Puolustusministeri Carl Haglund laittoi pisteen Nato-optiopuheille.

Blogi, maanantaina 09.06.2014

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön isännöimä Kultaranta-keskustelu jatkui tänään pitkälti Venäjän ympärillä. Hienoa oli myös se, että valtaosa päivästä oli avointa myös kaikille muillekin niin netin kuin Ylen TV:nkin kautta. Keskusteluja siis pääsi seuraamaan kuka tahansa ja myös twitterin kautta osallistumaankin keskusteluun.

Keskustelun yksi iso pallon puhkaisu tuli itse puolustusministeri Carl Haglundilta joka laittoin pisteen pitkään jatkuneelle Nato-optio keskustelulle. Optiotahan on käytetty vaalikeskusteluissa ja monessa muussakin aina silloin kun puhujan tekisi mieli myöntää, että Nato kyllä lisäisi maamme turvallisuutta, mutta sen ääneen sanomien voisi vähentää oman puolueen kannatusta. Voisi sanoa, että Nato-optio on Nato-kansanäänestyksen velipoika. Ja serkku on sitten se, että kaikki mahdollinen isäntämaa-sopimuksista Nato-maan ilmatilanvalvontaa käy kuhan ei mainita Nato-sanaa. Ja ilmavalvonta kuorrutetaan harjoitukseksi. Näin tämä ulkopolitiikan kieli menee.

Nato-optio siis tarkoittaa näiden ihmisten puheessa ohituskaistaa ja avointa ovea Natoon heti kun sitä itse haluamme tai maatamme uhkaava kriisi tai sota vaatisi. Haglund totesi Kultarannassa, että ”Meillä ei ole mitään kultaista vip-korttia jossain minun tai presidentin tai ulkoministerin takataskussa, jota voidaan väläyttää siinä Naton ravintolajonossa, kun menemme jonon ohi, sitten kun on paha tilanne ja sataa ja haluamme nopeasti sisälle ravintolaan. Sellaista, hyvät ystävät, ei ole olemassa.”

Puolustusministeri jatkoi, että ”Se, että olemme Naton hyvä kumppanimaa ja se, että Nato varmastikin aika nopeasti avaisi meille oven, sen varaan ei voi mitään rakentaa. Suomen turvallisuuspoliittinen ratkaisu ei voi rakentua Nato-optiolle, se ei ole realistista.” 

Ministeri Jaakko Iloniemi totesi kuitenkin, että ”Venäjän silmin Suomi on jo Naton liitännäinen ja sellaisena Suomea kohdeltaisiin todellisen kriisin syttyessä.” Ja Iloniemen kommentti ei siis tarkoittanut maallemme mitään Naton turvatakuita ja muutenkaan kovin hyvää. Hän totesi, että ”Jaamme Nato-maiden riskit, mutta meillä ei ole turvatakeita. Tämä on tilanne, josta ei kannata olla kovin tyytyväinen.”

Täytyy todeta, että Kultarannan keskustelut olivat rapsakoita ja keskustelukulttuuri on parantunut paljon. Vaikeistakin aiheista keskusteltiin avoimesti ja suoraan ja oman hyvän lisän keskusteluun toi mm. Sofi Oksanen ja moni muu. Ehkä hieman kontrastia keskusteluun toi yksi puolue tai sen edustajat. Tuli tunne, että ollaankohan näissä keskusteluissa jääty 70-luvulle. Pilke silmäkulmassa voisi sitten tode, että jos jää 70-luvulle niin silloihan Paavo Väyrynen olisikaan ollut väärässä väitöskirjatoteamuksensa kanssa, että Neuvostoliitto ei hajoa ja että Euroopan kahtiajako on pysyvä.

Mutta pääasiassa hyvää ja rakentavaa keskustelua ja täytyy toivoa, että Niinistö jatkaa tätä uutta upeaa perinnettään myös tulevaisuudessa. Tällaista keskustelua maamme tarvitsee.

Ja tyytyväinen täytyy olla siihenkin, että kukaan ei asettunut vastahankaan kun keskustelussa oli puolustusvoimiemme lisämäärärahatarve 2015 eteenpäin. Toivottavasti tässä järki voittaa ja pidämme nopeastikin muuttuvassa maailmassa omasta puolustuksesta huolen ja turvaamme puolustusvoimien toiminnan, kertausharjoitukset ja myös uudet kalustohankinnat jatkossakin.

Ja kannattaa muistaa sekin, että tänään kello 05.55 tasan 70 vuotta sitten meitä koetetiin kovimmalla mahdollisella tavalla. Silloinkaan emme katkenneet. Kiitos siitä. Kunnia. Isänmaa.

Tänään illalla sitten Lopen kunnanvaltuuston kesäkokous. Tilinpäätös 2013 vuodelta hyväksyttiin lyhyin kiitoksin kuten myös henkilöstöraportti ja muut tilinpäätöksen oheiset. Mutta vaikka viime vuosi ja tämä kuluvakin tulee vielä olemaan kunnallemme taloudellisesti vahva niin vuoden 2015 budjettia saamme valmistella synkempien pilvien alla. Saa nähdä saako kunnanhallitus pidettyä taloutemme jatkossakin tasapainossa ja tehtyä talousarvion joka on positiivinen. Nyt se näyttää haastavalta, mutta sitä pitää tavoitella.

Mutta valtuusto hyvässä hengessä vajaassa tunnissa ohi ja sitten vielä kolmenvartin talouskatsaus ensi vuoteen. Mutta hyvä henki näkyy kaikessa ja siitä valtuuston puheenjohtajana olen enemmän kuin tyytyväinen. Ja siinä hengessä tärkeitä juuri tällaiset miehet kuin keskustan Seppo Kuparinen esimerkiksi jota sain tänään valtuuston kokouksen alussa onnitella syntymäpäivän johdosta. Yhtaikaa pian jo 20 vuotta sitten tämän kuntapolitiikan uran aloitimme ja sinä aikana nähty ja koettu monenlaista. Sepon kanssa aina ollut helppo toimia ja etsiä ratkaisuja ja kompromissejäkin. Niitäkin politiikassa tarvitaan niin kuin Seppo tänään itsekin totesi.

….

Kalliosaarella – Timotein ja Mieslaulajien konsertti Loppijärvellä

Nyt toteututaan jälleen yksi pitkäaikainen unelmani. Olen haaveillut aina Lopella konsertista luonnon keskellä. Nyt sen teemme yhdessä Marimella Röökin ja Petri Lindbergin kanssa. Tehdään konsertti keskelle kaunista Lopen luontoa. Vuoden Naiskuoron Timotein ja Lopen Mieslaulajien laulajat konsertoivat Loppijärven Kalliosaaressa pe 27.6.2014 klo 21-22. Laittakaapa päivä kalenteriinne ylös ja seurailkaan blogiani. Vanhankirkon rannasta yritämme saada muutaman yhteysveneekin kulkemaan niin, että kaikki pääsisivät mukaan upeaan konserttiin ja yhteislaulujakin laulamaan. 

Taas siis jotain uutta.

 

Kommentit