Puolustusvaliokunnalle perusteellinen selvitys – Itämerellä poikkeuksellisen vilkas viikko.

Blogi, torstaina 11.12.2014

Eduskunnan puolustusvaliokunta sai tänään ensimmäisen osan selvityksestä liittyen Venäjän toimiin Itämerellä. Kuultavana meillä oli Ilmavoimien komentaja, kenraali Kim Jäämeri. Kuuleminen oli salainen suojaustasolla II ja en siksi voi yksityiskohtia täällä kommentoida tai kertoa.

Tapahtumasarja on ollut poikkeuksellinen ja pitänyt sisällään sellaista kalustoa mitä ei Itämerellä ole nähty neljännesvuosisataan. Komentaja kuitenkin kertoi julkisuuteenkin, että venäläiskoneiden toiminta näyttää nyt rauhoittuneen viiden päivän jälkeen.

Tapahtunat kuormittavat merkittävällä tavalla kuitenkin Ilmavoimiamme ja jos tällaisia tapahtumasarjoja vielä tulee on väistämättä edessä lisäresurssien tarve. Kuluja aiheuttaa mm. polttoaineen lisäksi myös runsaat ylitunnit ja yö- ja pyhätyöt. Mutta onneksi meidän koneet saadaan ilmaan myös virka-ajan ulkopuolella ja pyhinäkin. Koneemme on siis ilmassa jatkossakin aina kun tilanne sitä vaatii. Minusta on syytä pohtia myös sitä, että koneita pitäisi jatkossa olla pysyvästi myös Pirkkalassakin tai Helsingissä.

Mitä Venäjä tällä sitten tavoittelee. Varmasti kyse on harjoituksesta, mutta itse uskon, että myös osaksi siitä, että Venäjä haluaa näyttää voimaansa ja läsnäoloaan Itämerelläkin. Ja myös sitä, että repertuaaria löytyy vaikkakin osa Neuvostoliiton ajalta.

Niin ja yksi tärkeä huomio on myös, että Suomen ilmatilaa ei ole näiden päivien aikana loukattu. Valvontamme on toiminut.

Tässä muuten mielenkiintoinen Youtubeen ladattu venäläisten lentäjien keskustelu hetkestä kun suomalaiset Hornetit tulivat rinnalle tunnistulennolle. Kurkatkaapa video tältä viikolta täältä: Toimintaa Itämerellä.

….

Tänään myös ympäristövaliokunnan kokous ja myös kokoomuksen eduskuntaryhmän kokoukset ennen kyselytuntia. Ja myös yksi tapaaminen. Ehkä siitä tulemme vielä kuulemaan.

….

Kello nyt jo 18.51 ja muutama puheenvuoro mm. Afganistanista tänään jo pidetty. Istunto jatkuu tänään myöhään, mutta onneksi se joulu sieltä lopulta pelastaa. Nyt jaksetaan.

Kommentit