Puolueissa on eroja – Vihreät on vahvasti vihervasemmistoa ja Kokoomus ainoa keskusta-oikeistolainen

Blogi, sunnuntaina 12.03.2017

Tänään tutkin Helsingin Sanomien Arvokarttaan. Siinä oli laitettu eri puolueiden kuntavaaliehdokkaat heidän tai meidän vaalikonevastausten perusteella arvokartalle Konservatiivi-Liberaali ja Vasemmisto-Oikeisto. Arvokartta on mielenkiintoinen ja paljastaa sen, että puolueissa on todellakin eroja.

Mielenkiintoista on se, että Kokoomus on puoleista lopulta ainoa keskusta-oikeistolainen puolue. Keskustaa äänestäessä ei oikein varmaksi tiedä mitä saa. Ehdokas voi olla vasemmistolainen liberaali tai oikeistolainen konservatiivi tai ihan mitä tahansa siitä väliltä.

Perussuomalaiset on myös vahvasti kahtiajakautunut. Puolueessa on paljon vasemmistolaisesti ajattelevia, mutta myös paljon erittäin oikeistolaisesti ajattelevia. Heitä kaikkia kuitenkin yhdistää tiukka konservatiivisuus.

SDP on odotetusti liberaali-vasemmistopuolue ja Vasemmistoliitto vielä piirun verran vasemmammalla. Mutta ehkä osalle voi olla yllätys, että Ville Niinistön johdolla Vihreät ovat siirtyneet jyrkästi puoluekentällä vasemmistopuolueeksi. Vihreät menevät reippaasti vasemmalta ohi demareista ja oikeastaan aivan samaan nurkaan kuin vasemmistoliittokin. Yleisnimenä käytetty vihervasemmisto ei siis ole tuulesta temmattu eikä pilkkaavakaan vaan totta tosiaa. Vihreät ovat tällä hetkellä puoluekentässämme äärivasemmistoa ja ääriliberaaleja. Tämä voi tulla osalle yllätyksenä jos kuva on muodostunut puolueesta esimerkiksi Antero Vartian tai Pekka Haaviston kautta.

Kaksi pienempää puoluetta ovat reilusti sitä mitä kertovatkin olevansa. RKP on siirtynyt Carl Haglundin kauden jälkeen nykyjohdon myötä pari askelta vasemmalle, mutta vahvasti liberaalina jatkaen ja Kristillisissä ei muutosta ole tapahtunut Päivi Räsäsen siirrettyä viestikapulan Sari Essayahille.

Hesarin vaalikoneeseen pääsee tutustumaan täällä: http://www.vaalikone.fi/kunta2017/.

Puolueissa on siis edelleen eroja ja myös puolueiden ehdokkaissa. Kannattaa tutustua ja ottaa vaikka ihan henkilökohtaisesti yhteyttä siihen ehdokkaaseen jota on ajatellut äänestää.

Itse ainakin vastaan ja mielelläni vastaan myös kysymyksiinkin jos sellaisia nousee.

Kello 20.54 ja pyhäpäivä takana. Tänään hieman ehdittiin ulkoilemaan ja pyöräilemäänkin. Eilen superhauskat syntymäpäivät rakkaan Jaanan johdolla ja hauskaa oli ja paljon väkeä ympäri Hämettä mukana. Ystävät ovat kyllä tämän elämän sokeri.

Huomenna arjen pariin ja tiukka työviikko jälleen luvassa. Kuntavaalitkin jo hieman työllistävät ja kun olen luvannut auttaa vähän ympäri Suomenmaan niin tilaisuuksia ja tapahtumia tässä seuraavat vajaat kolme viikkoa riittää oikein kunnolla. Mutta vaalithan ovat sitten taas tämän työn sokeri.

 

 

Kommentit