Poronpolun suosio kestää – yli 2500 liikkujaa mukana ”Poronpolun merkitystä Lopelle ei aivan ymmärretä”

Uutiset, sunnuntaina 29.09.2013

Lopen kunnanvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja, Timo Heinonen osallistui jälleen kotikuntansa syksyn patikkatapahtumaan Poronpolulle. Nyt jo 47. kerran järjestetty Poronpolku keräsi jälleen yli 2500 liikkujaa ja näin vuosi toisensa jälkeen kävijämäärä nousee lähelle ennätystä. Poronpolun suosio onkin pysynyt hyvin vakaava pitkän historiansa läpi.

– Tällä kertaa oltiin perheen ja ystäväperheiden kanssa liikkeellä. On hienoa, että yksi reiteistä on sellainen jonka voi nauttia myös perheen pienimpien kanssa. Ja reitin varrella on myös mukavaa ohjelmaakin mm. Pirunlinnalla ja Prammin partiolaisten lettupaikalla, kiitteli Timo Heinonen.

Heinonen totesi, että Lopella ei aivan ehkä ymmärretäkään kuinka suuresta tapahtumasta ja sen tuomasta markkina-arvosta oikein on kyse. Maalissa Heinonen kertoi kysellyn häneltäkin mitäs sitten kun 50. tapahtuma on parin vuoden päästä luvassa.

– Jäin oikein miettimään kysymystä. Minusta kotikuntamme Loppi voisi silloin olla tapahtumassa vahvemmin mukana ja panostaa hieman Poronpolkuun. Ja Juhla-Poronpolusta voisi rakentaa vaikkapa Häme-päivän tapahtuman ja kutsua mukaan väkeä kutsuvieraiksikin ja yritysporukoitakin, pohti Heinonen.

Lopen Poronpolku yhdistys tekeekin talkooväkensä ja eri yhdistysten kanssa arvokasta työtä Lopen markkinoimiseksi. Ja pääosin hyvin merkityt reitit ovatkin käytettävissä läpi vuoden. Lopen kunta on lisäksi rakentanut Länsi-Lopen ja Luutaharjun alueelle lukuisia laavuja ja nuotiopaikkoja. Reitistöille mahtusi enemmänkin väkeä ympäri vuoden.

– Itse toivon, että upeaa luontoamme käytettäisiin arvokkaasti enemmänkin. Tällaisia erämaita ja näin hyviä reittejä ei näin etelässä ole paljoa. Kannattaa ehdottomasti tulla katsomaan ja vaikkapa Poronpolulle sitten ensi vuonna, vinkkasi Timo Heinonen ja kertoi päivänsä jatkuvan paraikaa luonnonhelmassa edelleen. Heinonen oli istuttamassa tammenterhoja Pekkalan mökilleen Loppijärven rannassa.

Mikä Poronpolku?

Ensimmäinen Poronpolku taivallettiin 29.10.1967. Osallistujia oli silloin noin
300. Ensimmäisen kerran Poronpolun historiassa ylitettiin 1000 osallistujan raja vuonna 1979. Viime vuosina osallistujamäärä on ollut noin 2500.

Vuoden 1965 tammikuussa tuotiin Sallasta yhdeksän poron tokka Lopen Salonkylän
Saarijärven rantaan Marjatta ja Jaakko Estolan Pirttiniemen metsäalueelle. Osuusliike Hankkija teki tutkimusta porojen keinoruokinnasta. Tarha sijaitsi paikalla, jonka kautta ulkoilureitistö kulki ja polun kiertäjillä oli siis mahdollisuus tutustua porotarhan elämään. Näin Poronpolku sai nimensä.

Ruokintakokeilu päättyi ja porot lähtivät pois Lopelta vuonna 1974, mutta polku jäi.

(Lähde: Poronpolku.fi)

Kommentit