Harvoin sanoin suoraan EI, mutta nyt sanon.

Blogi, lauantaina 15.12.2012

Vastaus on siis kysymykseen pitäisi meillä Suomessa ottaa käyttöön uusi tienkäyttömaksuvero. Vastaan ykskantaan, että ei tarvitse. 

Nokian ex-johtajan Jorma Ollilan työryhmä nimittäin on esittämässä tällaista uutta veroa autoilijoulle. Idea olisi asentaa todennäköisesti kaikkiin autoihin GPS-paikannin ja seurata valtion verokarhun silmällä missä ja miten kukin autollaan ajaa ja lähettää siitä sitten lisälasku autonomistajalle.

Uutisten mukaan ensi vuoden alussa Jorma Ollilan työryhmä tuleekin seuraavaksi sitten kuulemaan tällaisten seurantajärjestelmien laitevalmistajia. Eli seuraavaksi todennäköisesti on tarkoitus ratkaista se millainen tekniikka autoihin vaadittaisiin eli käytännössä se mikä yritys ja kuka ensimmäisenä tästä älyttömyydestä rikastuisi.

Minun on vaikea ymmärtää sitä, että mitä lisäarvoa autoilun jo muutenkin korkeaan verotukseen tämä toisi? Idea olisi kuulemma verottaa autoilijaan sen mukaan, missä hänen ajoneuvonsa liikkuisi ja minkä verran. Mutta meillähän on jo halpa ja hyvä järjestelmä juuri tähän ei käytönmäärään perustuvaan verotukseen. Polttoaineessa on jo nyt kova vero ja sitä maksetaan juurikin sen mukaan minkä verran autoa käytetään eli juuri ajettujen kilometrien eli kulutuksen mukaan.

Nyt esitetyn Jorma Ollilan työryhmän mallin takana taitaa lopulta siis olla kuitenkin itse tilaajan toive. Vasemmistoliiton liikenneministeri Merja Kyllönen on pitänyt alusta asti esillä erilaisia ruuhkamaksuja ja satelliittipaikannuksia ja uutisten mukaan hän onkin juuri linjannut, että tulevaisuudessa me maksaisimme liikenneveromme näin. Työryhmän esitys siis taitaa olla puhdas tilaustyö missä ratkaisu ja ehdotus on jo kerrottu työtä tilattaessa.

Itse en siis näe mitään syytä tällaiselle uudelle verolle. Meillä on jo nyt hyvä ja toimiva malli millä liikenteenverot kerätään kulutuksen eli ajon mukaan. Polttoaineverotus toimii tässä helposti ja halvalla ja ilman sitä, että jonkin uudenteknologian valmistajille pitäisi antaa uusi miljoonabusiness. 

Ja olisihan mallissa suuri ongelma myös yksityisyyden suojakin. Automme ja me niiden kyydissä olisimme tämän jälkeen Isoveljen valvovan silmän alla jokaisessa mutkassa ja suoralla.

Ollilan työryhmä kuulemma jatkaa vielä työtään ensi vuoden loppuun asti. Mutta itse en tällaisista seurantajärjestelmistä ja muistakaan uusista liikenteenverotuksista innostu. Me maksamme jo nyt todella paljon autoilusta ja pitkien etäisyyksien maassa usein oman auton käyttö on se ainoa mahdollinen tapa liikkua. Sitä ei enää voi kalliimmaksi tehdä vaan mieluumminkin päinvastoin. Ja ei meillä Suomessa ole edes ruuhkiakaan eli emme mitään ruuhkamaksujakaan tarvitse. Näyttää siis siltä, että niin tilaaja ministeri Merja Kyllösen ja Shellin johtajan Jorma Ollilan ajatukset ovat aikalailla kaikonneet kauaksi tästä tavallisesta suomalaisesta arjesta mustan auton takapenkillä istuessa.

Sanon suoraan tällä kertaa EI.

Helsingin Sanomien HS-Gallup antoi erinomaisen tuloksen meille. Gallupin trendi on selvä, kokoomus ja keskusta ovat hyvässä nousivireessä ja SDP ja perussuomalaiset taasen laskusuunnassa. Meidän kannatus on jälleen noussut ja on nyt peräti yli 21.5 prosenttia. Samaan aikaan SDP:n kannatus on laskenut tasaisesti kesästä lähtien ja nyt demarikannatus on enää 18.9 prosenttia. Ja samaan aikaan myös vasemmistoliiton kannatus on aikalailla jyrkässä alamäessä. Laskussa on myös perussuomalaisten kannatus ja enää puoluetta kannattaa 16,7 prosenttia suomalaisista ja laskua peräti 2,5 prosenttiyksikköä.

Nousijaksi kokoomuksen kanssa tässäkin gallupissa nousee keskusta. Juha Sipilä on puolueen puheenjohtajana aloittanut vahvasti ja hyvällä yhteishengellä ja yhdessä tekemisellä. Se on näkynyt myös eduskunnassa ja jatkuva eripura ja periaatteellinen vastustaminen on nyt jätetty taka-alalle ja puolue on palannut hyvällä tavalla esimerkiksi meidän kanssa hyvin samanlaiselle linjalle. Näyttää siis selkeästi siltä, että väyrysmäistä tai pekkarointia paremmin toimii Juha Sipilän maltinen asialinja. 

Lauantai-päivä alkaa tästä. Kello jo yli kahdeksan ja hieman pidemmät yöunet tiukan viikon jälkeen plakkariin. Taas jaksaa.

Mukava päivä takana ja pulkkamäessä mentiin lujaa. Varmaan Aamupostin pari toimittajaa keksii tästäkin jotain ilkeää kirjoitettavaa kun kansanedustaja pulkkamäessä. Varmaan kysyvät että ”eikö kansanedustajalla ole muuta tekemistä”. No jokainen toimittaja ja lehti kirjoittaa tyylillään. Sehän kuuluu jo sananvapauteenkin. Hymyilen vaan kuinka suuri viha ja inho siellä minua kohtaan on. Katsotaan taas seuraavat lehdet mielenkiinnolla. Mutta älkää tekään näistä muutamasta kirjoittelijasta välittäkö. En minäkään eikä he minun mieltäni pahoita. Mutta kiitos viesteistä ja tsempeistä. Tehdään me.

Mutta ei anneta sen haittaa. Aika perheen ja lasten kanssa on kyllä aivan parhautta. Tänäänkin pulkkamäessä hymyä riitti ja hyvästä kuntoilusta ja ulkoilustakin se käy. Ja siinä lepää niin mieli kuin ajatuskin ja sen perään kyllä isäkin sohvalla.

Mutta mukava päivä takana. Illalla hieman ensi viikonkin työjuttuja jo ehdin katsella läpi ja huomenna sitten jatketaan. Todella tiukka ja vaativa viikko tulossa eduskunnassa ensi viikollakin ja töitä teettää vielä kotikunnan Lopen kuin Hämeen maakunnankin asiat.

 

 

Kommentit