Presidentti sai Juuliansa.

Blogi, torstaina 13.12.2012

Yksi ensimmäisiä tekstiviestejä mitä sain viime vuoden alussa Presidentinvaalien vaalivalvojaisiin tuli Ypäjältä. Ystäväni ja Ypäjän Hevosopiston toimitusjohtajan viesti kuului: ”Onnea, millaista hevosta aletaan katselemaan?”. Vastasin, että Suomenhevosta ja ravuria. Tottakai.

Asia eteni ja viime keväänä Ypäjällä syntyi hieno Suomenhevostamma. Juliaksi hänet kastettiin ja presidentin hevonen hänestä oli tulevan. Suvultaan Juulia on ravureiden kuninkaallisia. Emä on Poola, jonka isä on Taikuri ja emä Uulia. Ja onhan suvussa kova poika – viisinkertainen ravikuningas Vieterikin.

Myöhemmin kuulin, että Presidentti Niinistö oli vastannut myöntyvästi Hevosopiston lahjaan ja pitkä ja hieno perinne saa jatkonsa. 

Mielenkiinnolla jään seuraamaan miten Juulian kasvaa ja odottamaan sitä kun Juulia ensimmäisen kerran raveissa nähdään.

Tämänviikkoinen avaukseni urheilun lashjoitusvarojen kasvattamisesta on saanut aikamoisen hyvän vastaanoton. Eilen ministeri Paavo Arhinmäkikin hieman aiheesta kävi juttelemassa ja niinhän siinä oli käynyt, että tuo otsikko oli taas median virittämää tiukkaa vastakkainasettelua. Eli uskon, että Arhinmäkikin esitystäni edelleen ja jatkossakin pohtii ja yhtenä ratkaisuna sportin rahoituksen lisäämiseen se on varmasti nopein ja ylivoimaisesti edullisin tapa.

Erityisesti minua lämmitti muutaman entisen aivan maamme parhaimmistoon lukeutuneen jalkapalloilijan ja jääkiekkoilijan yhteydenotot aiheesta ja tottakai useammat moottoriurheilun puolelta. Ja hienoa oli huomata, että esitykseni sai myös huomiota lajiliitoissa ja huippu-urheilunkin taholla kuten myös muutamassa ihan tavallisessa pienessä junnuseurassakin. Nämä palautteet minulle tärkeitä ja lupaan asiaa viedä eteenpäin.

Viime aikoina on monien moottoriratojen ja urheilupaikkojen tulevaisuus aiheuttanut yhteydentottoja minuunkin. Hollolan Pipon Jokkisrata onnistuttiin valveutuneen lautakunnan toimesta pelastamaan, mutta heti perään samalta alueelta kantantui viestejä, että nyt hampaisiin on joutumassa paikallinen endurokuskien harjoittelupaikka. Aihe vaatii hieman selvittelyä.

Samaan aikaan huolia useamman kartingradan suhteen ja tuntuu siltä, että kun suurten kaivosten ympäristötuhoja ei saada kuriin niin voimavarat laitetaan tällaisiin pieniin ratoihin. En ole vielä koskaan kuullut, että yksikään rata olisi tuhonnut pohjavesiä tai aiheuttanut lähimainkaan sellaisia tuhoja kuin nyt vaikkapa vain yksin tuo Talvivaara tai joku muu. Ja kun tuhoja ei ole ollut lainkaan niin tällainen lupien evääminen ja paikkojen sulkeminen tuntuu enemmänkin kiusanteolta. Vastaavia tuntetumuksia herättää kyllä muutamien paikkojen ketjutetut valitusruljanssit jotka eivät tutkimusten jälkeen ole perustuneet mihinkään faktaa, mutta ovat aiheuttaneet merkittäviä ongelmia lasten ja nuorten harrastamiseen ja ratayhtiöiden toimintaan.

Mutta onneksi aina sentään jotain positiivistäkin. Maamme vanhin käytössä oleva moottorirata, Ahveniston moottorirata, sai nimittäin juuri Hämeenlinnan kaupungilta 5 vuoden jatkoajan. Apparahan on ollut myös lupaongelmien kourissa. Asiaa on käsitelty eri instansseissa ja nyt korkein hallinto-oikeus palautti asian takaisin Hämeenlinnaan. Ahveniston Moottoriradan ympäristölupa siis käsitellään uudestaan kaupungin ympäristö- ja rakennus lautakunnassa melun ja hulevesien vuoksi.

Ja kannattaa tässäkin muistaa, että rata on toiminut samassa paikassa vuodesta 1967 lähtien. Kohta siis 50 vuotta on rata ollut käytössä ja tiedossa, että tällä paikalla myös motorsportia harrastetaan.

Nyt valiokuntiin eli alkuun ympäristövaliokunta, sitten puolustusvaliokunta ja sen perään ulkoasiainvaliokunta. Taas mennään. Mä tiedän mihin. Ja mä meen.

Kello jo yli puolenyön. Hetki sitten kahteenkin eri istuntoon venynyt ilta päätökseen. Itse puhuin muutamankin puheenvuoron illan aikana, mutta erikoisin episodi nähtiin kun perussuomalaiset esittivät yhtäkkiä Euroopan unionin talouskurisopimusta pöydälle. No asiasta olisi pitänyt heti äänestää, mutta STT:n mukaan äänestystä jouduttiin lykkäämään kun perussuomalaisia ja demareita jouduttiin odottamaan heidän pikkujouluista saliin äänestämään. Ihmeellistä taukoa salissa ihmettelimmekin, mutta media kertoi sitten syyn. Aika erikoinen episodi tuokin. No kun väki oli saliin saatu niin asiasta äänestettiin ja keskustelu jatkui ja loppuikin sitten lyhyeen. Sellainen näytelmä tälle illalle. En sitten tiedä ketä tuollainen hyödytti ei ainakaan kansanvaltaa.

Mutta huomenna sitten jatkamme. Aamusta heti talolle ja työn touhuun. Pitkä viikko päätökseen.

Kommentit