Nyt tarvitaan tekoja vuokra-asuntotarjonnan turvaamiseksi.

Blogi, sunnuntaina 03.02.2013

Hieman ihmeissäni olen tässä viime kuukausina tai oikeastaan viimeisen vuoden aikana seurannut uudenlaista ministerien puhekulttuuria. Muutama ministeri on ottanut tyylin puhua siitä mitä pitäisi tehdä ja usein ”tahtotilasta”. Samaan aikaan he ovat unohtaneet sen, että kyseisen hallinnonalan vastuuministereinä heillä olisi toimenpiteisiin mahdollisuus tai oikeastaan ministerin velvollisuus. Tahtotilaa on toisteltu jos jossakin asiassa, mutta tulokset ja ratkaisut ovat jääneet puuttumaan.

Yksi tällainen on vuokra-asuntojen rakentaminen. Millä tahansa mittarilla tai tilastolla tarkasteltuna on viime hallituskauden ja tämän hallituskauden vuokra-asuntorakentamisessa huikea eroa. Muutos on itseasiassa dramaattinen verrattaessa edellistä ja nyt kuluvaa hallituskautta. Vuokra-asuntojen rakentaminen on käytännössä loppunut.

Tällaisessa tilanteessa odottaisin kyllä asuntoministeriltä konkreettisia esityksiä ja toimenpiteitä tilanteen korjaamiseksi. Pelkkä tahtotila ei tilannetta ratkaise.

Edellisen asuntoministeri Jan Vapaavuoren aikana otettiin käyttöön vuokra-asuntorakentamisessa ns. välimallin eli kymmenen vuoden korkotukilainoitus. Se oli aito ja konkreettinen toimenpide, jolla saatiin aikaan lähes 7500 uutta vuokra-asuntoa. Näitä välimallin vuokra-asuntoja rakensivat mm. työeläke- ja vakuutusyhtiöt, jotka eivät perinteiseen ARA-tuotantoon investoi.

Samoina vuosina käynnistyi lisäksi normaaleja ARA-vuokra-asuntoja yhteensä 5 700. Vapaavuoren aikana kahtena vuotena markkinoille valmistui vuokra-asuntoja enemmän kuin pitkään aikaan. Kahdessa vuodessa yli 13 000 vuokra-asuntoa. Nyt tarvittaa samanlaisia toimia ja ainoa joka voi tässä toimia on asuntoministeri.

Suurin syy valtion tukemien vuokra-asuntojen vähäiseen rakentamiseen on asiantuntijoiden mukaan nykyisessä korkotukijärjestelmässä. Nyt pitäisi uskaltaa myöntää edellisen asuntoministeri Jan Vapaavuoren ratkaisun tehokkuus ja ottaa uudelleen käyttöön ns. välimallin rakentaminen. Ihmettelen, että mistä syystä nykyinen asuntoministeri Krista Kiuru ei ole käyttänyt myös Rakennusliiton puheenjohtajan Matti Harjuniemen suosittelemaan välimallia vaan valtiontuki on ohjattu omavastuukoron puolittamiseen. Ratkaisu on osoittautunut täydellisen vääräksi ja kahden viime vuoden aikana vuokra-asuntorakentaminen on romahtanut.

Vuokra-asuntorakentamisessa tämä välimalli toisi nyt nopeasti uusia vuokra-asuntoja ihmisille ja toisi työtä rakennusalalle. Malli myös tuottaa yhteiskunnalle verotuloja moninkertaisesti tukeen nähden. Tästä vuokra-asuntojen rakentamisen välimallista pitää tehdä ratkaisu viimeistään hallituksen puolivälin tarkastelussa.

Itse olisin Harjurinteen esityksen mukaisesti valmis myös helpottamaan tiukkoja rakentamismääräyksiä mm. uusien talojen autopaikkojen määrissä ja väestönsuojien osalta.

Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla pula kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista on pahentunut rajusti viimeisen kahden vuoden aikana ja asuntokriisi kärjistyi aivan viime vuoden lopulla. Yksin Helsingissä asuntoa hakee nyt peräti 27 000 ruokakuntaa ja heistä kiireellisessä asunnontarpeessa on yli 13 000 ihmistä. Kiireellisessä asuntojonossa on lapsia ja alle 25-vuotiaita nuoria yli 8 000.

Tilanne tulee pahenemaan pääkaupunkiseudulla entisestään. Lähivuosina reilusti yli 20 000 kohtuuhintaista vuokra-asuntoa häviää, koska valtion rajoitukset lakkaavat. Nyt tarvitaan siis aitoja ja tehokkaita toimia joista on lukuisia onnistuneita esimerkkejä vuosilta 2007-2011 ja olen varma, että nykyinen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori on tässäkin tilanteessa valmis auttamaan ja neuvomaan, jos vain apu kelpaisi.

Upea talvipäivä edennyt ulkoillen ja nauttien talvesta. Kevättä tuntuu jo mukavasti olevan ilmassa ja tintit laulelevat jo kevätsäveliä ja räystäätkin tippuivat jo.

Vapaapäivä päätökseen tänään Jussi Gaalan parissa. On hienoa, että suomalainen elokuva voi näin hyvin ja elokuvat ovat vielä erinomaisia. Ja tyytyväinen täytyy olla siihenkin, että katsojamäärät ovat koko ajan elokuvateattereissa kasvussa.

Päättyneen elokuvavuoden oma suosikkini oli ehdottomasti Antti Jokisen ohjaama Sofi Oksasen Puhdistus. Hämeenlinnan Verkatehtaan teatterissa se oli pysähdyttävä ja sykähdyttävä kokemus. Itse olisi suonut sille myös ykkösleffankin Jussin, mutta hienoa, että naispääosan Jussi meni sentään Puhdistukselle ja Laura Birnille ja lisäksi parhaan naissivuosan palkinnon saanut Liisi Tandefelt.

Mutta onhan se niin että päättynyt leffavuosi oli muutenkin hieno. Monta hyvää leffaa ja kyllä gaalassakin sykähdytti kun parhaan dokumenttielokuvan Kovasikajutun jätkät juhlivat lavalla. Ja upeita leffoja Vuosaari ja Kohta 18 ja moni muu.

Toivottavasti alkavasta vuodesta tulee vieläkin parempi. Tekijöitä ja osaajia maastamme ainakin löytyy. Ja monenlaista onkin nytkin tekeillä. Maltetaan siis odottaa niin odotuksemme palkitaan.

Mutta huomenna sitten aamusta eduskuntaryhmämme järjestäytymiskokous. Meillä hyvä henki ja tsemppi päällä eduskuntaryhmässä ja uskon, että nykyinen ryhmäjohtomme Petteri Orpon johdolla saa täyden tuen työlleen. Heidän kanssa ollutkin helppo ja mukava tehdä työtä ja hieman uutta sielläkin tulossa.

Mutta kyllähän huominen tulee varmasti olemaan mielenkiintoinen sitten muiden vääntöjen ansiosta. Perussuomalaiset ovat pahasti hajallaan ja äänestyksiä heillä ryhmäjohdosta ja näyttää myös siltä, että keskusta tullee haastamaan nelospaikalta myös toisen varapuhemiehen vaalissa isossa salissa. En viitsi sanoa mitään. Hymyilen vain.

 

Kommentit