Kokoomuksen kasvuohjelma: Suomi tarvitsee joukon rohkeita uudistuksia

Blogi, lauantaina 11.03.2017

Eilen julkaisimme puheenjohtajamme, valtiovarainministeri Petteri Orpon johdolla laajan kasvuohjelman. Kasvuohjelmassa käydään läpi maailman ja Suomenkin muutosta ja myös maamme tulevan menestyksen eväitä. Ministeriryhmän johdolla työstetty ohjelmapaperimme tähtää lähitulevaisuutta kauemmas ja sisältää itseasiassa peräti 34 muutoskokonaisuutta. Ohjelmassa käsitellään työn muutosta, yrittäjyyden uusia muotoja, tulevaisuuden osaamista, kestävää ympäristösuhdetta sekä oikeudenmukaista talouskasvua.

Ohjelmatyötä johtanut Petteri Orpo totesi eilen aivan oikein, että ”Maailman muuttuu niin nopeasti, että turvalliset, hyvin harkitut mutta rohkeat tietoon perustuvat uudistukset ovat ainoa tie eteenpäin. Muutoksen ei nimittäin tarvitse olla pelottava asia. Tarkoitus on, että asiat tehdään aina paremmin kuin ennen”.

Petteri nosti esimerkiksi työn muutoksen. Teknologia on aina muuttanut työtä, mutta nyt muutosvauhti alkaa olla ihmisille niin nopea, että sopeutuminen vaatii erityistä huomiota koko yhteiskunnalta. Tarvitaan siis ketteryyttä. Työpaikkakohtaista sopimista pitää lisätä ja yhteistoimintalaki uudistaa. Jokainen voi itse esimerkiksi pohtia sitä miten monia työpaikkoja on kadonnut Suomesta pysyvästi, miten monia uusia ammattinimikkeitä on syntynyt ihan muutamien vuosien aikana ja joitain myös kadonnut. Koska esimerkiksi olette törmänneet ensimmäiseen koodaajaan tai moniin muihin digitalisaation myötä tulleisiin uusiin ammattinimikkeisiin. Muutos on ollut nopea ja uskallan sanoa, että ensi vuonna syntyy jälleen uusia ammatteja joista emme vielä tänään julkisuudessa tiedä ja viiden vuoden sisällä todella paljonkin.

Meidän ministeriryhmämme sosiaaliturvasta vastaava ministeri, sisäministeri Paula Risikko totesi, että Suomessa siirrytään osallistavaan sosiaaliturvaan. ”Uudistuksen tavoitteena on vähentää syrjäytymistä ja edistää työllistymistä. Työttömien sosiaaliturvan perustaksi tulee ottaa ihmisen osallistuminen. Tämä voi olla työnhakua, opiskelua tai vapaaehtoistyötä”. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen taas painottaa kansainvälisyyden tärkeyttä. ”Tulevaisuus on entistä kansainvälisempi ja kilpailussa pärjäävät ne, jotka suhtautuvat siihen mahdollisuutena, eivät ne, jotka koittavat piiloutua siltä. Suomen on esimerkiksi taattava, että kaikki yritykset voivat saada palvelunsa englanniksi”.

Opetumisnisterimme Sanni Grahn-Laasonen totesi ohjelman julkistamisen yhteydessä eilen, että ”Vahva koulutusjärjestelmä on Suomen menestyksen perusta. Näinä aikoina myös koulutussektorilla on tehtävä aktiivisesti työtä avoimen, kansainvälisen ja suvaitsevaisen Suomen puolesta”. Jokaisella suomalaisella tulisi olla koulutuksensa aikana kansainvälistymisjakso joko vaihtona tai kotikansainvälistymisenä, ja vieraiden kielten opiskelu pitää aloittaa jo ensimmäisellä luokalla.

Koko ohjelmamme on luettavissa täältä: https://issuu.com/kokoomus/docs/kok_kasvuohjelma_issuu.

Ensi viikolla julkaisemme seuraavan ohjelmamme ja silloin esittely- ja vastuuvuorossa olen minä. Te blogini aktiiviset seuraajat jo tiedättekin mistä on kyse ja jälleen siis luvassa iso määrä konkreettia esityksiä mitä meidän tulisi ja pitäisi tehdä.

Lauantaita ja tänään kaunis talvipäivä ja kevätpäivä tulossa. Kalenteriini olen päivän varannut hyvän ystäväni Jaanan syntympäiville. Mutta ennen juhlia kuitenkin ulkoilemaan ja nauttimaan aurinkoisesta kevätsäästä. Mukavaa lauantaita teille kaikille.

Tagit: kasvuohjelma,

Kommentit