Kesänopeusrajoituksia.

Blogi, keskiviikkona 02.04.2014

Tänään aamulla teillä asennettiin kesänopeusrajoituksia. Aikamoinen urakka aina syksyisin ja keväisin vaihtaa merkkejä ja usein menee näin keliolosuhteiltaan pieleenkin. Nytkin jo viikkoja ajettu kesäkelissä talvinopeusrajoituksilla ja usein syksyllä ensimmäinen myräkkä yllättää jo kesänopeuksien aikaan. Järkevintä olisikin nyt siirtyä ainakin isommilla teillä kaksien nopeusrajoitusten aikaan eli korkeampi nopeusrajoitus olisi aina voimassa kun tie on kuiva ja alempi silloin kun tie on luminen tai märkä.

Nyt siis jälleen noin 9 000 tiekilometrillä kautta maan vaihdetaan kesänopeusrajoitukset käyttöön kalenteria katsomalla. Huonoilla keleillä alemmat nopeusrajoitukset voivat olla perusteltuja, mutta kelistä riippumattomat rajoitukset vähentävät liikennesääntöjen kunnioittamista. Aiheen olen nostanut jo aiemminkin esille varsinkin kun syksyt ovat olleet vähäsateisia eli tiet ovat olleet kuivia ja lämpötila vielä marraskuussakin yli 10 plusastetta ja toisaalta keväät aikaisia. Teillämme on kuitenkin ollut kalenterin vaatimuksen mukaan voimassa joko kesä- tai talvinopeudet tien kunnosta riippumatta.

Autoliittokin on puuttunut aiemmin asiaan; mm. heidän viestintäpäällikkönsä Jukka Tolvanen on todennut seuraavaa: ”Suuren osan syksyä ja talvea keli on hyvä ja tie kuiva. Tuolloin alhaisia nopeusrajoituksia ei pidetä mielekkäinä ja niitä aletaan venyttää. Se aiheuttaa helposti sen, että rajoituksilla ei ole uskottavuutta silloinkaan kun ne olisivat oikeasti tarpeen.”

Ongelma voitaisiinkin siis ratkaista edellä esittämilläni muuttuvilla nopeusrajoituksilla tai edullisesti vain lisäkilvin. Muuttuvat nopeusrajoitukset ovat oikein käytettyinä hyvä ratkaisu kelin mukaiseen ajonopeuksien säätelyyn. Nopeusrajoituksia olisi hyvä pystyä muuttamaan myös muina vuodenaikoina esimerkiksi ruuhkatilanteissa ja myös runsassateisina päivinä. Muuttuvien eli sähköisten nopeusrajoitusten yleistymistä hidastaa niiden kallis hinta. Kelin mukaisia rajoituksia voidaan tehdä edullisemminkin.

Autoliitto on nostanut esille mallin, joka on käytössä Saksassa. Saksassa on käytössä nopeusrajoitus, joka on voimassa vain, jos tie on märkä. Miksei Suomessakin voitaisi soveltaa samanlaista ratkaisua, jossa alempi nopeusrajoitus olisi voimassa vain tien ollessa märkä, jäinen tai luminen? Samalla päästäisiin eroon kaksi kertaa vuodessa toistuvasta liikennemerkkien vaihtamisesta ja tienpidossa voitaisiin keskittyä olennaisempiin asioihin.

Nyt kuivilla teilläkin käytössä olevat talvinopeusrajoitukset pidentävät myös matka-aikoja niin henkilö- kuin linja-autoliikenteessäkin. Rautatie-, ilma- ja meriliikenteessä on jatkuvana tavoitteena matka-aikojen lyhentäminen. Siksi on erikoista, että maantieliikenteessä ollaan valmiita pidentämään talven ajaksi matka-aikoja kaikissa olosuhteissa.

Talvinopeusrajoitusten yksi ongelma konkretisoituu lisäksi ohituskaistateillä. Autoliiton Tolvanen toteaa seuraavaa: ”Suomessa on investoitu miljoonia euroja ohituskaistateihin, joilla voi turvallisesti ohittaa hieman hitaampia ajoneuvoja syyllistymättä itse ylinopeuteen. Talvirajoituksilla esimerkiksi kuorma-auton ohittaminen on ohituskaistatielläkin erittäin vaikeaa.” ”Liikenneturvallisuuden mallimaana pidettävässä Ruotsissa talvinopeusrajoituksia ei ole otettu käyttöön. Miksei Suomessakin voitaisi olla joustavampia?”

Asia siis nostettava nyt uudelleen keskusteluun kun saamme uuden liikenneministerinkin. Jos saisimme järkeä teidenkin päälle.

….

Kello 9.43 ja kohta ylimääräiseen ulkoasiainvaliokuntaan. Tänään kuultavana ulkoministeri Erkki Tuomioja ja tästä kokouspäivä käyntiin.

….

Kello 21.52 ja aika kiitellä tästä päivästä. Ulkoasiainvaliokunnassa tänään mielenkiintoinen kokous. Muuten talolla aikalailla rauhallista kun lakiasioita nyt valiokunnissa poikkeuksellisen vähän. Mutta toki isot asiat valmistelussa ja ne osaltaan työllistävät tässä kaiken vapaa-ajan. Luettavaa ja kirjoitettavaa siis riittää. 

Tänään Yle julkaisi myös tuoreimman gallupin. Tilanne on tasoittunut todellakin kuukaudessa. Keskustan kannatus on romahtanut hetkessä 5 prosenttiyksikön johdosta ja lähes varmana pidetystä johdosta nyt käytännössä tasalukemiin meidän kanssa. Kokoomus siis noussut 20,3% ja keskustan lukema on 20,9%. Ykköspaikasta siis todellakin nyt tasainen kilpailu ja merkille pantavaa sekin, että Ylen gallup samaansuuntainen Hesarin ja myös Eurogallupien kanssa. 

Keskustan on kuukaudessa pudonnut peräti -1,9 prosenttiyksikköä. Se on viime vuosienkin vertailussa poikkeuksellisen suuri muutos mille tahansa puolueelle. Jotain merkittävää siis ihmisten suhtautumisessa keskustaan ja Sipilään on nyt tapahtunut? Samaan aikaan meidän kannatus on vastaavasti noussut 0,9 prosenttiyksikköä.

Perussuomalaisille myös meidän tapaan hyvä nousu kuukaudessa 17,8 prosenttiin ja perussuomalaiset karistaneet SDP:n kauaksi taakseen vakaaseen 15,5 prosentiin. Tänään eduskunnan kuppilassa keskustelussa nostettiinkin jo esille sitä, että voisiko Jutta Urpilainen huomenna yllättäen luopuakin puolueensa puheenjohtajuudesta? Hän nostaisi puheenjohtajaehdokkaakseen Lauri Ihalaisen ja näin pelaisi Antti Rinteen sivuun ja saisi itse jatkaa valtiovarainministerinä. Mielenkiintoinen askelkuvio ja voisi olla ihan mahdollinenkin. Huomenna ehkä olemme jo viisaampia mitä SDP:n aamun kokous tuo?

Tuore Gallup-tarkoittaisi kansanedustajamäärässä seuraavaan:  Keskusta 48 (+13 vuoden 2011 tilanteesta), Kokoomus 42 (-2), Perussuomalaiset 38 (-1), Demarit 32 (-10), Vihreät 16 (+6), Vasemmistoliitto 12 (-2), Rkp 8 (-1), Kristilliset 3 (-3) ja Ahvenanmaa 1 (-). 

Mielenkiintoista.

 

 

 

 

Kommentit