Puhemiehen vaalit.

Blogi, maanantaina 04.02.2013

Tänään aloitamme uuden vuoden eduskunnassa. Aluksi eduskuntaryhmän kokous missä valitsemme ryhmäjohtomme. Niin kuin totesin meillä hyvä yhteishenki porukassa ja en jaksa uskoa, että vastaehdokkaita Petteri Orpon johtamalle ryhmäjohdolle tulee. He ovat tehneet hyvää työtä ja sitä työtä he saavat varmasti jatkaa. Uskon siis, että yksimielisesti tulemme valitsemaan jatkokaudella Petteri Orpon ja hänen varapuheenjohtajikseen Lenita Toivakan, Outi Mäkelän ja Arto Satosen. Arto on ollut vasta hetken ryhmäjohdossa, mutta osoittanut todellakin heti paikkansa arvoiseksi mieheksi. Hänellä hieno tapa hoitaa asioita ja olla läsnä ja antaa aikaa. Se on sellaista mitä tässä hektisessä maailmassa kyllä arvostaa.

Ryhmäkokouksen jälkeen eduskunnan istunnossa valitsemme puhemiehistön. Osa on pelännyt, että me lähtisimme nyt jollain tavalla kostamaan viime kauden SDP:n masinoimaa kapinaa silloista puhemiestä vastaan. No se näytelmä oli silloin lapsellinen ja olen varma, että me emmem sellaiseen lähtisi emmekä sellaista kostamaankaan. Uskon siis, että meidän ryhmä kunnioittaa perinnettä, että toiseksi suurin eduskuntaryhmä saa eduskunnan puhemiehen paikan ja jos ja kun SDP tänään siihen Eero Heinäluomaa esittää niin me valintaa tuemme. Henkilövalinta kuuluu heille vaikka kaikki ei aivan olekaan niin mennyt kuin voisi.

Ensimmäisen varapuhemiehen Pekka Ravin paikka on varmasti vahvin. Hän nauttii eduskunnan puhemiestöstä ylivoimaisesti laajinta ja voisi sanoa, että lähes yksimielistä tukea. Ravin kohdalla valinta on varmasti selvä ja hänen on helppo jatkaa hyvällä ja puhemiehen tehtävään tavanomaisella arvokkaalla tavalla. Olen ollut tyytyväinen itsekin Pekan tapaan johtaa eduskuntaa ja myös arvostanut sitä, että hän on pitäytynyt päivän politiikan ulkopuolella. Niin pitäisi kaikkien puhemiesten tehdä ja jättää ne keskustelut hallituksen ja opposition välille.

Perussuomalaisten Anssi Joutsenlahti on omalukunsa. Huhu kertoo, että keskusta jopa miettisi hänen paikkansa haastamista. Siitä voi tulla mielenkiintoinen näytelmä jos keskusta tällaiseen lähtee. Sellaista ei olisikaan sitten miespolviin eduskunnassa nähty ja siinä rikottaisiin pitkäaikainen herrasmiessopimus kertaheitolla. En usko, että keskusta sitä tekee. Otsikot on jo nyt saatu ja se varmasti riittää.

Mutta nyt eduskuntaa kohden. Aamu ja päivä siellä ja sitten kokousilta vielä Lopella.

Kello 19.39 ja nyt kunnantalolta kotiin. Takana siis jo eduskuntaryhmän kokous joka meni niin kuin epäilinkin. Hyvä yhteishenki ja tekemisenmeininki ja yksituumaisesti valitsimme ryhmäjohtomme. Isossa salissa sitten myös aikalailla niin kuin enteilinkin.

Puhemies Eero Heinäluoman äänimäärä hieman laski, mutta niin kuin aamulla totesin me emmem lähteneet venkoiluun mukaan vaan kunnioitimme tehtyjä ratkaisuja. Mutta niin kuin olen itsekin hieman arvosteleviakin sanoja sanonut niin en yhtään ihmetellyt, että äänimäärä hieman laski. Mutta itse olen tottunut siihen, että asioista pitää voida sanoa ja niin sanoin nytkin. Mutta kapinat ja muut sellaiset eivät minun tyyliini kuulu.

Varapuhemiehistä Pekka Ravi sai odotetun vahvan ja yksituumaisen tuen tehtävään. Minäkin sain yhden äänen. Taisi olla kosto siitä, että hieman arvostelin kahta muuta puhemiestä. No sellainenkin kuuluu pelin henkeen. Hymyillen ääni vastaan siis.

Ja erikoisin juttu oli sitten tuo perussuomalaisten Anssi Joutsenlahden valinta. Yllätyksekseni keskusta kuitenkin päätti haastaa Joutsenlahden ja vielä entisellä pääministerillä Mari Kiviniemellä. Tulos oli odotettu ja ex-pääministeri sai tylyn tyrmäyksen. En sitten tiedä mitä he tällä näytelmällä voittivat ainakin yksi entinen pääministeri nollattiin kunnolla. Mutta näkyihän se tyytymättömyys varapuhemies Joutsenlahteen sitten tuloksessakin oikein kunnolla. Aika odotettu lopputulos vaikka Kiviniemen ehdokkuus yllättikin.

Mutta huomenna sitten Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö avaa valtiopäivät ja uusi vuosi todenteolla käyntiin. Uskaltaisin veikata, että vahva arvojohtajan ja johdattelijan ja unilukkarin puhe jälleen tulossa ja sellaista me ja tämä maa nyt kaipaakin.

Ilta sitten vielä Lopella puheenjohtajiston, ryhmäkokouksen ja hallituksen parissa. Itse nyt kahden vuoden urakan jälkeen siirryin pöydän toiseen päähän valtuustonpuheenjohtajan ominaisuudessa. Kunnanhallituksen puheenjohtajuuden otti hoidettavakseen keskustan Marja Peltomäki. Erinomaisen hyvä ja hyvähenkinen oli myös tämä ensimmäinen kokouksemme ja uusi puheenjohtaja hoiti hommansa erinomaisesti. Hyvä ja reipas kokous ja hyvää ja perusteellista keskustelua silloin kun asiat sitä vaativat. Hyvä.

Ehkä isoin muutos oli uuden hallituksen varapuheenjohtajan Tiina Seppälän tekemä muutosesitys, että jatkossakin Lopen Terveyskeskuksen mäellä on lääkärivastaanotto viitenä arkipäivänä viikossa. Pohjaesitys olisi jättänyt perjantaimme ilman lääkäriä. Seppälän esitys sai kunnanhallitukselta yksimielisen tuen ja nyt asia etenee vielä valtuustoomme lisämäärärahan takia. Minusta ratkaisu on oikea ja tärkeä ja toivon, että valtuusto sen myös siunaa. Tällaisista tärkeimmistä peruspalveluista ei ole syytä eikä tarvettakaan tinkiä ja terkkarin käyttö tulee varmasti lisääntymään kun kuntamme kasvaa ja myös ikäihmisten määrä kasvaa. Eli jos Tiina Seppälän esitys menee valtuustossa läpi niin Lopella pääsee lääkäriin jatkossakin jokaisena arkipäivänä.

Muuten listan asiat reippaasti läpi ja eteenpäin myös lausuntomme sote-asioista. Itse pidän tärkeänä, että jatkossakin sosiaali- ja terveysasiat pidetään tiukasti kuntien käsissä eikä viedä maakuntatasolle ja luoda uuta välihallintoa sitä varten. Sen pitää olla peruslähtökohta ja riittävä asukaspohja tässäkin. Asiat etenevät.

 

 

Kommentit