#PrayForNice – Mutta voiko olla pelkäämättä?

Blogi, perjantaina 15.07.2016

Aamu valkeni kaikesta huolimatta. Taivas kuitenkin itkee.

Järkyttävät uutiset jälleen valtasivat kaikki mediat Ranskasta. Nizzassa itsenäisyyspäivän juhlaparaatin oli ajanut kuorma-auto tehden valtaisaa tuhoa ja tappaen yli 80 ihmistä – paljon myös lapsia. Viattomia uhreja rantabulevardi täynnä.

ATTENTION EDITORS - VISUAL COVERAGE OF SCENES OF INJURY OR DEATH - A body is seen on the ground July 15, 2016 after at least 30 people were killed in Nice, France, when a truck ran into a crowd celebrating the Bastille Day national holiday July 14. REUTERS/Eric Gaillard

REUTERS/Eric Gillard

Tällaisella hetkellä on yleensä sanaton. Niin tänäänkin. Järkyttävä isku siviilejä ja euroopplaisia arvoja kohtaan. Iskun suoraa yhteyttä DAESH:n tai muuhun terrorismiin ei ole vielä vahvistettu, mutta vääjäämättä näyttää siltä, että vähintäänkin innoittajana nämä tahot ovat toimineet. Vielä kuitenkin ns. yksinäisen sudenkin mahdollisuus on olemassa. Oli niin tai näin tapaus on sairas ja julma.

Tällaisella hetkellä usein myös on totuttu sanomaan, että ”pelolle ei saa antaa sijaa”. Se on kliseinen sanonta jonka järkevyyttäkin voi kyseenalaistaa. Toisaalta tällaisella hetkellä tai tämän kaiken jälkeen on syytä pohtia ja etsiä myös keinoja miten tällaiset voitaisiin estää ja miksi tällaisia tapahtuu. On enemmän avoimia kysymyksiä kuin vastauksia. Voimalla ei tätäkään ratkaista.

iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiNizzan tapahtumat nostavat mieleen myös Britannian mahdollisen EU-eron. Brexitillä olisi todennäköisesti suorat vaikutukset myös EU:n tiedusteluun ja terrorismin ennaltaehkäisemiseksi. Tämän toimivuus tulee varmistaa ensi kädessä jo EU-eroneuvotteluiden alkumetreillä ja tehdä kaikki mahdollinen myös tiedon keräämisen ja jakamisen helpottamiseksi ja varmistamiseksi. Yksinäisiä susia ei tosin sekään pysäyttäisi.

Antaa taivaan itkeä tämä päivä.

 

Kommentit