Puolustusministerin vastaus kansanedustajille laittaa SDP:n sotaharjoituskritiikin vähintäänkin outoon valoon

Blogi, torstaina 03.03.2016

SDP arvosteli pitkään erityisesti Eero Heinäluoman ja Mika Karin johdolla Puolustusvoimien tämän vuoden harjoituksia Yhdysvaltalaisten kanssa. Arvostelu sai aikaan myös kirjallisen kysymyksen asiasta Puolustusministeri Jussi Niinistölle. Ja kritiikki laantui vasta sen jälkeen kun puolueenpuheenjohtaja Antti Rinne ilmoitti yllättäen, että SDP ei vaadikaan lisäselvitystä harjoituksista eduskuntaan. Myös Heinäluoman kritiikki laantui viime keskiviikkona aamuisesta radion Ykkösaamusta iltaiseen TV1:n A-Studioon mennessä. Ja seuraavana päivänä eduskunnan kyselytunnilla Rinne oli jo kovinkin yhteistyöhakuinen harjoitusasiassa jopa niin, että eduskunnassa puhuttiin ”pakotiestä” itseaiheutetun kohun silmästä.

Viime viikolla kerroin jo täällä blogissani laajasti siitä että nyt tulevissa harjoituksissa ei ole mitään erityistä vaan esimerkiksi samaiset Yhdysvaltain F15-koneet olivat ensi kertaa Suomessa jo 1997 Tarja Halosen ollessa ulkoministerinä ja päätös Naton isäntämaasopimuksesta ja myös pääsystä Naton kumppanuusohjelman ykköskategoriaan eli EOP (Enhanced Opportunities Partners) jäseneksi tehtiin viime kaudella kun ulkoministerinä toimi Erkki Tuomioja ja mm. Antti Rinne itsekin Presidentin ja Valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan ns. TP-Utvan jäsenenä. Tästä päätös tehtiin siis 2014 ja nyt tulevat harjoitukset ovat osa tätä meidän toivomuksesta lähtenyttä kumppaanuusohjelmaa.

Ja nyt kun julkiseksi puolustusministerin kirjallisen kysymyksen vastauksen jälkeen tuli myös se, että nyt tämän kevään Rissalan F15-harjoituksen päätöksenteko.

Puolustusministeri kertoo vastauksessaan: ”Puolustushallinto on selvittänyt syksystä 2014 alkaen yhdessä Yhdysvaltojen sotilasviranomaisten kanssa muun muassa koulutus- ja harjoitusyhteistyöhän liittyviä yhteistyömahdollisuuksia.

Harjoitusten noin kahden vuoden suunnittelusyklistä sekä puolustusvoimien toiminnan ja resurssien suunnittelusta johtuen kahdenvälisen harjoitustoiminnan tarkastelun pääpaino on alusta alkaen ollut aikaisintaan vuoden 2016 toiminnassa.

Tarkastelussa on kartoitettu yhteistyömahdollisuuksia molempia osapuolia hyödyttävien mahdollisuuksien osalta.”

”Edellä kuvatun tarkastelun jatkumona Yhdysvallat esitti pääesikunnalle helmikuussa 2015 Yhdysvaltain ilmavoimien kansalliskaartin yksikön mahdollisuutta osallistua lentokoulutusyhteistyöhön tai laivuevierailuun Suomessa keväällä 2016. Tämän perusteella pääesikunta antoi ilmavoimille tehtävän selvittää lentokoulutusyhteistyön ja laivuevierailun toteuttamisen edellytykset.”

Tämä suoralainaus ministerin eduskunnalle kansanedustajien Markus Mustajärven (vas) ja Mika Karin (sdp) esittämään kirjalliseen kysymykseen missä tiedusteltiin: ”Kenelle, keneltä ja milloin aloite Yhdysvaltain kansalliskaartin yksikön laivuevierailusta tuli? ”

Eikö tuo vastaus aikalailla laita erikoiseen valoon demarien harjoituksista nostattaman kohun? Vastaan itse: Kyllä. Homma siis lähti liikkeelle jo helmikuussa 2015 ja silloin TP-Utvassa istui mm. SDP:n Antti Rinne ja ulkoministerinä SDP:n Erkki Tuomioja.

Kysymys oli siis kuin olisi itseltään kysynyt.

Toivotaan, että ulkopolitiikkaan palaa arvokas tapa toimia ollaan sitten hallituksessa tai oppositiossa. Se on pienen maan vahvuus ollut ennen ja se on sitä myös tulevaisuudessa. Kekkonen aikanaan totesi, että Kekkosen aikaan jos jommankumman sisä- tai ulkopolitiikan pitää olla retuperällä, niin olkoon sitten sisäpolitiikka.

….

Tänään eduskunnassa edessä pitkä päivä. Aamusta puolustusvaliokunta ja sitten eduskuntaryhmämme kokoukset ennen kyselytuntia ja täysistuntoa ja illalla olen luvannut mennä pitämään puheen Riihimäen Opettajien taidenäyttelyn avajaisiin Samuli Parosen saliin.

Kello 20.51 ja päivä Helsingissä takana ja vierailu Riihimäellä takana ja paluu Helsinkiin ja vielä ilta täällä töissä. Puolustusvaliokunnassa kävimme tänään läpi mm. tilannetta tiedustelulainsäädännön uudistamiseksi ja huomenna sitten mielenkiintoinen kuuleminen Naton CMX16-kriisinhallintaharjoituksesta. Harjoitus siis ulkoministeriön valmistelussa ja huomenna sen läpikäynti meillä ja lisäksi myös käsittelyssä ns. omana asiana Puolustusvoimien osallistuminen nopean toiminnan joukkoihin ja kansainväliseen koulutus- ja harjoitustoimintaan.

Ryhmäkokouksessa tänään hyvät keskustelut viime viikkojen asioista ja tulevistakin ja sitten kyselytunti missä pääteemana nyt luonnollisesti yhteiskuntasopimus. Tilanne on erikoinen, että mm. SDP toivoi pitkään, että hallitus vetää pois ne ns. pakkolait ja tämän jälkeen kuulemma työmarkkinaosapuolet voisivat päästä sopuun yhteiskuntasopimuksesta. Hallitus kuunteli ohjetta ja veti lait pois ja työntekijäpuoli SAK:n johdolla ja työnantajat pääsivät sopuun ja tekivät täysin oman ja itse päättämän mallin yhteiskuntasopimuksesta. Siis nyt esilläolevan sopimuksen kaikki linjaukset ja päätökset on työmarkkinaosapuolten aivan itse linjaamia ja tekemiä. Hallitus ei ole niistä vastuussa eikä ole niihin vaikuttanut. Mutta nyt näyttää siltä, että osalle SDP:stä ei tämäkään yhteiskuntasopimus kelpaa eikä vasemmistolle ja ei oikein nykyisin kaikkea vastustaville Vihreille. Tilanne on hämmentävä, että vasemmistokaan ei enää näytä tukevan työntekijäliittojen linjauksia ja päätöksiä. No pääasia, että työmarkkinajärjestöt näkivät tilanteen vakavuuden ja halusivat tehdä ja sopia. Arvostan.

Itse en olisi toki kaikkia niitä painotuksia tehnyt mitä nyt työntekijät ja työnantajat päättivät. Minusta esimerkiksi kokonaisuus kohtelee epäoikeudenmukaisesti eri työntekijöitä ja julkisenpuolen varsinkin naisvaltaiset alat joutuvat ison laskun maksajaksi. En tiedä miksi työntekijäliitot näin halusivat. Mutta nyt he ovat ratkaisunsa tehneet ja sille tuki varsinkin kokonaisuutena ja sinä, että sopimaan pystyttiin ja sopimukseen päästiin.

Riihimäen Opettajilla upea taidenäyttely.

12803276_10154000163491670_810912571708524444_n

Riihimäen Opettajilla upea taidenäyttely kirjaston Samuli Parosen salissa. Oli ilo saada pitää puhe opekollegoille. Huikean taitavia ja esillä lähes kaikkia eri taiteen tekniikoita pronssipatsaista keramiikkaan ja valokuvataiteesta grafiikkaan ja öljyväritöihin.

Kyselytunnin jälkeen piipahdin junalla Riihimäellä. Kirjaston Samuli Parosen sali on täynnä riihimäkeläisten opettajien taidetta. Ja täytyy kyllä sanoa, että upea on näyttely. Esillä niin öljyväritöitä, grafiikkaa, keramiikkaa, pronssipatsaita, valokuvataidetta, tekstiilejä ja oikeastaan kaikkea mahdollista erilaista taidetta. Oli hieno saada pitää opettajakollegoille näyttelyssä puhe ja siinä esitin, että koulupäiviin voitaisiin liikunnan mallilla lisätä myös taidetta niin kuvataidetta, teatteria kuin musiikkiakin. Esimerkiksi kuvataidetta voi opettaa historian avulla, mutta 12717955_10154000163441670_3660225530493997694_n 12800104_10154000163731670_6808995509964101630_n myös historiaa kuvataiteen keinoin. Ja luonnontiedettä vaikkapa keraamiikan tai valokuvien kautta jne. Tällaista perinteisten oppiainerajojen ylittävää toimintaa itse toivoisin kouluihin lisää. Ja kun meillä opettajilla on varsin laaja oikeus itse päättää opetusmetodeista millä opetussuunnitelman tavoitteisiin tähdätään niin silloin opettaja voi hyvin käyttää omia ”vahvuuksiaan” eli niin taiteellisuuttaan kuin vaikkapa liikunnallisuuttaan. Biologian tunnista saa liikunnallisen vaikkapa kuvasuunnistuksen kautta ja keväänmerkkeistä biologian tunnilla kuvataidetta pölypastellein. Voisiko tunti liikuntaa kampanjan jalostaa tunti taidetta koulupäiviin muotoon. Suosittelen.

Kiitos vielä Riihimäen Opettajille hienosta avajaistilaisuudesta ja myös kutsusta tulla puhumaan. Ja kiitos myös mukavista juttutuokioista ja Pompotille aivan mahtavista herkuista.

….

Nyt työpöydän ääressä ja kello 21.09. Hetki vielä töitä ja sitten kotia kohden. Huomenna aamusta jatketaan aikaisin.

 

 

Kommentit