Pukeudu Punaiseen –päivä!

Blogi, perjantaina 04.04.2014

Tänään jälleen vietetään Pukeudu Punaiseen -päivää. Päivä on osa kansainvälistä Go red for women –liikettä ja sen tavoitteena on edistää naisten sydämen ja keuhkojen terveyttä ja ennaltaehkäistä sairastumista. Kampanja nostaa esille elintavat, liikuntatottumukset ja ruokavalion ja niiden kaikkien yhteyden hyvään ja terveelliseen elämään ja sydän ja keuhkotautien ennaltaehkäisyyn.

Itsekin tänään päivän perinteen mukaan laitan punaista päälle. En aivan tosin niin rohkeasti kuin Ben Zyskowicz viime kerralla eli punaisia housuja, mutta punainen kravatti sentään. Hyvän asian puolesta on hieno liputtaa.

Pukeudu sinäkin punaiseen tänään.

….

Aamusta kävin tänään Messukeskuksessa. Mökki ja Puutarhamessut täyttivät messuhallit nyt ja koko viikonlopun. Paljon on kahdessa isossa hallissa nähtävää eli kannattaa ehdottomasti mennä katsomaan. Paljon esillä laitureita, kylpytynnyreitä, pihan koneita ja välineitä, grillejä, mutta myös ilmalämpöpumppuja, jätevesijärjestelmiä, pihakivetyksiä ja totta kai puutarhan kukkia ja kasveja. Todella siis monipuolinen kattaus tällä kertaa.

Itse halusin ympäristövaliokunnan jäsenenä ja kokoomuksen ympäristövaliokunnan vastaavana käydä katsomassa haja-asutusalueiden jätevesijärjestelmien uutuudet. Jätevesiasetushan korjattiin 2011 ja sen jälkeen järki on voittanut. Tarjolla paljon hyviä ja edullisia keinoja omien jätevesien puhdistukseen ja nyt kohtuullisesti. Toki edelleen olen pohtinut sitä, että voisiko laissa olla todettuna puhdistusvaatimus prosenttien ja muiden mahdottomasti mitattavien vaateiden sijaan kirjattuna vain toteamus, että millä alueilla riittäisi kaivot ja imeytyskenttä ja missä esimerkiksi lähellä vesiä ja pohjatta vaadittaisiin umpisäiliötä yms. Se voisi olla järkevin ja selvin tapa toimia. Ja olen varma, että myös haja-asutusalueiden jätevesien puhdistamisenkin näkökulmasta aivan riittävä ja oikea malli. Ja samalla olen esittänyt harkittavaksi vielä kahden tai jopa neljän lisävuoden siirtymäaikaa jätevesiasiassa. Nyt monella perheellä ja talolla aika tiukkaa ja olisi kohtuus jatkaa siirtymäaikaa esimerkiksi 2018 ja 2020 asti. Tästä tarpeen tehdä vielä esitys virallisestikin.

Mutta sellaista mallia en itse ole kannattamassa, että haja-asutusalueilla ei jätevesille tarvitsisi tehdä mitään. Ojaan menevät putket ovat mennyttä aikaa. Kyllä kaivo ja imeytyskenttä sentään pitää vaatia ja sellaisen teko ei maksa paljoakaan ja jo halpa myös käyttää.

Ja kannustan vielä kaikkia aina kääntymään oman kotikunnan rakennusvalvonnan puoleen kun suunnittelette jätevesiasioita. Älkää luottako pelkästään myyntimieheen vaan kysykää neuvoa ja apua myös puolueettomalta kuntanne virkamieheltä. Sieltä selviää tarvitseeko teidän edes tehdä mitään vai onko vanha kaivonne ihan ok. Itseasiassa nyrkkisääntönä voi todeta, että valtaosa 1990-luvulta tähän päivään välillä tehdyistä jätevesiratkaisuista täyttää nykylain velvoitteet eli muutoksiin ei todennäköisesti ole mitään pakkoa. Mutta varmistaa kuitenkin vielä kunnastamme.

Messuilla myös tutustuin uusiin energiaratkaisuihin vapaa-ajanasunnoille ja miksei koteihinkin ja hieman minua on haaveiluttanut myös kylpytynnyritkin. Kävin ihastelemassa sastamalaisen Kiramin paljuja. Kotimaista tekoa ja huippulaatua. Ehkä joskus sellaisen vielä hankin 🙂

Messuilta sitten eduskuntaan ja tänään vain täysistunto. Valiokuntamme tältä perjantailta oli peruttu ja aamupäivä siis hyvää messuaikaa. Täysistunnosta sitten Riihimäelle ja sieltä lopulta kotiin Lopelle. Illansuussa hakemaan pihakiviä Leinolta ja hieman ulkopuuhaa siis.

Huomenna Kokoomuksen EU-vaalistartti. Meillä Riihimäellä oma tilaisuus eli tervetuloa mukaan Laurellin Kahvilaan. Itse olen paikalla kello 10.30-11. Nähdään EU-vaalitunnelmissa.

 

Kommentit