Kansanedustajat Sanni Grahn-Laasonen, Kalle Jokinen ja Timo Heinonen tavattavissa

Blogi, perjantaina 14.12.2012

Kansanedustajat Hämeenlinnan Hotelli Emilian Cafe Barissa


Hotelli Emilian Cafe Barissa tänään perjantaina 14.12. klo 15–16.asiat. TERVETULOA MUKAAN! 
Glögitarjoilu, Ajankohtaiset kuulumiset eduskunnasta. 
Tervetuloa! Rauhallista Joulunaikaa!

….

Aikainen aamu jälleen Helsingissä. Nyt mennään neljättä päivää kellonympäri ja alkaa pikku hiljaa pattereiden tehot laskea. Mutta jaksaa jaksaa. Tänään aamusta eduskuntaan ja valiokunnista onneksi tänään vain ulkoasiainvaliokunta. Sitten täysistuntoon ja siitä se päivä käyntiin.

Eilen kyselytunnilla pääsin nostamaan esille yhden ison huolenaiheen maastamme. Se on lastensuojelun nykytilanne ja toisaalta ennaltaehkäisevä työ tällä saralla ja toisaalta huostaanotot viimesijaisena keinona. Meillä Suomessahan elää 17 000 lasta ja nuorta oman kodin ulkopuolella. Määrä on itseasissa hetkessä kaksinkertaistunut. Ja meillä poikkeavaa muihin Pohjoismaihin on tässäkin vahva laitosvaltaisuus. Näistä lapsista ja nuorista puolet elää nimittäin laitoksissa, lastenkodeissa. Määrä on jopa kymmenkertainen verrattuna Ruotsiin ja Tanskaa. Meillä siis vain puolet huostaanotetuista lapsista on sijoitettu perheisiin ja vain kymmenes osa sukulaisperheisiin. Peräänkuulutin siis huolta tästä ja toivoin, että sijaisperheiden käyttöä lisättäisiin. Helsingin sosiaalijohtaja Paavo Voutilainen kysyi jokin aika sitten ja minä kysyin eilen hänen sanoin eduskunnassa peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardssonila, että ”Pitääkö näiden perheiden ja lasten olla laitoksissa vai olisiko jotain muita tapoja tukea perheitä?”

Huostaanotto on nimittäin maassamme aivan liian usein ainoa auttamiskeino mitä kriisiin ajautuneille perheille tarjotaan. Yhtenä minusta toimivana ratkaisuna toin esille istunnossamme kunnallisen kotipalvelun mikä toimii parhaimmillaan tehokkaana ennaltaehkäisevänä työnä. Toivoi hallitukselta ja peruspalveluministeriltä, toimia siihen, että nyt panostettaisiin lisää lapsiperheiden tilapäisen kotiapuun ja neuvoloiden perhetyöhön. Niin että apua ja tukea perheet saisi jo ennen kuin huostaanotto on viimeinen keino. Kaupungeissa perheiden kotipalvelu voi toimia, mutta eikö tämä arvokas palvelu tulisi olla saatavilla kaikissa Suomen kunnissa?

Ministeri Guzenina-Richardsson vastasi ja yhtyi huoleeni ja lupasi myös toimia tässä asiassa. Siitä iso kiitos hänelle. Hienoa on myös se, että nyt eduskunnassa hallituspuolueet lisäävät lastensuojeluun nyt yli 3 miljoonaa euroa lisärahaa. Tämä raha tulee todellakin tarpeeseen ja toivotaan, että asia otetaan nyt vakavasti joka paikassa niin valtion tasolla kuin kunnissakin.

Nyt ulkoasiainvaliokunnan tämän viikon viimeiseen kokoukseen.

Klo 18.20.

Iso arvostus keskustalle.

Keskusta palautti tänään eduskunnan istuntoon sen arvokkuuden ja parlamentaristisen tavan toimia mitä tuo paikka ansaitsee. Näyttää siltä, että perussuomalaisten omien rivien paha rakoilu ja alkanut puheenjohtajapeli on pahan kerran laittanut mopot keulimaan. Nytkin perussuomalaisten toiveiden mukaan oli eduskunnan istunnon aikataulut sovittu myös EU:n talous- ja rahaliittoa koskevan esityksen käsittelyä. Toive oli ollut siis puheenjohtaja Timo Soinin ja kuulemma hän oli kiitellyt järjestelystä. Hetkeä myöhemmin kaikki oli toisin. Soinin sanalla ei ollutkaan perussuomalaisten tukea ja siitä alkoi ensin perussuomalaisten sisäinen valtapeli ja sitten siihen sotkettiin koko eduskunta ja täysistunto.

He olivat itse saaneet tahtonsa – ainakin siis Timo Soinin tahdon – läpi aikataulusta ja mm. siitä, että iso asia käsitellään toisessa käsittelyssä maanantaina ns. parhaaseen aikaan. Tämä ei kuitenkaan perussuomalaisten toista siipea tyydyttänyt ja sen myötä eduskunnassa nähtiin niin eilen kuin tänäänkin aikalailla – voisiko sanoa parlamentarismiä halveksiviakin – pelleilyjä. Eilen perussuomalaisten toinen osa äänestytti asiaa moneen kertaan ja sai tällä tavalla ajettua itsensä nurkkaan. Vaikka itseasiasta taisi keskustassakin osa olla eri mieltä mutta tällaista pelleillyä ei sielläkään suvaittu. Tänään keskustan Markus Lohi ottikin tahtipuikon käteensä ja veti maton perussuomalaisten pelaamiselta täydellisesti alta. Lohi esitti kertaheitolla EU:n talousasian lähettämistä kaikkiin eduskunnan valiokuntiin. Tätä esitystä kannatti meidän ryhmäpuheenjohtaja Petteri Orpo. Näin halusimme kerralla katsoa onko eduskunnassa halua ja tarvetta vielä kierrättää asiaa valiokuntien kautta. Tämä äänestys päättyi 151-9 jatkamisen kannalla ja näin pystyttiin estämään perussuomalaisilta toistakymmentä viivytysäänestystä tai oikeastaan kiusantekoäänestystä. 

Perussuomalaiset pelasivat siis itsensä tällä tavalla täydellisesti nurkkaan ja tänään jo ryhmän sekoilu on aiheuttanut senkin, että perussuomalaisia on vaadittu vaihtamaan puhemies Anssi Joutsenlahden eroa ja vaihtamista. Kokenut parlamentaarikko Tuija Brax esitti tänään, että Joutsenlahti ei toimi puhemiesneuvostossa ja näin tieto ja toiveet eivät kulje. 

En tiedä oliko sitten perussuomalaisten toiminnan takana valtapelin lisäksi myös perussuomalaisten jouluglögit. Aikamoisessa vireessä muutamat siellä toikkaroivat. Mene ja tiedä.

Valitettava ja surullinen tapahtumasarja tämä oli ja laski jälleen varmasti monen silmissä koko eduskunnan arvostusta. Ja minusta ihan syystäkin.

Me suuntasimme Hämeen kansanedustajien kanssa istunnon äänestysten jälkeen Hämeenlinnaan Jouluglögeille. Siis ensi työt ja sitten glögit -periaatteella. Hämeenlinnassa olikin Reskan Emiliassa kivasti väkeä paikalla ja monta hyvää keskustelua. Sanni Grahn-Laasosen ja Kalle Jokisen kanssa on mukava ja mutkaton tehdä yhteistyötä ja tänäänkin glögit tarjottiin siis kimpassa.

Mutta nyt todellakin pitkä ja hermojakin riistänyt eduskuntaviikko päätökseen. Mukava olla omassa kodissa Lopella. Jos vaikka hetkeksi menisin ihan tuohon sohvalle pitkälleen.

Silloin tietää olevansa aikuinen, kun nukahtaa sohvalle ja herää sohvalta. Niin se meille pojille vaan käy.

Kommentit