Puolustusvaliokunnan Timo Heinonen Maanpuolustusyhdistyksen suuressa vaalipaneelissa: Emme pärjäisi vähemmällä hävittäjämäärällä

Uutiset, keskiviikkona 13.02.2019

Kokoomuksen kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Timo Heinonen osallistui Maanpuolustusyhdistyksen suureen vaalikeskusteluun Helsingissä. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskusteluun osallistuivat Heinosen lisäksi kansanedustajat Matti Vanhanen (kesk) ja Eero Heinäluoma (sd). Trion keskustelua johdatteli politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

-Kokoomus ei ole valmis tinkimään tai käymään kauppaa uskottavalla maanpuolustuksella. Me pidämme kiinni siitä, että ilmavoimien poistuva suorituskyky korvataan täysimääräisesti ja tämä tarkoittaa yhdessä koko maan puolustamisen näkökulmasta sitä, että uusiakin hävittäjiä tulee olla reilu 60 kappaletta, totesi Timo Heinonen ja piti SDP:n vt. puheenjohtaja Sanna Marinin vihjailuja vähemmästä konemäärästä vastuuttomina.

Heinonen sanoi seminaarin jälkeen, että Marinin puheet osoittavat, että ulko- ja turvallisuuspolitiikka ei ole hallussa.

-Vanhanen epäili aiemmin, että demarit voisivat kiristää uskottavalla maanpuolustuksella kevään hallitusneuvotteluissa. Sellaiseen ei pidä lähteä mukaan. Uskottava maanpuolustus ei ole kauppatavaraa vaan kunnia-asia, totesi Heinonen seminaarin jälkeen.

Heinonen vertasikin SDP:n esitystä vanhaan tarinaan missä eräs kansanedustaja oli aikanaan Ylen hallintoneuvostossa esittänyt, että ”Radion sinfoniaorkesteri säästösyistä puolitettaisiin ja loput sitten soittaisivat vain kovempaa”.

Keskustan Matti Vanhanen toimii tällä hetkellä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana, SDP:n Eero Heinäluoma jäsenenä ja Kokoomuksen Timo Heinonen on ollut puolustusvaliokunnan jäsen jo kahdeksan vuotta ja myös neljä ulkoasiainvaliokunnassa. Kolmikko kävi napakat keskustelut myös puolustusvoimien kansainvälisestä harjoitustoiminnasta, tasavallan presidentti Sauli Niinistön ulkopolitiikan johtamisesta ja myös Venäjästä ja EU:sta. Niinistön toiminta ei kerännyt vain hyväksyntää vaan kaikilta panelisteiltä kiitosta ja kehuja.

-Presidentti Niinistö on tuonut yhteistoiminnan myös eduskunnan kanssa aivan uudelle tasolle. Meidän ulko- ja turvallisuuspolitiikan kanssa toimivat valiokunnat käyvät ylipäällikön kanssa koko ajan säännöllistä keskustelua ja mielipiteidenvaihtoa, totesi Heinonen ja Vanhanen ja Heinäluoma jakoivat huomion.

Keskustelussa suhtautuminen Venäjääkin oli varsin yhtenäinen eri puolueiden kesken. Yksikään ei ollut valmis höllentämään Venäjän vastaisia pakotteita ennen kuin Ukrainan kriisi on selvitetty. Myös Valko-Venäjän tulevaisuus puhutti ja huoletti ja myös Baltianmaiden suhde Venäjään.

-Pidän hyvänä, että emme ole enää harmaalla vyöhykkeellä Venäjän ja lännen välissä. Asemamme on selvä ja olemme myös päivittäneet tällä kaudella lainsäädäntömme niin, että voimme myös toimia yhdessä, totesi Heinonen ja muistutti kuitenkin, että turvallisuuspilareissamme edelleen yhtenä on hyvien suhteiden ylläpitäminen myös Venäjään.

-Totta kai meidän tulee toimia niin, että naapureina elo sujuu hyvin ja keskusteluyhteys on toimiva. Myös tässä presidenttimme on ollut tärkeässä roolissa. Ei pidä turhaan luoda myöskään jännitteitä, mutta toisaalta kertoa selvästi, että kaikissa tilanteissa me huolehdimme maamme turvallisuudesta ja puolustuksesta ja harjoittelemme sitä ja valitsemme myös harjoituskumppanimme itse.

Maanpuolustusyhdistyksen vaalipaneelia seurasi Helsingissä hotelli Presidentissä lähes täysi audiotorio ulko- ja turvallisuuspolitiikasta kiinnostunutta väkeä. Tilaisuuden isäntänä toimi Juha Hakola.

Kommentit