Euroopan lihakohu on vahvistanut hyvän lihan asemaa.

Blogi, sunnuntaina 03.03.2013

MTV3:n selvitys paljastaa sen, että jo meillekin laajentunut lihasotku on aiheuttanut muutoksia ruoka- ja ostoskäyttäytymisessä. Onko reilun 10 prosentin muutos suuri niin sitä on vaikea sanoa, mutta muutos on ainakin hetkessä suuri. Selvityksen mukaan siis yli 10 prosenttia kaupassa käynneistä on jättänyt lihaeinesten ostamisen väliin tai tutkinut tarkemmin tuoteselosteita. Muuten ihmiset ovat ostaneet ruokaa normaaliin malliin. Merkille pantavaa Maikkarin tutkimuksessa oli se, että liha kelpaa hyvin suomalaisille ruuakais, kunhan tuoteselosteet ovat oikein. Lihaskandaalin uutisointi ei ole siis pilannut onneksi hevosenlihan mainetta vaan nimenomaan ruokateollisuus ja luottamus siihen on kokenut kolauksen. MTV3:lle tutkimuksen teki Think if Laboratories, joka haastatteli yli 1800 suomalaista kuluvan viikon aikana.

Itse toivon, että lihakohu muuttaisi pysyvämminkin suomalaista ruokakulttuuria tai tottumuksia. Vähintä mitä voimme nyt vaatia on tuoteselosteiden luottamuksen palauttaminen. Se onnistuu vain täydellisellä avoimuudella ja itse toivon, että maa- ja metsätalousministeriö valmistelee pikaisesti mahdollisimman tiukat vaatimukset lihan, mutta myös muiden raaka-aineiden alkuperän merkitsemiseksi kaikkiin ruokatuotteisiin. Se tarkoittaa minusta sitä, että leivässä pitää jatkossa olla selkeästi esillä se mistä ”muka suomalaisen” ruisleivän ja muiden leipien jauhot tulevat. Tai mistä valmis lihapiirakan tai hod dogin sämpylän jauhot tulevat tottakai itsestään selvän pihvin alkuperän kanssa. Mistä valmis ruoka-annoksen muussin perunat ovat? Mistä spagetti tai makaroonin raaka-aineet tulevat. Läpivalaistaan siis koko ruokaketju ja kerrotaan reilusti mitä paketissa pitäisi olla ja mitä siellä myös on.

Tulen itse jättämään näistä velvoitteista lakialoitteen eduskunnassa jos asia ei muuten etene. Nyt olemme nähneet mitä nimittäin ylipitkät ja hämärretyt ruoka-aineketjut aiheuttavat. Ja pahaa pelkään, että uusia lihaepäselvyyksiä selviää maastamme vieläkin. Ainakaan vielä en ole kuullut yhtään testitulosta pienistä pihvipaikoista ja kebabkioskeilta. Ne olisivat mielenkiintoisia ja pahaan pelkään, että… No en sano. Odotan.

Tänään minun aamuni alkoi hyvillä suomalaisilla marjoilla ja Valion maustamattomalla jogurtilla. Kummatkin siis Hyvää Suomesta. Ainakaan vielä ei ”Vain suomalaista ruokaa” -kampanja ole osoittautunut liian vaikeaksi. Kotona on helppo varmistaa mitä suuhun laittaa ja toisaalta mitä kaupasta kotiin kantaa. Hieman vaikeampaa onkin sitten työpaikkaruokaloiden kanssa. Niissä näyttää houkutus olevan ulkomaisiin tomaatteihin ja muihin hinnan takia niin suuri, että suomalaista ei saa salaattipöydästä kuin porkkanan ja kurkun muodossa. Uskon, että kyse on hinnasta enemmänkin kuin saatavuudesta. Tässä meillä paikka vaikuttaa vaativalla.

Sunnuntai-päivää kaikille blogini lukijoille. Tänään Hämeenlinnaan katsomaan vuorostaan A-junioreiden SM-liigaan. Kerholla hyvä syke ollut tällä kaudella A-nuorissakin.

Kello 19.26 ja hetki sitten Hämeenlinnasta kotiin. Hämeenlinnan Rinkelinmäellä tänään tiukka taisto A-junioreiden SM-ottelussa. Vierasjoukkue Pelicans otti hieman merkityksettömästä matsista voiton 0-1, mutta tämä pelin täytyy kyllä Kerhoa herättää playoffeihin. Tarvitaan lisää kaikkea. Mutta mukava iltapäivä jälleen hyvän jääkiekon parissa.

Tänään myös Lopella avattiin virallisesti uusi Crosskart-sarja ja kausi. Viime viikonloppuna sain selostaa sarjan harjoituskilpailua SM-Vaakunarallin oheisluokkana ja nyt sitten meillä Lopella kausi virallisesti käyntiin. Hieno ja meillä vielä aikalailla uusi laji tekee todellakin tuloaan ja upea juttu, että Mikko Hirvonen ja Jarmo Lehtinen tällaiseen panostavat ja että mukana myös vauhdissa Mika Kalliokin. Laji siis mitä parhain junnuille jotka haluavat kartingin rinnalla myös kokemusta soralla ja lumella ajamisesta. Uskon, että tämä laji tulee olemaan kova kasvattaja tulevaisuuden rallicross- ja rallitähdille. Lisää lajista: Crosscart. Ja AKK-Motorsport sitten järjestää omat sarjat junnukuskeille kymmenen vuoden molemmin puolin. Siitä lisää AKK:n sivuilla: www.autourheilu.fi.

Vauhdikas päivä siis tämäkin ja huomenna sitten jatketaan arjen parissa. Vierailu Kiipulaan ohjelmassa päivällä ja illalla sitten Lopen kunnanvaltuuston kokous.

Kommentit