Puhtaan maun jäljillä.

Blogi, tiistaina 05.03.2013

Vain suomalaista hyvää ruokaa -kampanjani vei minut tänään lounaalle Kauppakeskus Kluuviin. Siellä Maatilakaupan Eat&Joyn lounas oli pakko mahduttaa kertaalleen näille kampanjaviikoille ja tänään oli herkutteluhetken aika.

Armas Pikaruokala siis kohteeksi ja hyvien makujen keskelle. Siis aivan oikein hyvää itsetehtyä ja terveellistä pikaruokaa suomalaisista raaka-aineista. Tänään lounaalla mm. aivan herkullista vasikkakebabia omassa maalaisleivässä tai herkullista juustosalaattia. Ja kaikki Armaan periaatteiden mukaan lähiruokaa. Ja annokseni kruunasin lasilliselle maitoa suoraan maatilan tonkasta. Jääkylmänä erinomaista. Ja kaiken kruunasi tottakai supisuomalainen Matti ja Teppo radiosta ja tupa oli todellakin täynnä.

Eat&Joy Maatilatori -myymälä on todellinen keidas keskellä Helsinkiä. Ketju laajenee koko ajan ja toivottavasti tällaisille paikoille löytyy tiloja myös ostoskeskuksista ja suurten markettienkin kainalosta. Eat& Joy tekee siis arvokasta pioneerityötä. Tai onhan suoramyyntitiloja ollut pitkään. Meillä Lopella ehkä yksi ihan ensimmäisiä aikanaan. Heinähatun monet muistavat. Taisi olla vain liian varhain liikkeelle. Mutta nyt Eat&Joy vie samaa hommaa ketjuna eteenpäin ja tarjoaa ”mahdollisimman prosessoimatonta ruokaa yli 500 suomalaiselta pientuottajalta – luomua, biodynaamista tai muuta puhdasta täysruokaa, joka on tuotettu eettisesti ja luonnon monimuotoisuutta tukevilla, kestävillä tuotantotavoilla”. Ja hieman jos menen suomalaisuuskampanjastani ulos niin totean vielä, että Eat&Joyssa he tuotteet, jotka eivät kasva tai joita ei tuoteta Suomessa, tuomme luomuna ja Reiluna kaupana. Yhteistyökumppanina mm.  Englannissa toimiva Suma Wholefoods -osuuskunta.
 
Suosittelen. 10+. Eli Armas Pikaruokala lounas ma-la klo 11–15 ja aamiainen on klo 9-10.30.

Ja aamupala- tai lounashetken jälkeen oheisesta maatilakaupasta saa matkaan tottakai hyvät suomalaisista jauhoista tehdyt leivät, juustot, lihat, mehut ja kaiken mitä tarvitsee. Ja ne jauhot voi vielä jopa itse paikanpäällä jauhaa.

Parhautta Suomesta.

Nyt tuo lounas jo takana ja sitä ennen puolustusvaliokunnan kokouskin. Päivällä ei muita valiokunta ollutkaan ja nyt odottelenkin jo täysistunnon alkua. Iltapäivään mahtuu sitten vielä Ylen Radio Hämeen suora Politiikan Puhemylly klo 15.30-16.00 ja illalla Hartwall Areenalle Valtion Liikuntaneuvoston jäsenenä.

Hartwall Areenalta Jokerit-Lukko -matsista kotiin. Ilta siis tänään Areenalla ensin Valtion Liikuntaneuvoston parissa ja sitten illan matsista nauttien. Kokouksessa kävimme tänään läpi mm. liikuntakeskusten rakentamishankkeet tältä vuodelta ja niiden valtiontuet ja myös mielenkiintoinen taustakeskustelu ikäihmisten liikunnasta. Itse korostin sitä, että nyt on tärkeä huolehtia, että myös ikääntyvälle väestölle on tilaa ja aikaa liikuntatiloissa myös ns. ihmisten aikaan. Ikäihmisten määrä kasvaa huikeasti ja uskoisin, että myös päiväaikoina heillä olisi haluja ja tarvetta päästä liikuntatiloihin niin pelaamaan kuin kuntosaleillekin puhumattakaan uimahalleista. Minusta tähän kannattaa nyt kiinnittää erityistä huomiota ajoissa ja huolehtia siitä, että tiloja on riittämiin erilaiseen käyttöön.

Iltapäivällä eduskunnassa käytiin salissa keskustelu aluehallinnon uudistamisen onnistumisesta ja jaosta AVI- ja ELY-keskuksiin. Ja sen perään me jatkoimme sitten radiomme tänään jätetystä ensimmäisestä kansalaisaloitteesta. Itse pidän erinomaisen hyvänä, että kansalaisaloitemalli on nyt meilläkin tukemassa edustuksellista demokratiaa. Vaikka meidät onkin eduskuntaan valittu asioita hoitamaan ja niistä päättämään niin itse ainakin pidän hyvänä, että kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia ja kansalaiskeskustelua tueataan koko ajan myös uusinkin keinoin. Tänään ensimmäinen yli 50 000 allekirjoitusta saanut kansalaisaloite tuotiin meille eduskuntaan ja ensi viikolla sitten salissa keskustelu siitä. Aloitteessa esitetään luopumista turkistarhauksesta maassamme.

Asia nyt tulee istuntoon ns. lähetekeskusteluun ja menee sen jälkeen maa- ja metsätalousvaliokuntaan ja toivottavasti myös meille ympäristövaliokuntaankin käsittelyyn. Aikanaan sitten lakialoite tulee takaisin saliin äänestykseen ja silloin saamme eduskunnan kannan asiaan. Näin siis homma etenee. Itse suhtaudun alaan myönteisesti kunhan edelleen eläinten hyvinvointia parannetaan ja valvotaan hyvin. Mutta lupaan kuunnella avaralla katseella ja kuuntelevalla korvalla myös toisenlaisia mielipiteitä asiasta kun se nyt työpöydällemme tulee.

Muita kansalaisaloitteita ei minusta aivan lähiaikoina ole odotettavissa taloon tulevan. Nettisivuilla www.kansalaisaloite.fi on tilastoa aloitteista. Kaiken kaikkiaan siellä on esitetty nyt yhteensä 53 eri asiaa kansalaisaloitteena. Aloitteella on aikaan puoli vuotta saada tuo vähimmäismäärä eli 50 000 allekirjoitusta. Esimerkiksi energianjuomien myynnin alle 16 vuotiailta ei tätä määrää allekirjoituksia saanut. Määräajassa sen allekirjoitti reilu 26 000 suomalaista ja näin se raukesi. Tällä hetkellä eniten allekirjoituksia on kerännyt tekijänoikeuslakiin puuttuva kansalaisaloite. Sen on allekirjoittanut nyt 17 000 suomalaista. Saa nähdä pääseekö sekään tavoiterajaan ajoissa. Näyttää siltä, että ei pääse. Sen jälkeen muut aloitteet ovatkin keränneet vain muutaman tuhannen allekirjoitusta. Esimerkiksi nykyhallituksen kieltänyt lakiesitys jäi vain 42 allekirjoittajan varaan eikä meidän kansanedustajien ”laadunparannus aloitekaan” ole kerännyt kuin 94 allekirjoitusta. Uusimoana tämän viikon lopulla allerkirjoitettavaksi tulee kansalaisaloite ”Valtionverotuksen työurien pidentämisvähennys”. Ei muuta kuin tutkimaan mitä on tarjolla ja tekemään omiakin jos siltä tuntuu.

Nyt kuitenkin kello jo niin paljon, että enää hieman iltapalaa. Tänään se on suomalainen Valion rahka. 

Kommentit