Puolustusministeri Carl Haglundin antamalla ohjauskirjeellä 13.6.2013 käynnistyi Kansallisen kriisinhallintaveteraaniohjelman teko. Itse aiheen aikanaan nostin esille kun räikeitä epäkohtia tuli julkisuuteen siitä kuinka maamme kaltoin kohtelee kriisinhallintaveteraanejaan jotka ovat palvelustehtävissään loukkaantuneet fyyisesti ja tai henkisesti. Olen itse puhunut Lex Jylhästä ehkä eniten esillä olleen tapauksen johdosta.
Näiden vuosien aikana olen saanut itsekin tutustua Pekka Jylhään joka loukkaantui vakavasti Afganistanissa. Hänen kaverinsa kuoli samassa iskussa. Pekka haavoittui ja jäi loppuelämäkseen särkyjen kouriin. Kuvaavaa on se, että talvi- ja jatkosodasta ei selvinnyt yksikään yhtä vakavasti haavoittunut. Tämä osaltaan kuvaa sitä kuinka hyvin sairaanhoitomme on kehittynyt. Mutta ongelmat ovatkin tulleet sen jälkeen kun on ollut aika antaa kuntoutusta tai hoitoa. Maksajaa ei enää olekaan löytynyt ja mies on kuulemma aikanaan mennytkin Afganistaniin juuri tässä kunnossa. Kaikki jotka ovat Pekan tavanneet niin tietävät, että tuossa kunnossa ei mies lentokoneeseen mene eikä töihinkään. Ei edes toimistoon saatikka kriisinhallintatehtävään yhteen maailman vaarallisimpaan ympäristöön.
Pekka sai tästä muodostumaan minulle yhden elämän tehtävän. Haluan, että kannamme vastuumme viimeiseen talvi- ja jatkosodan veteraaniin asti. Mutta haluan myös, että kannamme vastuun jatkossakin maamme hyväksi tehdyssä työssä loukkaantuneista. Ja kannamme vastuun myös heidän lapsista ja perheistä kun jotain sattuu. Pahimmissakin uutisissa.
Meitä on Puolustusvaliokunnassa pidetty koko ajan ajantasalla. Pari viikkoa sitten saimme ajantasaiskatsauksen ja nyt se julkinen osaltamme ja siksi sitä täällä nyt vasta kerron. Kriisinhallintaveteraaniohjelma on tehty nyt palasina kuntoon. Pääesikunnan henkilöstöosastolla on aloittanut helmikuussa työn erikoissuunnittelija, jonka tehtäviin kuuluun kriisinhallinnan veteraaniohjelman koordinaatio. Erikoissuunnittelija on tehnyt nyt jo myös työtä loukkaantuneita auttaen ja hän osallistuu myös NORDEFCO Veteran issues –työryhmään, jossa kehitetään veteraaniohjelmaa yhteistyössä muiden pohjoismaiden ja Baltianmaiden kanssa jne.
Osana tätä työtä keväällä 2014 uudistettiin myös kriisinhallintahenkilöstön ryhmätapaturmavakuutus ja se astui voimaan 5.5.2014. Tämä kohdentuu nyt erityisesti psyykkisen tuen saantiin ja hoitoon. Uutena korvauksen piiriin kuuluvana haittana ovat tällaisen tuen ja hoidon kustannukset sekä näihin liittyvät matkakustannukset. Lisäksi sotilaallisessa kriisinhallintatehtävissä tapahtuneesta vammautumisesta aiheutuvan pysyvän haitan tai kuolemantapauksen johdosta maksettavia korvauksia on tarkistettu.
Tukea tai hoitoa tarvitseva voi hakeutua itse hoitoon HYKS:n pryskiatrian konsultaatiopoliklinikalle, jossa tehdään ratkaisu hoidosta ja hoitopaikasta. Hoidolla tarvitsee olla syy-yhteys palvelustapahtumiin ja tähän riittää jo yksin esimerkiksi Afganistanissa kriisinhallintatehtävissä oleminen. Vakuutettu ei siis tarvitse erillistä Valtionkonttorin maksusitoutumusta psykiatrain poliklinikalle eikä sen mahdollisesti osoittamaan hoitopaikkaan. Hoitopaikka laskuttaa automaattisesti hoidosta suoraan Valtionkonttoria.
Haittakorvausta maksetaan suoraan tapaturmasta aiheutuneesta pysyvästä haitasta. Se on suurimmillaan 210 000 euroa ja se maksetaan kertakorauksena. Pysyvä haitta määritetään aikaisintaan yhden vuoden ja viimeistään kolmen vuoden kuluttua tapahtumasta. Kuolinkorvausn 200 000 euroa maksetaan vakuutetun määrittelemälle edunsaajalle ja kullekin alle 18-vuotiaalle lapselle maksetaan lapsikorouksena 40 000 euroa.
Mutta työ siis vielä jatkuu ja mm. sotilastapahtumalainsäädäntöä kehitetään. Pohdinnassa on mm. oma erityinen kriisinhallintatehtäviin liittyviä tapaturmia käsittelevä laki. Keskusteluissa on myös siviilikriisinhallintatehtävissä olevien vastaava ohjelma tai heidän sisällyttäminen tähän.
Uusi ohjelmakausi alkaa 2016 ja kestää vuoteen 2019. Tässä tulee erityiseen huomioon vielä perheet ja lapset. Mutta varsinaista omaa kirjasta ei siis ole ainakaan toistaiseksi tulossa vaan jokaiseen tehtävään on tehty oma kirjannen missä tämä osana. Aion vielä itse selvityttää senkin mahdollisuuden, että voisimme koota yleisen kirjasen ”Kriisinhallintaveteraaniohjelma” ja sitä voisi täydentää operaatiokohtaisesti tarpeen mukaan. Otan tämän puolustusministerimme kanssa keskusteluun kun tässä tapaamme.
Mutta työ tuottaa tulosta ja olemme aivan eri tilanteessa kuin silloin kun aiheen ensi kertaa eduskunnassa keskusteluun nostin. Mutta vielä en luovuta ja lopeta. Pidän asiaa esillä ja seuraan miten Lex Jylhä etenee toimivaksi ja varmaksi Kriisinhallintaveteraaniohjelmaksi jossa ei veljeä jätetä. Eikä siskoakaan.
…
Kello 19.20 ja kotona. Tämän päivän iso uutinen oli maatalousministeri Petteri Orpon vääntövoitto EU:lta maitokiistassa. Oikeastaan tässä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin vääntää ratkaisu, sillä eihän homma voi niin mennä, että meillä maidontuottajat ja maitoala kantaa vahingot mitä yhteinen ja yhteisymmärryksessä tehty ulkopolitiikkaa aiheuttaa. Kysehän siis on Venäjän vastapakotteiden vaikutuksista maamme maitoalalle. Nyt Orpo väänsi tuloksen missä maamme maidontuottajat saavat korvauksen menetyistä tuloista. Uutissa Orpon neuvottelema ratkaisu kuvattiin ”historialliseksi” ja suomalaiset maidontuottajat saavat EU:lta yli 10 miljoonaa euroa tukea vientikriisistä selviytymiseen. Aiemmin me päätimme jo Suomessa hallituksen johdolla osoittaa alalle kansallisesta Venäjä-kriisitukea 22,5 miljoonaan euroa. Mutta ei tämä vielä kaikkea ratkaise vaan ala ja koko suomalainen ruuantuotanto vaatii jatkossakin määrätietoisia toimia ja olen varma, että ministeri jatkaa tässäkin määrätietoisesti eteenpäin.
Tänään eduskunnassa ympäristövaliokunnassa jatkoimme kalastuslain käsittelyä ja meiltä se tarkoitus saada lausunto ulos tammikuun puolenvälintienoilla. Lopullisesti sen käsittelee sitten maa- ja metsätalousvaliokunta tammikuun lopun ja helmikuun alun aikana. Jotain varmasti meiltäkin esitykseen tulee muutosehdotuksiksi, mutta palataan niihin alkuvuodesta. Ulkoasiainvaliokunnassa myös jatkui tänään asiantuntijakuulemiset ja ennen täysistuntoa tapasin vielä yhden tutkimustyötä aloittavan opiskelijan. Mielenkiintoinen projekti hänelläkin lähdössä liikkeelle ja mielenkiintoista jos jossain vaiheessa voisin siitä enemmänkin kertoa. Se ratkeaa kun tutkimustyön eteneminen lopullisesti vahvistuu ja etenee. Katsotaan.
Istunnossa tänäänkin paljon asioita pöydällä. Eilen keskustelut jatkuivat toisen vuorokauden puolelle pitkään ja paljon oli esityksiä tällekin päivälle. Nyt istunto jo päättyny ja huomenna sitten jatkamme. Ja huomenna myös aamusta ilmavoimien komentaja Kim Jäämeri tulee meille puolustusvaliokuntaan kertomaan Venäjän kiihtyvistä toimista koneineen Itämerellä ja perjantaina sama teema jatkuu tiedustelupuolen kuulemiselle. Ne salaisia kuulemisia, mutta hyvä teidänkin tietää, että ajantasalla meidät hyvin näistä pidetään koko ajan.