Eilen liittyin kannatusjäseneksi yhdistykseen jonka jäsenmäärän toivon romahtavan. Vaikeasti korvattava.

Blogi, torstaina 03.04.2014

Eilen liittyin kannatusjäseneksi yhdistykseen jonka jäsenmäärän toivon romahtavan.

Maallamme on pitkät perinteet rauhan turvaamisen suurmaana. Olemme tehneet sillä saralla erinomaista työtä vuosikymmeniä. Tänä päivänä tehtävät ovat koko ajan vaativampia. Kaikissa tehtävissä ei enää ollakaan ”riitapukareiden” välissä vaan myös toinen konfliktin osapuolista saattaa kokea kriisinhallintatehtäviin osallistuvatkin vihollisikseen. Tämä on osaltaan aiheuttanut sen, että loukkaantumisiltakaan ei ole vältytty. Ja monessa maassa myös lipun alla on naisia ja miehiä jouduttu tuomaan kotimaidensa multiin. Myös henkiset kärsimykset ovat lisääntyneet. Psyykkisistä oireista kärsii lukuisat tehtäviin osallistuneet ja myös heidän läheisensä saattava kokea tällaista.

Tätä silmällä pitäen ja kuin varmuuden vuoksi aikanaan esitin maahamme tehtäväksi Kriisinhallintaveteraaniohjelman. Nykyinen puolustusministeri Carl Haglund lopulta esitykseeni tarttui ja laittoi valmistelutyön liikkeelle. Tärkeänä liikkeellepanijana tässä oli kriha-veteraani Pekka Jylhä joka haavoittui vakavasti Afganistanissa menettäen tilanteessa läheisimmän parinsa. Itse olen saanut Pekkaankin tutustua henkilökohtaisesti ja arvostukseni häntä ja heitä kohtaan on kasvanut valtavasti. Nämä naiset ja miehet laittavat oman elämänsä likoon kansainvälisenkin rauhan puolesta. 

Eilen liittyin kannatusjäseneksi yhdistykseen jonka jäsenmäärän toivon romahtavan. Kyse siis Vertaistukiryhmä Vaikeasti Korvattavat ry:stä. Hämeenlinnan Aulangolla oli perjantaina 7.2.2014 rauhanturva – ja kriisinhallintajoukoissa heidän omin sanoin ”siipeemme saaneiden” ensimmäinen virallinen vuosikokous, rekisteröitynä yhdistyksenä. Yhdistyksen jäseneksi ei pääse kuin vaikeimman kautta. Onneksi niin. Ja toivon, että yhdistys joskus loppuisi jäsenpulaan.

Vaikeasti Korvattavat ry:n tarkoituksena on auttaa ja tukea rauhanturva – ja kriisinhallintatehtävissä loukkaantuneita, haavoittuneita, vammautuneita ja sairastuneita sekä heidän tukijoukkojaan selviytymään tapahtuman jälkeisestä kriisistä. Perustuen ryhmän henkilökohtaisiin kokemuksiin. 

Jäseneksi ei siis pääse sen helpomman tien kautta, hyvä niin. Mutta sen sijaan Vaikeasti Korvattavien arvostettuun kannatusjäsenryhmään on mahdollista päästä kivuttomalla kymmenellä eurolla, 10 EURO. Jos siltä tuntuu. Minusta näin tuntui heti ja liittyi kannatus- ja tukijäseneksi.

”Kannatusjäsen kannattaa yhdistyksen toimintaa. Kannatusjäsenellä ei ole velvoitteita, eikä vastuuta yhdistyksessä. Kannatusjäsen ei voi tulla valituksi hallitukseen. Kannatusjäseneksi liitytään maksamalla jäsenmaksu.”

”Asia on hyvin tärkeä, sen tietää vasta kun osuu kohdalle. Arvostetussa kannatusjäsen ryhmässämme on suuri määrä hienoja ihmisiä. Nöyrät kiitokset antamastanne panoksesta!”

Tilinumeromme: FI38 5740 92200851 74 Teksti kenttään: Nimesi ja yhteystietosi.

Otatko sinäkin haasteen vastaan? Tänään haastan mukaan myös Tasavallan Presidentin, Puolustusministerimme, Sosiaali- ja terveysministerimme ja Sinut. Ota haaste vastaan ja auta näitä Naisia ja miehiä. Vaikeasti Korvattavien omin sanoin: ”Kiitoksia ja turvallista matkaa, kivuttomuus on iloinen asia. Taipuu vaan ei katkea, koskaan!”

Kello 22.06 ja hetki sitten kämpille. Tänään eduskunnassa mielenkiintoinen päivä. Valiokunnat ja työvaliokunta, ryhmäkokous ja kyselytunti. Läpi vielä ministeriratkaisut ja minusta kaikki muu aivan fine paitsi ei todellakaan se, että Vihreät ja muut pikkupuolueet iltalypsivät itselleen samassa rytäkässä lisää erityisavustajakaartia vaikka ei heille lisää tehtäviä edes tullut. Ihmeellinen juttu ja vielä erityisesti Vihreiden Tuija Brax on aiemmin ja tänäänkin pitänyt esillä avustajakaartin suurta määrää. Ehkä omasta pesästä voisi nyt vielä aloittaa. Mutta se hienoa, että tässä taloustilanteessa säästettiin kahden ministerin palkat ja valtiosihteerinkin palkka. Siihen olisi vielä pitänyt saada säästöpiikkiin kolme erityisavustajaakin. Näyttää siis puheet ja teot olevan toisilla puolueilla ristissä.

Kyselytunti tänään aikalailla rauhallinen. Tosin keskustasta huomaa aina sen onko puheenjohtaja Juha Sipilä paikalla vai ei. Sipilän läsnäolo rauhoittaa kummasti keskustan joukkoja ja taasen poissaollessa räksytys näyttäytyy yhä uudelleen. Itse uskon, että Sipilän yhteistyön ja rakentavan keskustelun linja toimisi paremmin. Ihan vain näin tässä itsekseni ajattelin.

Erikoiselta tuntui sekin, että keskustasta arvosteltiin hallituksen linjausta jättää väliin maidenmme, Suomen ja Venäjän, hallitusten välinen talouskomissio. Minusta olisi ollut erikoisempaa järjestää tällainen tapaaminen missä Venäjää olisi edustanut ja puheenjohtajana toiminut varapääministeri Dmitri Kozak. Kozakin tehtävänä tällä hetkellä nimittäin Krimin liittäminen Venäjään. Olisiko oikein nyt toimia tällaisen henkilön kanssa? Minusta ei ja edes hiljaista hyväksyntää Krimin loukkaukselle ja ryöstölle ei saa antaa. Ja yhdessä EU:ssa on vielä sovittu, että tällaiset ”huippukokoukset” nyt, myös kahdenväliset, on syytä jäättää väliin. 

Sen sijaan kahdenvälisiä neuvotteluja käydään koko ajan ja arvokasta se, että Tasavallan presidentillä Sauli Niinistöllä luonteva ja toimiva yhteys Venäjän Putiniin ja myös pääministeri Jyrki Kataisen neuvotteluyhteys toimii. Ja totta kai Euroopasta erityisesti Saksan Merkelin. Neuvottelutietä on edelleen jatkettava ja etsittävä ratkaisua vakauttaa tilanne. Se on toinen kysymys onko Krim enää mahdollista saada palautetuksi Ukrainaan ja miten siihen suhtaudutaan jos kriisi muuten laukeaa ja tasaantuu. Voiko Venäjän toimet sitten hyväksyä?

Ukrainan tilanne siis edelleen akuutti ja pöydällä eduskunnassakin meillä ulkoasiainvaliokunnassakin koko ajan. Toivottavasti maltti ja järki lopulta voittaa.

Nyt jo kotona. Illalla salissa vielä lakialoitteita ja muutaman puheenvuoronkin käytin. Huomenna sitten jatketaan. Valiokunnat peruttu, mutta yhdeltä täysistuntoon.

 


 

 

 

 

 

 

 

Kommentit