Puolustusministeriltä hätähuuto Puolustusvoimien rahoituskehyksestä – Turvallisuus taattava ensi vaalikaudellakin

Blogi, tiistaina 22.05.2018

Puolustusministeri Jussi Niinistö kohautti viime viikolla toteamalla, että naisten vapaaehtoisessa asepalveluksessa olisi pakko pitää vuoden tauko.

Esitys oli hätähuuto ja herättely. Ei varmastikaan toteutettavaksi ajateltu. Politiikan vanha kikka on nimittäin aina ollut se, että jos sinun vaaditaan etsimään säästöjä sinulle tärkeästä asiasta niin tee ehdotus siitä osasta mitä kukaan ei koskaan suostuisi leikkaamaan. Tässä taisi olla kyse juuri siitä.

Kyse nimittäin on siitä, että keväällä esitellyssä kehyspäätöksessä on mukana ns. Julkisentalouden suunnitelman miljardisäästö mistä suoraan laskennallisesti puolustusministeriöön kohdentuu oma siivunsa. Julkisen talouden suunnitelman mukaisesti puolustushallinnolta vähennettäisiin siis rahaa porrastetusti vuodesta 2020 lähtien niin, että leikkaus kasvaisi lopulta 50 miljoonaan alkaen noin viiden miljoonan säästöstä. Aiheellisesti esille on noussut puolustusministeri Jussi Niinistön toimesta myös se, että Senaatti-kiinteistöt rokottavat koko ajan PV:tä hilaamalla valtion kiinteistövuokria ylöspäin. Ja samaan aikaan niskassa on vielä erillisrahoituksella kustannettavan HX-hankkeen lisäksi alati kallistuva muu puolustusmateriaali. Tässä paineessa on niin suuria riskejä, että me maanpuolustuksesta huolta kantavat olemme syystäkin jopa peloissamme. Ja tätä herättelyhuutoa myös puolustusministeri Jussi Niinistö huusi. Aiemmin huolemme on nimittäin mennyt enemmän ja vähemmän kuuroille korville. Puolustusvoimista ei siis ole löydettävissä tällaista säästöä. Ei edes sitä ensimmäisen vuoden 5 miljoonaa ettei se näkyisi arjessa ja heikentäisi maamme uskottavaa puolustusta.

Mutta puolustusministeri Jussi Niinistön hieman provokatiivinen esitys toi nyt ainakin vapaaehtoiselle naisten asepalvelukselle lisää tukea. Aikanaan kun järjestelmä luotiin niin sitä vastustivat mm. Vihreät ja Vasemmistoliitto. Nyt molemmat vihervasemmistoa edustavat puolueet asettuivat tukemaan myös naisten asepalvelusta. Myös oppositiosta SDP antoi tuen naisten asepalvelukselle ja totta kai hallituspuolueet.

Toivottavasti joku esittäisi seuraavaksi säästökohteeksi kertausharjoituksia ja varusmiesten maastovuorokausia. Kaikki, minä mukana, sanoisivat totta kai, että ei käy. Näin saisimme suojattua uskottavan maanpuolustuksemme kivijalkaa.

Itse tervehdin puolustusministeri Jussi Niinistöä tyytyväisyydellä. Hänen puolustusministerikaudellaan on merkittävällä tavalla vahvistettu maamme uskottavaa maanpuolustusta. Tehtyjen toimenpiteiden listaa ei kukaan voi kyseenalaistaa. Tästä Jussi jää historiaa arvostettuna ja hyvänä puolustusministerinä.

Tänään aamujunalla Helsinkiin. Eduskunnassa puolustusvaliokunta ja valtiovarainvaliokunta ennen täysistuntoa ja iltapäivällä vielä Veikkauksen johdon kanssa palaveria.

Kello 20.13 ja järvenrannassa. Huomenn aamulla kello 7.00 ja 7.30 Huomenta Suomen aamu-uutisten deskissä. Aiheena seksuaalirikollisten rangaistukset ja mm. lasten raiskaukset.

Mutta nyt päivä paketissa ja asiat hyvin eteenpäin. Saimme puolustusvaliokunnassa valmiiksi yhden osan tiedustelulakipaketista ja toivottavasti kokonaisuus maaliin myös niin, että tiedustelulait saadaan käyttöön 1.1.2019. Nyt näyttää ainakin hyvältä. Huomenna työ jatkuu ja iltapäivällä käsittelyssä myös lakialoitteeni millä esitän muutosta raiskauksen tunnusmerkistöön niin että lapsi ei koskaan voisi anta suostumusta seksiin. Palataan aiheeseen.

 

 

Kommentit