”Puhukaa totta, mutta rohkaiskaa”

Blogi, perjantaina 18.09.2020

Kokeneen päättäjän sanat ovat olleet mielessä viime päivinä usein.

”Puhukaa totta, mutta rohkaiskaa”

Erityisesti nyt pääministeri Sanna Marinin hallituksen esitellessä oman ensimmäisen valtion talousarvionsa nämä viisaat sanat tulivat mieleen. Kysyä pitää, että miksi asioista annetaan todennäköisesti tahallaan, tai toivottavasti vain vahingossa, väärää tai muunneltua totuutta? Nytkin Marinin hallitus ja sen johtoviisikko tuli leveästi hymyillen ja iloisina kertomaan miten lisävelanotosta päästiin hyvin sopuun. Lähes 11 000 000 000 euroa velkaa lasten ja lastenlapsiemme piikkiin on valtava summa. Ensi vuonna Marinin hallitus pyörittää maatamme niin, että käytännössä joka viides euro on velkarahaa. Niin kuin eilen kirjoitin niin, valtionvelka nousee vasemmistohallituksen johdolla vähintään 150 miljardiin euroon tällä vaalikaudella eikä tasapainoa näy.

Mutta miksi totta ei puhuta edes työllisyystoimista?

Marinin hallitus kertoi tyytyväisyyttä uhkuen, että nyt tehtiin päätökset 31 000 – 36 000 lisätyöllisestä eli käytännössä uudesta työpaikasta. Totuus olikin kuitenkin jälleen tarua ihmeellisempää. Eilen Valtiovarainministeriön ekonomisti Olli Kärkkäinen totesi, että ”Jos katsoo meidän muistioiden toimet, niin niiden yhteenlaskettu työllisyysvaikutus on noin 14 000 – 16 000.” Ja tästä muuten olisi reilua vielä vähentää toki pois nykyisen hallituksen itse tekemät työllisyyttä vähentäneet päätökset. Eduskunnan tietopalvelun mukaan hallituksen omat päätökset vuoden 2020 budjetissa vähensivät työllisyyttä eli lisäsivät työttömyyttä – 5000 hengellä. Oikea luku siis taitaa olla lähempänä 10 000 lisätyöpaikkaa, jos siis sitäkään.

Jo 14.9.2020 Kärkkäinen jakoi twitterissä uutisen budjettiriihestä tekstillä: ”Sitä minä vaan mietin, että minkälaista on ”virkamiesluovuus” – onko se jotenkin harmaampi versio tavallisesta luovuudesta? | ”Voi vaatia melkoista virkamiesluovuutta, jotta 30 000 uutta työllistyvää saadaan lopulta todennettua.”

Loppupelissä todentamiseen tarvittiinkin vain viisikko ja poliitikkoluovuutta. Mutta jälleen kävi kuitenkin niin, että faktat pilasivat hyvän tarinan.

Tänään jätimmekin eduskunnassa puheenjohtajamme Petteri Orpon johdolla koko opposition yhteisen välikysymyksen. Totuus on tultava ilmi ja ennen muuta arvioiota nyt sitä, että onko Marinin hallitukselle enää eduskunnan luottamusta jatkaa.

Kokoomuksen, Perussuomalaisten, KD:n ja Liike Nytin eduskuntaryhmät jättivät välikysymyksen hallitusohjelman talous- ja työllisyystavoitteiden hylkäämisestä. Eduskuntaryhmien mielestä hallituksen talouspolitiikka ei ole hallitusohjelman mukaista. Niiden mukaan hallituksen politiikka vaarantaa hyvinvointiyhteiskunnan palvelut, ylläpitää työttömyyttä ja johtaa veronkorotuksiin.

Petteri totesi infossa, että ”Olemme pakotettuja käyttämään opposition raskainta välinettä, koska hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikka on mennyt täysin vastuuttomaksi. Hallitus ei voi siirtää työllisyystavoitettaan vuosikymmenen loppuun. Tämä on vastuun välttelyä ja sotkun sysäämistä seuraavien hallitusten siivottavaksi”.

Ja eduskuntaryhmämme puheenjohtaja Kai Mykkänen totesi, että ”Budjettiriihen odotukset olivat suuret, tulokset heikot. Hallitus ei kyennyt tekemään päätöksiä velkakierteen pysäyttämisestä, riittävistä työllisyyspäätöksistä ja kilpailukyvyn uskottavasta parantamisesta. Keinoja työllisyyden vahvistamiseksi kyllä on. Nyt olisi tarvittu hallitukselta tahtoa niiden toteuttamiseksi”.

Mehän ilmoittimme jo kuun alussa jättävämme välikysymyksen, mikäli hallitus ei pysty budjettiriihessä tekemään päätöksiä velkakierteen pysäyttämiseksi, uudesta työllisyystavoitteesta ja ratkaisuista kilpailukyvyn parantamiseksi. Muut oppositioryhmät päättivät yhtyä välikysymykseemme hallituksen budjettiriihen jälkeen.

 

Kommentit