Presidentin tapaaminen Mäntyniemessä.

Blogi, perjantaina 29.08.2014

Ukrainan kriisi ja Venäjän tekemät Suomen ilmatilanloukkaukset nousevat tänään varmasti keskusteluissamme esille kun istumme säännölliseen tapaamiseemme Tasavallan Presidentin Sauli Niinistön kanssa. Ulkoasiainvaliokunta on pidetty tänäkin kesänä erinomaisen hyvin informoituna muuttuvista tilanteista maailmalla. Tästä täytyy antaa kiitosta ulkoministeriölle, ulkopolitiikan johdollemme ja ulkoasiainvaliokuntamme valiokuntaneuvoksille. Käytännössä voi sanoa, että joka päivä läpi koko kesän saimme tilannepäivitykset niin Ukrainasta kuin muustakin kv-tilanteesta. Tämä on ollut tärkeää tässä tilanteessa ja myös hyvä keskusteluyhteys Tasavallan presidentin ja ulkoministerin sekä pääministerin kanssa ovat pitäneet meidät ajanhermolla. Tänään sitten kuukausitapaaminen presidentin kanssa Mäntyniemessä ja varmasti esillä Ukraina laajasti, ilmatilanloukkaukset ja myös EU:n keinot puuttua Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan ja yleensä Ukrainan tilanteeseen ja myös EU:n mahdollisuudet auttaa Ukrainaan.

Aikainen herätys siis ja tästä päivä käyntiin. Sitten Elojuhlaa Huvikummun palvelukodissa ja iltapäivällä vielä Hämeenlinnassa Sibeliuscenterin avajaiset ja Taiteidenyö. Mielenkiintoinen päivä tulossa.

Ilmatilanloukkaukset eivät todellakaan vahinkoja.

Tänään päivä alkoi TP:n kanssa aamukahvitilaisuudella. Ulkoasiainvaliokunnan ja presidentin kanssa kävimme läpi yksityiskohtaisesti mm. presidentin käymiä keskusteluja Putinin ja Porosenhon kanssa. Ja myös laajasti Ukrainan tilannetta ja sitä miten tähän on tultu ja miten tästä ehkä voitaisiin päästä ulos. Tai oikeastaan mitä seuraavaksi mahdollisesti tapahtuu. Myös maamme toistuvat venäläisten tekemät ilmatilanloukkaukset puhuttivat ja totta kai sillä kyse ei suinkaan ole ollut mistään esimerkiksi Paavo Väyrysen väittämistä vahingoista. Esimerkiksi kolmatta tämän viikon konetta huomautettiin useamman kerran ja aiempaakin, että sillä ei ole lupaa tulla Suomen ilmatilaan. Venäläispilotit eivät ole reagoineet viesteihin millään tavalla vaan tehneet suunnitellut käynnin toisen valtion puolella. Tämä on valitettavaa ja välinpitämätöntä ja tällainen täytyy saada loppumaan. 

Itse en tiedä onko tällä suoraa yhteyttä Ukrainaan. Voi ehkä ollakin. Mutta suunnitelmallista tämä on ja ei kuulu naapureiden hyvään käytökseen. Tällaisella voi olla pidemmällekin näkyviä vaikutuksia ja toivottavasti tällaisilta lennoilta nyt jatkossa vältytään. Turhanpäiväistä uhittelua ja kiusantekoa. Mutta tilanne on otettava vakavasti ja puolustuministeri Carl Haglund kertoikin, että tunnistelentoja Hornetein nyt lisätään jos sana kerran ei mene perille. Syytä on kuitenkin alleviivata, että kaikissa tapauksissa ei todellakaan Horneteja käytetä vaan vieraan maan lentokoneet yleensä tunnistetaan kolmella muulla keinolla. Mutta jos näiden jälkeen on tarvetta on mahdollista suorittaa myös näköhavaintoon perustuva tunnistaminen eli Hornetilla rinnalle lentäminen. Näin toimittiin viimeisessäkin tapauksessa ja nyt myös jatkossa toistaiseksi normaalia useammin. Muuten tunnistaminen tapahtuu yleensä tutkin ja lentosuunnitelmien kautta ja myös muulla salaisella tavalla.

Fakta on kuitenkin sekin, että lähes minkä maan ilmatilaan pääsee vieraan maan kone halutessaan hetkeksi. Tällaiset minuuttien vierailut niin nopeita, että sellaisten ”estäminen” käytännössä vaatisi kokoaikaista Hornetien ilmassaoloa Itämerellä. Se ei ole järkevää eikä tarkoituksenkaan mukaista. Mutta valmius pitää olla ja valmius toimia. Ja näin meillä onkin ja toivottavasti jatkossakin. Siksi olikin tärkeää, että puolustusvoimien lisäleikkaukset onnistuttiin eilen Haglundin hyväntyön ansiosta välttämään.

Mitä sitten Venäjällä tapahtuu tällä hetkellä Ukrainan suhteen. Sodasta ei halua kumpikaan osapuoli puhua vaikka sitä tämä taitaa jo kaikkien virallistenkin kriteerien mukaan olla. Näyttää siltä, että Venäjä vahvistaa neuvotteluasemiaan tulevaa varten. Toivottavasti sellaisiin päästään pian. Ja onko tavoitteena sitten sekin, että Ukrainan suvereniteetti kyseenalaistettaisiin jatkossakin. Se jää nähtäväksi ja sitä Ukraina jo tunnusteli tänäänkin esittämällä hakevansa mahdollisesti Naton jäsenyyttä. Venäjän intresseissä ei varmastikaan ole suvereeni Ukraina. Tilanne on vakava ja kukaan ei tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu. Tilannetta syytä seurata tarkasti ja vakavastikin.

Helsingissä sitten päivä jatkui eduskunnassa ja iltapäivällä Palvelukoti Huvikummun perinteisissä Elojuhlissa. Nyt sitten kohta Hämeenlinnaan Sibelius Centerin avajaiset Wetterhoffilla ja Taiteiden yö. Hieno päivä siis jatkuu taiteen parissa.

Kiitokset kiitoksista.

Liittyen eiliseen budjettiratkaisuun. On totta, että nyt saimme maaliin kolme isoa liikennehanketta joita on väännetty vuosikausia. Nämä onnistuivat pitkälti sen takia, että ne palvelevat ja hyödyntävät koko Suomea, mutta toki myös pitkäjänteisen työn ansiosta. Ensi vuonna siis liikkelle niin Helsinki-Tampere -pääradan suurremontti ja välityskyvyn parantaminen, Riihimäen Aseman ja asemapihan remontti kuin myös Kolmioraide ja Valtatie 3:sen Arolammin liittymä. Voi hyvin puhua, että Hämeelle aikamoinen jackpotti. 

Iso kiitos tästä kuuluu tietenkin koko hallitukselle ja ehdottomasti liikenneministeri Paula Risikolle sekä isontyön hankkeiden eteen neuvottelupöydissä tehneelle ministeri Päivi Räsäselle. Mutta totta kai vuosien saatossa näitä hankkeita on viety eteenpäin ensin Risto Aution kanssa ja sitten nyt erityisesti Aino-Kaisa Pekosen kanssa. Voi siis hyvin sanoa, että aikamoista joukkupeliä tämä on ollut ja tärkeänä apuna myös Hämeen Liitto ja Riihimäen kaupunki ja moni muu. Eli kiitokset heille kaikille joille ne kuuluvat ja myös aiemmille liikenneministereillekin jotka asioita osaltaan olleet viemässä eteenpäin.

Nyt saimme nämä väännöt siis maaliin. Mutta työtä liikennehankkeiden parissa meillä täällä riittää. Lahden eteläinen ohitustie on nyt saatava yhdessä seuraavaksi työnalle. Ja myös laajemmin itä-länsi- suuntaisen liikenteen kehittäminen Valtatie 12:n osuudella. Myöskään Valtatie 24 Lahden ja Vääksyn välillä ei suorituskyvyltään vastaa nykyisiä liikennemääriä. Ja tärkeä on saada myös lisärahaa pian myös Valtatie 2:sen remontin loppuosaan. Eli ei työ lopu ja yhteistyötä näissäkin hankkeissa tarvitaan. Ja ne iänikuiset valtionpienemmät tiet jotka vaativat pikaisesti remonttia. Niistä olen tänäkin vuonna täälläkin kirjoittanut vaikka kuinka monta kertaa ja lupaa viedä sitä eteenpäin jälleen eduskunnassakin kun nyt syksyn istuntokausi alkaa. 

Nyt Hämeenlinnaan ja Sibelius Centerin avajaisiin ja Taiteiden yöhön.

Kello 22.17 ja mukana ja vaiheviras päivä takana. Illalla sitten hieman taidetta Hämeenlinnassa ja vielä Riihimäen Wanhalla Lasitehtaallakin. Siellä koko viikonlopun ohjelmaa Illuusio Festivaalissa. Harmittavan vähän tänään väkeä liikkeellä. Ehkä sade hieman jätti väkeä kotiin, mutta onneksi viikonlopuksi luvattu parempaa ja ohjelmaa siis huomenna ja sunnuntainakin luvassa. Sunnuntai Illuusiossa varattu erityisesti lapsille. Menkäähän käymään. Ainakin tänään oli monenmoista mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa.

Huomenna sitten jatkamme Ben Zyskowiczin kanssa kiertuettamme. Kesäkiertue vaihtunee jo sitten Syyskiertueeksi kun ohjelmassa Hollolan Syysmarkkinat. Olemme Benin kanssa siellä uutispuuroa jakamassa kello 9.30-11.00. Nähdään siis Hollolassa. Ja iltapäivällä sitten minä suuntaan Tuuloksen Tuuloseen. Ja Benin päivä jatkuu Rajamäellä. Kokoomus siis kuuntelee taas.

 

 

Kommentit