöin välttämättä koe enää kotimaataan tärkeäksi. Ja toisena uhkana näen vaaran terrori-iskuille, muistutti Heinonen ja toivoi, että suomalainen yhteiskunta onnistuisi pysymään ehyenä ja yhtenäisenä myös tulevaisuudessa.

Kommentit