Puolustusvaliokunnan Timo Heinonen: Siviilipalvelus muutettava varautumispalvelukseksi

Uutiset, torstaina 29.11.2018

Kokoomuksen kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Timo Heinonen haluaa laajentaa kutsunnat koskemaan koko ikäluokkaa ja vahvistaa samalla kaikkien suomalaisten panosta yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta ajatellen.

-Itse pitäisin yleisen ja yhtenäisen asepalveluksen ja laajan reservin puolustuksemme perustana, mutta laajentamalla kutsunnat koskemaan myös nuoria naisia saisimme koko ikäluokkaan tässä vaiheessa kontaktin. Tätä kautta löytyisi varmasti lisää myös naisia asepalvelukseen tai sitten siviilipalveluksen korvaavaan varautumispalvelukseen, toteaa Timo Heinonen.

Kuva: Maavoimat

Kahdeksan vuotta puolustusvaliokunnassa vaikuttanut ja myös neljä vuotta ulkoasiainvaliokunnassa vaikuttanut Heinonen antaa näin tukensa Elisabeth Rehnin ajatushautomon esitykselle missä siviilipalvelus jäisi historiaan ja siirryttäisiin uuteen varautumispalvelukseen.

-Varautumispalvelu tukisi nykyistä siviilipalvelua paremmin yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta. Näin jokainen täyttäisi tehtävänsä. Itse en kuitenkaan tekisi naisten osallistumisesta pakollista, mutta lisäisi kannustavuutta osallistua.

Heinosen mukaan aseellinen varusmiespalvelus tulee olla jatkossakin puolustuksemme perusta.

-Itse en siis näe mahdolliseksi, että tätä perustaa jotenkin heikennettäisiin vaan se on oltava minusta se kivijalka ja sitten kaiken muun tulee sitä osaltaan tukea ja täydentää nykyistä paremmin.

Heinonen otti asiaa kantaa, kun tuore MTS:n suomalaisten vuotuinen tutkimus, missä kartoitetaan suomalaisten mielipiteitä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, maanpuolustuksesta ja turvallisuudesta julkaistiin. Vuodesta 2008 lähtien on kysytty myös suomalaisten suhtautumista yleiseen kansalaispalvelukseen. Yli puolet (55%) suhtautuu nyt siihen myönteisesti, kun vielä vuotta aiemmin kannatus oli 45%.

 

Kommentit