Oikea päätös säästää hallinnosta ja ministereistäkin.

Blogi, tiistaina 01.04.2014

Tänään meidän osalta tehtiin ratkaisu siitä, että viimeinen vuosi voidaan edetä yhtä ministeriä pienemmällä joukolla. Samalla säästetään yksi valtiosihteerinkin pesti ja vielä myös SDP:lle sisäiseen täyttöön tuleva urheilu- ja kulttuuriministerinkin posti. Itse olisin vielä säästänyt kolmen erityisavustajankin palkkarahat. On vaikea perustella sitä, että KD, Vihreät ja RKP haluavat lisää erityisavustajia tässä vaiheessa hallituskautta. Siis kolme vuotta on pärjätty nykymiehityksellä ja nyt sitten viimeiseksi vaalivuodeksi halutaan lisää poliittisia tehtäviä. Hämmentää.

Mutta minusta hyvä, että liikenneministerin paikkaa ei nyt täytetä uudella ministerillä. Kuntaministeri Henna Virkkunen hoitaa tehtävän loppukauden ja varmasti osaavana ja aikaansaavana ministerinä hommat suorittaa. Tänään jo Hennaa takapenkissämme onnitellessani nostin esille huoleni pääradan Helsinki-Hämeenlinna -välityskyvyn parantamisesta eli lisäraideparista. Työnsä jättänyt vasemmistoliiton Merja Kyllönen nimittäin kertoi Radio Hämeelle hankkeen olevankin yllätykseksi uhattuna? Tuntuu erikoiselta että kaikista vakuutteluista huolimatta asia ei olisikaan etenemässä. Ja toisena toivoin, että työllisyysrahoista saadaan rahoitus myös ns. Valion-liittymälle ja muutkin sovitut hankkeet nyt hoidettua kuntoon. Viimeinen vuosi tässäkin mielessä liikenneministerille tärkeä. Ja täytyy myös vielä puhua Hennalle, että viheltäisi autojen satelliittipaikannushankkeekin poikki. Se oli Kyllösen yksi lempilapsi ja sen myötä arkiautoilu ja työliikenne tulisi todella kalliiksi ja monessa paikassa jopa mahdottomaksikin tässä maassa. Ja tarvitaanhan rahaa lisää myös perustienpitoonkin ja yhtenä hankkeena esille on syytä nostaa pienempien valtionteiden kunnostukset mm. siltojen ja asfalttipintojenkin osalta.

Urheilu- ja kulttuuriministerinkin postin jakamisen demariministereille tässä taloustilanteessa ymmärrän. Mutta se ei todellakaan saa merkitä sitä, että urheilu- ja kulttuurikaan asiat saisivat jäädä pienemmälle. Leena Harkimon ja Sinuhe Wallinheimon kanssa aiheesta tänään esitimmekin julkisen huolemme. Kokoomuksen kansanedustajat Sinuhe Wallinheimo, Leena Harkimo ja Timo Heinonen. ”Urheiluministerin tehtävän poistuminen ei saa tarkoittaa heikompaa liikunnan ja urheilun äänen kuulumista päätöksentekopöydissä. Monet tälle vaalikaudelle suunnitellut hankkeet ovat vielä valmistelussa”.

Toisaalta ymmärrämme hyvin hallituksen tekemän päätöksen siis tässä taloustilanteessa. Sillä kehysriihen päätökset merkitsevät monille suomalaisille niukempaa toimeentuloa ja siksi on meidän mielestä hyvä, että myös hallitus osallistuu omalta osaltaan näihin talkoisiin.

Pysyväksi valittua linjaa me emme kuitenkaan halua. ”Pidemmän päälle urheilun vaikuttamispaikoista säästäminen on kestämätöntä. Tulevina vuosina ikääntyvässä Suomessa yhä tärkeämpään rooliin nouseva liikunta ja urheilu ansaitsevat oman ministerinsä.”

Tänään eduskunnassa aikalailla rauhallinen päivä. Valiokunnistanikin vain ympäristö kokoontui aamulla ja sitten iltapäivällä vain lyhyt täysistunto. Sainkin hyvin päivän rauhallisempana hetkenä muutamaa kirjoitusasiaa eteenpäin. Kolumneja jälleen työnalla useampikin. 

 

 

 

Kommentit