Pian ei olekaan enää kesää jäljellä?

Blogi, keskiviikkona 30.06.2021

”Tämä on erittäin tärkeä kysymys. Ulkorajojen pitäminen, sisärajojen pitäminen, se että virus ei pääse rajan yli. Se on ollut mielestäni EU:n yksi isoin kipukohta koko tämän pandemian ajan.”

Näin totesi maamme pääministeri Sanna Marin 4.3.2021 Ylen A-Talkissa. Espoon kaupunginvaltuutettu Tere Sammallahti (kok) kirjoittikin Facebookissa 29.6., että ”silti satoja koronapositiivisia jalkapalloturisteja heilahti estoitta maahan ja vieläpä EU:n rajojen ulkopuolelta. Kuten huomaamme, sokeiden maassa yksisilmäinen on kuningas ja tiukin rajakontrolli on eri asia kuin toimiva rajakontrolli. Kuka kertoisi keisarille, ettei hänellä ole vaatteita?”

Erittäin aiheellinen ja hyvä huomio. Ja eilen, kun kyselin tilanteen ja tapahtuneen perään, niin SDP:stä se leimattiin populismiksi. No, ihan kuinka vaan, mutta luulisi, nyt myös hallituksessa hieman kiinnostavan se, että miksi se Euroopan tiukin rajakontrolli vuotaa kuitenkin kuin seula. Sammallahden sanoin se voi siis olla tiukin, mutta ei siis näköjään ainakaan toimivin.

Näyttää nyt vakavasti siltä, että tämä delta- eli Intian koronamuunnos on päässyt pahasti maahaamme ja leviää nyt huomattavasti aiempaa brittivarianttia eli alfaan ärhäkämmin. Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti totesikin HS:ssä tänään, että…

”On tärkeää rauhallisesti seurata, kuinka tilanne kehittyy lähiviikkoina ja noudattaa THL:n suosituksia. Tulevat päivät ja viikot näyttävät, syntyykö Pietariin matkustaneiden keskuudessa tartuntaketjuja”.

Asiantuntijat ovat nostaneet esille myös kahden rokotuksen tarpeellisuuden ja todenneet nyt, että näyttääkin selvältä, että deltamuunnosta vastaan suoja saadaan vasta kahdella piikillä. Yhden piikin saaneiden keskuudessa tämä uusi muunnos leviää nyt kulovalkean tavoin ja tätä menoa edessä voi hyvin olla syksyllä se jo neljäs korona-aalto ja rajut rajoitustoimet.

Deltamuunnos on pakottanut jo mm. Iso-Britanniaa hidastamaan koronarajoitusten purkuja ja esimerkiksi Venäjä on jo tiukentanut koronatoimiaan ottaen uudelleen käyttöön etätyöpakon. Vapalahti muistuttikin Hesarissa, että ”Monissa maissa on onnistuttu hillitsemään deltavariantin leviämistä tutuilla rajoitustoimilla. Nyt tärkeintä on, että pystyttäisiin saamaan selville ja rajoittamaan mahdollisia tartuntaketjuja heti kattavasti.”

Nyt siis tärkeintä on katsoa eteenpäin ja saada nämä jalkapalloturistien matkassa Suomeen tulleet koronatartunnat talttumaan ja tartuntaketjut pysäytettyä. Mutta onhan se hullua, että itärajan annettiin tällä tavalla vuotaa? Oli varsin hyvin tiedossa, että ei kukaan suomalainen halua Venäjälle jäädä, vaan sieltä palataan kyllä mielellään heti välittömästi takaisin Suomeen. Tästä huolimatta ei rajakontrollia laitettu kuntoon ja resursseja testaamiseen yms. riittävälle tasolle. Voisi kysyä, että voi mitä sinisilmäisyyttää vai peräti välinpitämättömyyttä. Ja kyllä minä tässä kysyn myös terveydestämme vastaavan ministerin, ministeri Krista Kiurun (sd.), vastuun perään. Ei se niin mene, että koronaonnistumisista pidetään tiedotustilaisuuksia, mutta ehkä kohtalokkaidenkin epäonnistumisten edessä syy sysätään muiden niskaan.

Ja totta, että jokainen ulkomaille ja tässä tapauksessa Pietariin jalkapalloa katsomaan lähtenyt on tehnyt oman ratkaisunsa. Mutta ei sekään poista ministerin ja viranhaltijoiden vastuuta turvata ja varmistaa rajaturvallisuus ja maamme terveysturvallisuus. Se itseasiassa vain lisää tätä vastuuta.

Ja nyt siis kyse on siitä, että maamme ulkorajat pitäisi saada koronan suhteen toimimaan. Niin kuin Pietarin case näyttää ei se Marinin EU:n tiukimmaksi kehuma rajavalvonta ole parasta, jos se ei tarpeen hetkellä toimi. Toimivinta olisi malli, missä riskit tunnistetaan ja niihin puututaan samantien rajalla. Ja toisaalta samaan aikaan eduskunnan perustuslakivaliokunnankin edellyttämällä tavalla rajoja avataan koronaturvallisesti. Nämä kaksi on siis kyllä yhteensovitettavissa, kunhan käyttöön otetaan koronapassit ja/tai -todistukset, rajatestit jne., mutta ennen muuta tunnistetaan tässäkin tapauksessa helposti nähtävät ja ennakoitavat uhat. Esimerkiksi osassa Eurooppaa on asetettu välittämästi uusia matkustusrajoituksia ja mm. karanteenipakokin Britanniasta, Portugalista ja Venäjältä tuleville. Meillä rajan portit avattiin? Eikö aiemmasta taaskaan oltu opittu mitään?

Isot EU-maat eli Ranska ja Saksa ovatkin jo vaatineet koko EU:n laajuisia toimia. Ei taida pian ollakaan enää kesää jäljellä?

Kello 22.01 ja päivä paketissa. Tänään eduskunnassa päätettiin yksimielisesti, että Valtiontarkastusviraston pääjohtaja Tytti Yli-Viikari erotetaan. Muuta vaihtoehtoa ei ollut ja onhan se niin, että kun valtion rahojen käyttöä valvoo niin niitä pitäisi silloin myös erityisen tarkasti ja huolellisesti itse käyttää. VTV:n luottamus nyt tärkeintä palauttaa ja saada virasto jälleen ns. normaaliin päiväjärjestykseen.

Tämä oli muuten ensimmäinen kerta, kun eduskunta päätti irtisanoa valitsemansa virkamiehen. Yli-Viikari jää tässä mielessä historiaan. Valitettavasti.

Eduskunnassa vielä istunnot huomenna ja perjantaina ja sitten pitäisi kevätkausi saadakin päätökseen ja päästä kesätauolle. Kauanko taukoa voidaan pitää jää nähtäväksi. Pakottaako korona jo piankin palaamaan sorvin ääreen?

 

 

Kommentit