Kokoomuksen suosia nuorten keskuudessa nousussa – Kuntavaaleissa moni pohtii koko äänestämistä

Blogi, torstaina 14.07.2016

Valtion nuorisoasiain neuvottelukunta julkisti tänään laajan nuorisotutkimuksensa. Sen mukaan valtaosa, 59%,  18–29-vuotiaista nuorista aikoo äänestää tulevissa kunnallisvaaleissa. Nuorten äänestysinto siis vastaa aika tarkasti viime kunnallisvaalien koko maan äänestyskäyttäytymistä. Äänestyskäyttäytymisessä ei ole eroja sukupuolten välillä, mutta äänestysinto kasvaa selvästi iän myötä. Huolestuttavaa onkin se, että peräti joka viides nuorista aikoo jättää ensi keväänä äänestämättä ja moni siis heti ensimmäisissä vaaleissaan missä äänestysoikeus olisi.

gallup_aanestystiedot gallup_mita-puoluetta-aanestaisitTärkeimmät syyt äänestämättä jättämiselle ovat nuorten mukaan, että he eivät koe omaavansa mielipiteitä, joiden perusteella voisi äänestää tai että ei viitsi käydä äänestämässä. 15 prosenttia nuorista, jotka eivät aio äänestää kokee, että heidän on vaikea löytää sopivaa ehdokasta. Tässä onkin meille puolueille siis hyvissä ajoin tullut haaste. Lupaankin itse tehdä jälleen tulevissakin vaaleissa kaikkeni sen eteen, että ehdokkaana on kokoomuksen riveissä mahdollisimman paljon nuoria ja kaikissa eri kunnissa. Olenkin jo tänä kesänäkin tavannut aika ison määrä politiikasta kiinnostuneita uusia nuoria ja monet ovat jo mukaankin lupautuneet. Viimeksi tänään viestittelimme yhden valtakunnallisestikin mielenkiintoisen nuoren kanssa ja katsotaan jos vaikka hänkin olisi jo tulevana keväänä ehdokkaanamme.

Nuoran tutkimuksen mukaan nuorille naisille ehdokkaan löytäminen on vielä miehiä haastavampaa.  Äänestämättä jättämisen syyt ovat Nuorisobarometriin verraten nuorten keskuudessa melko vakiintuneita. Niiden nuorten osuus, jotka eivät omasta mielestään omaa mielipiteitä, näyttää kuitenkin merkittävästi lisääntyneen edellisistä vaaleista.

Valtion nuorisoasiain neuvottelukunnan pääsihteeri Herttaliisa Tuure totesikin tänään, että nimenomaan kunnallispolitiikka on lähellä nuorten arkea ja on huolestuttavaa, jos näin moni nuori kokee, ettei heillä ole mielipiteitä oman arkensa asioihin. Tuuren mukaan tulos voi heijastella myös meneillään olevia sote- ja aluehallintouudistuksia, joiden johdosta kunnallispolitiikasta on tullut monimutkaista ja siitä on vaikea muodostaa mielipiteitä. Olen samaa mieltä.

Gallupin mukaan jopa puolet nuorista ei osaa sanoa mitä puoluetta äänestäisi, jos kuntavaalit järjestettäisiin nyt. Kantansa kertoneiden nuorten kolme suosituinta puoluetta ovat Vihreät (24,8 %), Kokoomus (18,7 %) ja Keskusta (16,9 %). Perussuomalaisia äänestäisi 7,6 prosenttia 18–29-vuotiaista. Sukupuolella on puoleen valinnassa selkeästi suuri merkitys. Vihreiden äänestäjistä enemmistö on naisia, kun taas Perussuomalaisia äänestää miehet. Mielenkiintoista on sekin, että vasemmistopuolueista Vasemmistoliitto on selvästi nuorten keskuudessa suositumpi kuin SDP. Demarien kannatus on nuorten keskuudessa vaatimaton 9,3 prosenttia.

Haastattelussa kysyttiin myös nuorten kiinnostusta asettua ehdolle kunnallisvaaleissa. Vastaajista vain 4 prosenttia aikoo asettua tai olisi kiinnostunut asettumaan ehdolle. Onneksi minun ”gallupissa” tässä aivan erilaiset lukemat ja jälleen huomenna tapaan yhden erinomaisen uuden ehdokkaan. Siis toivottavasti ehdokkaan.

13680677_10154362363726670_9039021737670330567_nTänään kesäloma jatkunut hevosten parissa. Leiriviikko tänään jo rataharjoitusvaiheeseen ja huomenna sitten välipäivä ennen lauantain 14. thDERBY -kilpailua. Annetaan siis hevosten ja kroppienkin hieman toipua 🙂 Päivällä ehdin myös pienelle tutkimusretkelle. Kävimme ystäväperheen kanssa katsomassa vanhaa vapaussodan aikaista vankileiriä Lopen metsissä. Mielenkiintoinen paikka ja kumpa kivet ja kannot osaisivat kertoa.

 

Kommentit