Puolustusministeriöltä tarvitaan jatkossa lupa ulkomaalaisten kiinteistökauppoihin – Sinisilmäisyydelle vihdoin loppu

Blogi, maanantaina 04.03.2019

”Hankkimalla kiinteistöjä strategisilta sijainneilta voidaan pyrkiä hakemaan jalansijaa Suomessa, heikentämään viranomaisten toimintaedellytyksiä, edistämään kiinteistöjen käyttöä laittomaan tiedustelutoimintaan tai muulla tavoin tukemaan vieraan valtion tavoitteita”

Turvallisuustilanne on muuttunut nopeasti ja osittain arvaamattomastikin niin Suomessa kuin lähiympäristössämmekin. Meidän tuleekin huolehtia, että niin Poliisilla kuin Suojelupoliisillakin on riittävät resurssit ja henkilöstömäärät tehtäviensä hoitamiseen. Tämä tarkoittaa noin 1000 lisäpoliisin palkkaamista alkavalla vaalikaudella. Mutta tämä edellyttää myös lainsäädännön pitämistä ja päivittämistä ajantasalle. Huolissani tässä olen seurannut mm. sitä miten meidän perustuslaki näyttää viivyttävän jo muissa länsimaissa käytössä olevien tiedustelulakien käyttöön saamista. Nyt pitää vain laittaa turvallisuus edelle ja hoitaa asiat kuntoon.

Huoli myös ulkomaalaisten erikoisista maakaupoista on ollut ilmeinen. Nostin aikanaan ensimmäisenä eduskunnassa esille huolen näistä ja vaadin hallitukselta toimia. Silloin minut haukuttiin, että olen Venäjä-vihamielinen ja vainoharhainen. Hulluttelu sai jatkua ja vasta tällä kaudella olemme saaneet tässäkin rinnallemme vastuullisia toimijoita ja asioita eteenpäin. Viime viikolla hyväksyimme ensin lain millä kaksoiskansalaisten pääsyä keskeisiin sotilasvirkoihin rajattiin. Siis sellaisten maiden kaksoiskansalaisten joiden kohdalla kyseeseen voi tulla ongelmia. Tämä ei siis koske Suomi-Yhdysvallat, Suomi-Iso-Britannia, Suomi-Kanada, Suomi-Ruotsi tai mikään Suomi-EU-maa kaksoiskansalaisuuksia vaan esimerkiksi venäläisiä joita Venäjä ei Venäjällä esimerkiksi itse kaksoiskansalaisiksi tulkitse. Tällöin vaara on myös henkilön itsensä kohdalla ilmeinen.

Mutta sitten tämä ulkomaalaisten eli alleviivaan nyt vielä eli EU- ja ETA-alueen ulkopuolisten ulkomaalaisten maa- ja kiinteistöjen hankinnat Suomessa. Myös tähän saamme nyt tolkkua ja järkeä. Nyt tehdyllä lainsäädännöllä jatkossa tarvitaan Puolustusministeriöltä EU:n tai ETA-alueen ulkopuolisten ulkomaalaisten kiinteistökaupoille Suomessa. Valtiolle tulee nyt samalla myös lunastus- ja etuosto-oikeus. Pystymme siis puuttumaan jo tehtyihin ja toteutuneisiin kauppoihin, mutta myös siis suunniteltuihin kaupoihin. Hyväksyimme tämän lakikokonaisuuden viime viikolla ja tällä siis halusimme parantaa valtion mahdollisuutta valvoa ja rajoittaa, mutta tarvittaessa myös jopa kieltää ulkomaalaisten kiinteistöomistukset kansallisen turvallisuuden nimissä.

Tiukimmat rajoitukset koskevat siis ulkomaalaisia EU ja ETA eli Euroopan talousalueen ulkopuolisten maiden kansalaisia. Kyse siis mm- Venäjän, Kiinan, Turkin ja esimerkiksi Yhdysvaltainkin kansalaisista. Jokainen kauppa siis käydään läpi erikseen ja katsotaan onko siinä löydettävissä turvallisuuden kannalta sellaisia ulottuvuuksia, että kauppa pitää estää.  Jatkossakin siis lupa kiinteistön hankinnalle voidaan myöntää, jos hankinnan ei arvioida vaikeuttavan maanpuolustuksen järjestämistä, alueellisen koskemattomuuden valvontaa ja turvaamista eikä rajavalvonnan, rajaturvallisuuden tai huoltovarmuuden varmistamista. Jatkosa siis esimerkiksi kiinalainen tai venäläinen yritys tai yksityishenkilö voi tehdä Suomessa kiinteistökauppaa vasta sen jälkeen kun  kaupalle on ensin haettu lupa puolustusministeriöstä. Laki on kirjoitettu tälläkin kertaa hyvin ja siinä on mm. monia keinoja ja kohtia myös lainkiertämisen estämiseksi. Kyseeseen voisi siis tulla vaikkapa välikäsien kautta tehty kauppa. Sekään ei siis enää jatkossa onnistu. Esimerkiksi sellainen Suomeen rekisteröity yhtiö tai yhteisö, jonka tosiasiallisesta päätöksentekovallasta vähintään vain jopa yksi kymmenesosaa on EU/ETA-alueen ulkopuolella, joutuu jatkossa hakemaan puolustusministeriöstä luvan kiinteistökaupalleen.

Asian käsittelyn yhteydessä arvioitiin, että tämä lupamenettely tulee koskemaan noin 500-800 kiinteistökauppaa vuosittain. Takaisin ostoja ja etuostoja varten varataan myös budjettiin valmiiksi määrärahat. Edellytimme myös valiokunnassamme, että Puolustusministeriön tulee antaa meille puolustusvaliokuntaan selvitys siitä, miten tämä uusi laki on toiminut kiinteistökaupoissa vuoden 2021 loppuun mennessä.

Turvallisuus menee nyt siis ykköseksi tässäkin.

….

Kello 20.17 ja eduskunnan jälkeen tänään Riihimäelle ja sitten illalla vielä Lopen Kokoomusnuorten tilaisuuteen Kuntalaan. Laineen Rosan johdolla Lopen nuoret kokoomuslaiset ovat tehneet erinomaisen hyvää työtä ja mukana monenlaisesta. Nuoret tulevat kantamaan myös päävastuun Lopen vaalikahvilasta ja myös vaalipaneelista. Aika mahtavaa tekemistä.

Panssarimuseon seminaariin on tullut hyvin ilmoittautumisia. Vielä toki mahtuu mukaan eli laittakaa viestiä jos haluatte ainutlaatuiseen iltaan. Ja toinenkin mukava juttu tulossa eli BioRexin kanssa tarjoan koko perheen juttuna Risto Räppääjän Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Sinnekin voi vielä varata lippuja vaikka kummin tai kumminkin kanssa.

Kommentit