Maakuntapäivä vie tänään Kiipulaan

Blogi, maanantaina 04.03.2013

.

Maanantait meillä eduskunnassa on varattu ns. maakuntapäiviksi. Itse yritän ne täyttää tehokkaasti erilaisilla vierailuilla ja tapaamisille ja palavereilla sekä kokouksillakin. Yksi tärkein juttu näinä päivinä on yritysvierailut ja oppilaitosvierailut yms. Tänäkin vuonna jo useampi maanantai mennyt yritysvierailujen parissa ja kevääksi on kalenteriin jo varattu useampiakin kohteita Atrian tehtaista Riihimäen Sakon tehtaaseen jne. Tänään kuitenkin kohteeksi Kiipulan Ammattiopisto. Sieltä on säännöllisesti käynyt vieraita minulla eduskunnassa ja olen yrittänyt tasaisesti myös vierailla heidän luodaan Janakkalan Turengissa. Tänään jälleen sellaisen visiitin paikka ja tarkoitus hieman käydä läpi ammattioppilaitoksen ajankohtaisia asioita, mutta myös tavata henkilökuntaa ja opiskelijoitakin. 

Illalla sitten Lopen kunnanvaltuuston kokous ja sitä ennen valtuustoryhmää ja sen semmoista. Jos nyt lähden niin kaiken sovitun ehdin tänään hyvin hoitamaan. Mukavaa maanantaita siis kaikille.

Kello 14.10 ja juuri Janakkalan Kiipulasta kotiin. Olipa mielenkiintoinen aamupäivä ja päivä. Ensin palaveri lounaalla talon rehtorin kanssa ja sitten puolitoistatuntinen puutarha- ja metsäalan opiskelijoiden kanssa. Täytyy sanoa, että kuuden vuoden aikana yksi aktiivisimpia opiskelijaryhmiä ja todella kiperää ja tiukkaakin keskustelua ja hieman jopa väittelyäkin niin talousasioista, ydinvoimasta kuin monesta muusta kysymyksessä.

Rehtorin kanssa kävimme läpi mm. erityisammattioppilaitoksen aloituspaikkatilannetta. Täytyy toivoa, että kovia leikkauksia ei tälle saralle kohdisteta sillä täällä juuri tehdään sitä yhtä tärkeää nuorisotakuun takuutyötä. Kerroin, että aihe oli myös esillä kun isännöin Hyria Koulutuksen johdon ja Hyvinkää-Riihimäen talousalueen johdon vierailua opetusministeri Jukka Gustafssonin pakeille. Vaikka siellä päälimmäisenä keskustelussa oli esillä juuri Hyrian tilanne kahdessa eri maakunnassa toimivana oppilaitoksena niin itse kävin läpi myös huolen Hämeen oppilaitoksista yleensä. Suunnitelmat ovat kohtuuttomia niin Päijät-Hämeen mm. Salpaukselle kuin Kanta-Hämeenkin oppilaitoksille. Ja mukana tietenkin Kiipula ja Ypäjä valtakunnallisina toimijoina. Toivottavasti nyt tässä onnistumme niin, että tänne kasvualueille ei tällaisia leikkauksia tehtäisi. Itseasiassa Kanta-Häme ja Päijät-Häme tarvitsevat lisää aloituspaikkoja jos ja kun halumme koulutustakuusta kiinni pitää. Tietojeni mukaan ratkaisuja tulee piinaviikolla.

Mutta suuri kiitos vielä Kiipulan väelle vierailusta ja upeasta kukkakimpusta. Niin ja iso kiitos myös ruokalanväelle. Auttoivat hymyillen löytämään ruokapöydästä hyvää Suomesta ruokia. Ja Kiipulan pöydässä niitä valtaosa olikin. Ja jatkossa yhä enemmän oman maan luomuakin. Pisteet tästäkin.

Nyt kuitenkin Lopella ja illalla sitten valtuustoon. Yksi aloite tässä työnalla ja pari haastattelupyyntöäkin. Jatketaan.

….

Vahvistusta lähidemokratiaan.

Illan kunnanvaltuuston kokouksemme jätimme kokoomuslaisen valtuustoryhmän kanssa aloitteen jossa esitetään Lopella käyttöön otettavaksi Kylät-Kunta-kehittämiskeskustelut. Idea siis aloittaa uutena lähidemokratian muotona vuosittaiset kunnan ja eri kylien väliset kehityskeskustelut, joissa kylätoimikuntien ja muut kylän edustajat pääsisivät tuomaan suoraan terveisiää kuntaan niin luottamushenkilöille kuin virkamiehillekin. Siinä tulisi samalla käytyä läpi kylän ajankohtaiset asiat ja kuulumiset toiveet ja kehitysideat ja myös kunnan suuntaan risut ja ehkä ruusutkin. Toivottavasti aloitteemme saa nopean käsittelyn ja voisimme startata ainakin osan kylien kanssa jo tänä vuonna. Samalla käyttöön otettaisiin kylien kummikunnanvaltuutetut . Tiina Seppälän tekemän aloitteen oli siis allekirjoittanut koko valtuustoryhmämme ja toivotaan, että se saa myötä tuultaan alleen.

Valtuustossa isoimpana asiana oli kuntamme lausunto kuntarakennelakiluonnoksesta. Monissa kunnissa ja meilläkin osittain on mennyt sekaisin nyt se mistä lausuntoa annetaan. Osa olisi halunnut kovasti paperiin erilaisia lausuntoja mitä kuntamme haluaa tai ei halua. Mutta niiden aika on aikanaan. Nyt vain siis teknisestä lakiehdotuksesta lausuntoa pyydettiin. Me totesimme hyvinkin kriittisesti, että pakkoselvittäminen ei ole järkevää resurssien käyttöä jos kuntaliitoksiin ei ole halua ja valmiutta. Ja toisena isona asiana kannoimme huolta siitä, että kuntien valtionosuusuudistusta ei saa toteuttaa niin, että se ajaa kuntien taloutta yhä tiukemmalle. Hyvä ja kriittinen lausunto meiltä, mutta kuitenkin sellainen jos oikeat huolet ja pointit hyvin esiinnostettuina.

Tämän lisäksi muutamat vastaukset valtuustoaloitteisiin. Isompana Jarmo Laukkasen jättämä valtuustoaloite Loppijärven tilasta ja kunnan osuudesta siihen. Vastaus saatiin tänään ja toimenpiteitäkin on jo luvassa. Kirkonkylälle Kyyniönlahden lähelle tehdään näinä päivinä uusi kosteikko ja imeytyslammikko ja näin jälleen kuormaa järveemme pienemmäksi. Kunta siis kantaa vastuutaan mm. vanhan jätevedenpuhdistamon mahdollisista ylijuoksuista ja myös ympäri järven siirtoviemärin vastaavista ongelmista. Valitettavasti vasta nyt, mutta parempi niinkin kuin ei milloinkaan. Ja toivottavasti myös kaikki mökkien ja talojen ja maanomistajatkin järvemme ympärillä kantavat oman osansa vastuusta. Yhdessä saamme eniten aikaan ja hyvä, että kunnassakin aihe otettu vakavasti onhan tämän järven vaikutusalueella mm. kuntamme suurimmat asuntoalueet ja myös vuosikymmeniä kuntamme jätevedenpuhdistamo. Ainakin näiltä osin vastuu kuuluu kunnallemme suoraan.

Tänään myös päätimme esittää Metso-alueeksi kuntamme ns. Pirunlinnan metsäaluetta Räyskälässä. Ja samalla vahvistimme myös tonttihinnat uudelle Vanhakosken asuinalueelle. Alueen tontit tulevat avoimeen myyntiin kevään aikana ja niin, että tontit on varattavissa hyvän aikaa. Jos jollekin tontille enemmänkin kiinnostusta niin sitten sen saaja arvotaan. Tonttien hinnat nyt 25 000-40 000 euroon noin suurin piirtein. 

Niin ja todella isona asiana valtuusto päätti kunnanhallituksen varapuheenjohtajan Tiina Seppälän kh:ssa tekemän esityksen mukaan jatkaa myös tulevaisuudessa perjantain lääkärivastaanottoa Lopen terveyskeskuksessa. TK-kuntayhtymä oli supistamassa Lopen palveluita vain neljään arkipäivään. Tämä ei meille sopinut ja nyt teimme päätöksen, että Lopen lähipalvelut turvataan jatkossakin myös perjantaisin. Kunnanhallituksesta tullut esitys meni läpi yksimielisesti. Hieno juttu.

Asiat tänäänkin vajaassa tunnissa läpi. Olen enemmän kuin tyytyväinen uutemme valtuustomme aloitukseen. Hyvä ja aktiivinen porukka ja työt tehdään reippaasti. Hyvä niin.

Huomenna aamusta Helsinkiin. Eduskuntaviikko alkaa ja se aloitetaan aamulla Ylen Radio Hämeen suoralla haastattelulla ennen yhdeksää aamulla. Aiheena mikäs muu kuin hyvä suomalainen ruoka.

 

 

 

Kommentit