Prikaatikenraali Mika Kalliomaa aloitti Maanpuolustuskorkeakoulun rehtorina – Tuttuja miehiä myös muihin uusiin tehtäviin

Blogi, tiistaina 29.06.2021

Tämä päivä alkoi pitkästä aikaa Saaressa. Kaikki tilaisuudet yli vuoden on peruttu tai pidetty etänä ja nyt, kun tänään pääsimme Maanpuolustuskorkeakoululla pitämään juhlallisuuden paikan päällä, niin nehän pidettiin. Ohjelmassa oli siis MPKK:n rehtorin vaihtotilaisuus. Viime vuodet rehtorina toiminut kenraalimajuri Jari Kallio, luovutti juhlamenoin yliopiston johtovastuun prikaatikenraali Mika Kalliomaalle ja juhlavan vaihtokatselmuksen suoritti Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen.

Nykyinen rehtori, kenraalimajuri Jari Kallio, luovutti juhlamenoin yliopiston johtovastuun prikaatikenraali Mika Kalliomaalle. Vaihtokatselmuksen suoritti PV:n komentaja, kenraali Timo Kivinen.

Upea juhlatilaisuus helteisessä säässä ja vaikka edelleen menimme hieman pienemmällä kokoonpanolla, niin olihan tässä jo sitä vanhaa hienoa tunnelmaa. Samalla juhlistimme kesäkuun 21. päivänä 60 vuotta täyttäneen Kallion 41 vuotista uraa maamme puolustusvoimien palveluksessa ja siirtymistä nyt reserviin. 41 palvelusvuoden aikana Kallio ehti palvella peräti yli 20 eri tehtävässä aina varusmiehestä kenraaliksi asti ja pitkälle ja menestyksekkäälle uralle mahtui myös ulkomaan komennuksia ja myös kahden Tasavallan presidentin Martti Ahtisaaren ja Tarja Halosen adjutantin ja kolmen joukko-osaston komentajan tehtävät. Nyt edessä siis on kesäloma ja pieni hengähdys, mutta uutta tekemistäkin on jo kuulemma tiedossa.

Iso kiitos Jarille upeasta työstä ja urasta. Viimeiset työvuodet niistä saimme tehdä hyvää ja tuloksekasta yhteistyötä Maanpuolustuskorkeakoululla. Ja olen varma, että yhteistyö jatkuu tulevaisuudessakin

Rehtorin tehtävät nyt jättänyt Kallio nosti päätöspuheessaan esille Maanpuolustuskorkeakoulun lähes kolme vuosikymmentä kestäneen taipaleen aikana tapahtuneen kehityksen niin tutkimuksen, opetuksen kuin yhteiskunnallisen vaikuttamisen näkökulmasta. Kallio totesi, että upseerikoulutuksesta on saatu hyvää palautetta niin Puolustusvoimien kuin Rajavartiolaitoksen puolesta. Puheessaan väistävä rehtori totesi tulevaisuudesta, että ”Polkua 30-luvulle viitoittaa strategia-asiakirjamme, jossa Maanpuolustuskorkeakoulun tavoitetilaksi ja visioksi on kirjattu: tutkitulla tiedolla ja innovatiivisella opetuksella tulevaisuuden sotataidon ytimessä”.

Kallio korosti lisäksi sitä, että saarella on keskityttävä jatkossakin MPKK:n päätehtävään eli upseerien kouluttamiseen ja kansakunnan kokonaisturvallisuuden edistämiseen sotatieteellisellä tutkimuksella ja osaamisella.

Puheensa päätteeksi Kallio kiitti vielä  koko Maanpuolustuskorkeakoulun henkilökuntaa ja opiskelijoita yhteisistä viimeisestä kolmesta vuodesta, todeten samalla yliopiston siirtyvän hyviin käsiin rehtori Kalliomaalle.

Maanpuolustuskorkeakoulun rehtorin tehtävään tarttunut Mika Kalliomaa kertoi vastauspuheessaan, että hän seisoi ”ensimmäistä kertaa paraatikentällä tämän lipun kanssa alle 30-vuotiaana yliluutnanttina. Silloin lippu oli vuoden vanha. Sen jälkeen olen saanut nähdä Maanpuolustuskorkeakoulun kehitystä eri osastojen ja yksiköiden sisältä vuosien varrella”.

Rehtorina aloittava Kalliomaa jatkoi oikeastaan siitä mihin Kallio päätti puheensa todeten, että  MPKK:n uusi strategiamme antaa erinomaisen suunnan alati muuttuvassa maailmassa, jossa opiskelijoiden tulee muiden vaatimusten lisäksi hallita tiedon hakuun ja käsittelyyn liittyvät taidot. Uusi rehtori korosti hienolla tavalla, että…

”Upseerin työ on viime kädessä yhteisen edun asettamista oman edun edelle.”

Lopuksi Kalliomaa kiitti lämpimästi Kadettikoulun aikaista opettajaansa, kenraalimajuri Jari Kalliota erinomaisesta työstä Maanpuolustuskorkeakoululla ja kaaderillisesta ohjauksesta uuteen työhön.

Hienot puheet – hienoilta sotilailta. Upseereja ja herrasmiehiä.

Kallioon MPKK nojaa jatkossakin ja maata saa kasvaakseen

Kallio vaihtui siis näin Kalliomaahan. Ja kun rehtoreiden välissä seisoi vaihtotilaisuudessa vielä Kivinen. Niin siihän oli hyvää perustaa MPKK:n työn jatkolle. Prikaatikenraali Mika Kalliomaa aloittaa siis rehtorin tehtävässä virallisesti 1.7.2021, mutta jo tänään hän otti kannettavakseen korkeakoulun lipun ja sen myötä tärkeimmän sotilaittemme koulutustehtävän. Tehtävään Kalliomaa siirtyi nyt Porin prikaatin komentajan tehtävästä ja sitä aiemmin urallaan hän on työskennellyt mm. opettajana ja apulaisjohtajana Maanpuolustuskorkeakoulussa. Nyt jälleen saarella muutama vuosi ja saa nähdä mitä sitten?

Lämpimät onnittelut uudelle rehtorillemme. Työ isänmaan eteen jatkuu siis yhdessä tärkeimmässä tehtävässä.

Ja kun siirtoja PV:ssä tapahtuu, niin silloin niitä tapahtuu myös ketjussa aina eteenkin päin. Näin ollen Porin prikaatin Kalliomaalta vapautuneeseen komentajan tehtävään samassa rotaatiossa siirtyy huomenna eversti Vesa Valtonen. Vesaan sain itse aikanaan tutustuin, kun hän toimi meidän Maanpuolustuskurssin numero 201. johtotehtävissä. Mukava ja särmä kaveri ja upeaa työtä tehnyt isänmaamme eteen monessa. Valtonen on aiemmin urallaan palvellut mm. myös Maanpuolustuskorkeakoulussa, pataljoonan komentajana Karjalan prikaatissa ja Turvallisuuskomitean pääsihteerinä. Ja nyt sitten seuravaaksi Porin Prikaatin johdossa.

Niin ja vielä täytyy mainita, että samaisen Maanpuolustuskurssimme 201. johtajana toiminut ja sen jälkeen mm. Pääesikunnan komentopäällikkönä toiminut prikaatikenraali Kim Mattsson määrättiin samassa kierrossa myös uuteen tehtävään. Mattson aloittaa nyt elokuun alussa Maavoimien esikuntapäällikkönä, ja hänet on nimetty kenraalin virkaan vuoden 2023 loppuun saakka. Maavoimien esikuntapäällikkönä hän tulee olemaan vastuussa yli 300 henkilön organisaatiosta. Pekkalassa minulla muuten muistona tuosta yhteisestä maanpuolustuskurssistamme myös peltimuki, minkä sain kurssin päättäjäisissä Kimiltä muistoksi. Ja hyviä muistoja kurssilta muutenkin.

Hieno päivä Santahamissa. Ja onnea vielä kaikille uusiin tehtäviin siirtyville.

Eduskunnassa sitten tänään keskustelussa mm. tuo kauan odotettu Raja-HE. Itsekin keskusteluun hieman osallistui ja kiitin Keskustaa siitä, että he asettuivat nyt meidän tueksi tässä mahdollistaen sen, että maamme ulkorajoja voidaan avata nyt koronaturvallisesti. Välillä, kun on tuntunut, että eduskunta on ollut Kiurun ja Marinin näpeissä lähinnä kumileimasimen roolissa näissä korotoimissa. Nyt eduskunta otti sille kuuluvan vallan takaisin ja kohtuullisti esityksiä mm. perustuslain esittämällä tavalla.

Vähän nimittäin on tuntunut siltä, että ensin vasemmistohallituksella oli vaikeuksia saada rajaa koronalta kiinni ja sitten, kun se saatiin ja nyt olisi sitä aika avata, niin ei sitä meinata saada koronaturvallisesti auki sitten millään.

Päivän päätteeksi vielä Pekan päivän kahvit KoskiCafe Myllyllä ja tällä kertaa ei lohileivän vaan Syrjälän makeiden ja isojen mansikoiden kanssa. Nam!

Kommentit