Kiitos kaikille Ravintolapäivän kahvilamme asiakkaille – Toiveenne mukaan kahvilantuotto ohjataan lasten ja nuorten hyväksi.

Blogi, perjantaina 12.12.2014

Tänään perjantaina julkaisimme kollegani ja ystäväni Aino-Kaisa Pekosen kanssa Ravintolapäivän kahvilamme hyväntekeväisyyskohteen. Kahvilassa käyneet asiakkaat saivat ehdottaa kohdetta kahvilan tuotolle ja suurimmassa osassa lappuja ehdotettiin lapsia ja nuoria, vähävaraisten perheiden harrastusmahdollisuuksia ja muuta vastaavaa. Toki muitakin ehdotuksia tuli ja erilaisiakin. Arvokkaita ja hienoja kohteita kaikki. Mutta päädyimme siihen, että muutamassakin eri lapussa ehdotettu

HOPE ry vastaa hyvin monen kahvilamme asiakkaan toiveeseen.

Ravintolapäivän Kakkukahvilaa pidimme Aino-Kaisan kanssa Riihimäellä. Taisto Vuoriselta käyttöön saadussa tilassa Hämeenkadun varrella järjestetty Kakkukahvila keräsi hyvän suosion ja neljän tunnin aikana myytiin monta kakkua. Kahvilan tuotto 440 euroa lahjoitettiin valtakunnallisen Hope ry:n toimintaan käytettäväksi Riihimäen seutukunnalla.

Vuonna 2009 kahden kotiäidin Tiina Nummenmaan ja Laura Kivimäen perustama Hope toimii, jotta lapsilla Suomessa olisi tasa-arvoiset mahdollisuudet kokea ilon ja onnistumisen hetkiä. Yhdistys jakaa tavaralahjoituksia, harrastustukea ja vapaa-ajan elämyksiä. Hope tarjoaa konkreettista apua vähävaraisille ja äkillisen kriisin kohdanneille lapsiperheille sekä huostaanotetuille lapsille. HOPE on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton järjestö, ja sen toiminta ohjautuu 14 paikallistoimijan välityksellä eri puolille Suomea. Autettuja perheitä vuonna 2012 oli 2242 ja apua saaneiden lapsien määrä kohosi yli 6000.

Ravintolapäivä oli mukava kokemus. Väkeä kävi paljon enemmän kuin uskalsimme edes odottaa ja oli kiva huomata, että tällainen toiminta ns. ilman puolueita ja politiikkaa otettiin meiltä hyvin vastaan. Aino-Kaisan kanssa pohdimme jo, että ehkä joskus toistekin teemme tällaisen tai sitten taas jotain aivan uutta.

Mutta nyt siis rahat siirretty eteenpäin ja niistä varmasti moni pääsee jo nauttimaan vielä tänäkin vuonna. Kiitos vielä kerran kahvilamme kaikille asiakkaille ja myös tekijöillemme Derya Özgünille ja Mimmi Hirviniemelle sekä kakuissa auttaneelle Sadulle. Ja iso kiitos vielä Taistollekin!

Olen huolissani Sakon tulevaisuudesta Suomessa –
Ei meillä liikaa yrityksiä ole jotka kasvavat.

Meillä Suomessa työttömyys on kasvanut useamman vuoden peräkkäin. Uusia työpaikkoja on syntynyt vähän. Moni nuori on ilman sitä ensimmäistä tärkeää työpaikkaa ja työkokemusta ja toisaalta moni kokenutkin osaaja etsii työtä. Tällaisena aikana täytyy nostaa hattua niille yrityksille, mitkä välittävät irtisanomisia ja hurraa huutoja lisäksi niille mitkä palkkaansa lisää väkeä ja kasvavat näinä talouden vaikeina aikoina.

Yksi tällainen yritys Hämeessä on Sako. Muitakin onneksi on. Sako on palkannut läpi tämän laman koko ajan lisää henkilökuntaa. Ja kasvanut kaikilla mittareilla mitattuna vuosi toisensa jälkeen. Ja tämä kaikki on tapahtunut sinä aikana kun yritys on ollut italialaisen maailman vanhimman perheyrityksen Berettan omistuksessa. Nytkin Beretta on tehnyt päätöksen viiden miljoonan euron investoinneista Suomeen, Hämeeseen ja Riihimäelle. Ja tänäkin vuonna Sako tekee uuden tuotantoennätyksen Suomessa ja vientiin valtaosan.

Vienti onkin yrityksen vahva kulmakivi, mutta myös aloilleen kantapää. EU:n vientilupapolitiikka ei ole yhtenevää ja samaan aikaan kun Saksa ja Italia antavat vientilupia niin Suomi ei anna. Olen tästä huolesta kirjoittanut täällä aiemminkin ja puhunut eduskunnan niin istunnoissa kuin puolustusvaliokunnassa ja ulkoasiainvaliokunnassakin. Olen myös ministereiden parissa työtä tehnyt ja useamman kanssa käynyt myös Riihimäellä yritysvierailulla Sakolla. Tällä hetkellä huoli nimittäin on suuri. Jos meidän lupapolitiikka on erilaista kuin EU:ssa muualla niin ymmärrän hyvin, että suuri kansainvälinen yritys valitsee sellaiset tehtaansa tuotannon kohteiksi missä lupapolitiikka toimii. Korkeaa suomalaista osaamista voidaan viedä pois jo nopeallakin aikataululla. Olen tästä huolesta keskustellut myös Berettan italialaisen johdinkin kanssa henkilökohtaisesti. Olen siis aidosti huolissani tästä tilanteesta.

Toivottavasti maamme hallitus toimii tässäkin vastuullisesti myös työpaikkojen näkökulmasta. Linjan pitää olla koko EU:ssa sama. Olkoon se sitten mikä tahansa.

Mutta katsotaan saammeko tässä vielä väännettyä voiton, joka turvaa työpaikat Suomessa vai lähteekö työpaikat muualle. Pidän teidät blogini kautta ajantasalla. Elämme ratkaisun hetkiä.

….

Nyt kello jo 17.04 ja kotona Lopella. Tänään jatkoimme Itämeren vilkkaan lentoliikenteen läpikäyntiä tiedustelun näkökulmasta puolustusvaliokunnassa ja ulkoasiainvaliokunnassa kuultavanamme oli mm. europarlamentaarikot Heidi Hautala, Anneli Jäätteenmäki ja Paavo Väyrynen. Niin ja ympäristövaliokunnassa valmistelimme lausuntoamme uudesta kalastuslaista. Sen käsittely venyy meillä tammikuun puoleen väliin tai jopa lopullekin asti.

Yksi ensi vaalikauden hallitusohjelmatapaaminen sitten päivällä vielä ennen täysistuntoa missä tänään jälleen yksi äänestys päättyi tasalukemiin. Lappuäänestys venytti kokousta tuplaten, mutta lopulta sekin päätös saatiin aikaiseksi. Täysistunto siis odotetusti eteenpäin ja suurenvaliokunnan mietintö myös tasa-arvoisesta avioliittolaista tuli hyväksytyksi.

Mutta tästä jatketaan. Tänään toisen ”kotiyhdistykseni” Riihimäen Kokoomuksen Pikkujoulut. Menemme ystävien kanssa katsomaan Jukka Kurosen Joulushowta Riihimäen Teatteriin. Hauska ilta siis luvassa ja huomenna sitten Glögikiertue jatkuu Kanta-Hämeen puolella.

….

On Akua, Niinaa, Jannea, Kallea…
Ja sitten on JUKKA K! Parempi kuin aito.

Tämä ilta taas kerran osoitti sen, että panostus kulttuuriharrastuksiin kannattaa. Riihimäen Nuorisoteatteri tunnetaan jo ympäri maailmaan kaikissa maailman ihmeissäkin ja monet kasvatit ovat tehneet upeat urat kun Riihimäki ei ole riittänyt. Yksi kirkas tähti on Jukka Kuronen alias Jukka K., jonka Queen of Riihimäki -show päättyi tältä vuodelta tänään. Oli kunnia saada olla mukana viimeisessä näytöksessä ja loppuunmyyty sekin niin kuin koko näytöskausi. Ja en ihmettele.

Jukka Kurosen osaaminen on vähintää kansallista kärkikaarita Drag-artistina, mutta tämä show on valmis kansainvälisillekin areenoille. Ja näin uskon shown suunnitellunkin. Onko kohde laivat vai Euroopan ravintolateatterit niin se paljastuu varmasti aikaan, mutta tämä oli näytös, jolle Riihimäki ei riitä. Upeasta näytöksestä iso osa oli kansainvälisiä artisteja ja tanssiryhmä Saila Salminen, Miia Säde, Christa Silvennoinen, Arttu Kangas, Antti Nieminen ja Topi Viermaa eivät kalvenneet artiestien oikeille tanssiryhmille. Ja ymmärrätte mistä puhun kun kerron, että lavalla nähtiin Madonna, ‎Freddie Mercury, Lady Gaga ja moni muu. Itseasiassa aika-ajoin jopa harmitti kun katse oli niin tiukasti kiinni päätähdessä, että moni upea juttu jäi lavalla näkettä. No myönnä, että joskus jäi Jukkakin katseen sivuun 🙂

Pikkujoulushown toinen osa piti sisällä kotimaisen puolituntisen ja sitä perinteistä Jukka Kurosta. Äärimmäisen nopeita asujen vaihtoja ja kaikki lavalle hetkessä ja huomaamatta. En tästä ”lajista” niin paljoa tiedä, mutta luulen, että juuri tämä tekee Jukasta maamme parhaan. Muuntautumiskykyinen ja nopea. Ja kaikki asusteet tarkkaan suunniteltu jokaista yksityiskohtaa myöten ja savut, upeat valot ja hienosti toteutetut megatähtien liikkuvat lavat olivat kohdallaan. Itseasiassa harvoin tällaisissa näytöksissä minä kylmiä väreitä saan, mutta tänään sain. Useamman kerran.

Jukka K:n upea ura alkoi Nuorisoteatterista ja sen myötä Riihimäen Teatterin lavalta ja tämän upean taiteilijajuhlavuoden näytöksen oikea paikka oli juuri tämä sali. Ja ehdottomasti loppuunmyyty ja mukana elävän yleisön kanssa.

Jos vielä lisänäytöksiä tulee niin olkaa nopeita. Nämä liput viedään käsistä niin Riihimäellä kuin maailmallakin. Niin kuin viety jo vuosia.

Kiitokset vielä Jukalle hienosta illasta ja kaikille lavalla nähdyille ja lavan takana ja katsomon takana hääränneille. Tällaista lisää! Ja kiitos myös Riihimäelle ja Nuorisoteatterille, että annatte tällaisille simpukoille paikan kasvaa ja kehittyä helmiksi.

Ja kiitos myös Riihimäen Kokoomukselle hauskasta illasta. Pikkujoulujen kautta kohti oikeaa joulua.

Kommentit