Poronpolku kutsuu liikkumaan – Nyt jo 48. kerran. Tule sinäkin mukaan!

Blogi, perjantaina 26.09.2014

Ajattelin mainostaa teille hieman tulevan sunnuntain Poronpolkua. Minulla on ilo toimia tapahtuman suojelijana Hehku-tapahtumien kummina. Poronpolku on syyskuun viimeisen sunnuntain perinteinen Hehku-tapahtuma Lopella. Itseasiassa syksyn suurin Etelä-Suomen suurin kuntoliikuntatapahtuma. Aurinkoisen sään salliessa ruskaiset Lopen metsät ja upeat harjumaastot saavat liikkeelle jälleen noin 2500 suomalaisen kauniin luonnon ja luontoliikunnan ystävää. 

Ensimmäinen Poronpolku taivallettiin 29.10.1967. Osallistujia oli silloin noin
300. Ensimmäisen kerran Poronpolun historiassa ylitettiin 1000 osallistujan raja vuonna 1979. Viime vuosina osallistujamäärä on ollut noin 2500. Vuodesta 1999 lähtien tapahtumakeskuksena on toiminut Riihisalo.

Merkittävimpiä kasvutekijöitä ovat olleet 1990-luvun alkupuolella käynnistynyt Pirunlinnan peikkoluola toiminta sekä vuonna 2000 käyttöön otettu kapulalossi Vorsmanni. Myös reitistöä on kehitetty jatkuvasti pysyvällä viitoituksella, portaiden, pitkospuiden ja siltojen rakentamisella.

Poronpolku polveilee järvien ja lampien välissä pitkin metsäisiä harjuja, poikkeaa välillä suolle ja kiipeää joskus kalliollekkin. Soilla kengät eivät kastu, sillä siellä kuljetaan pitkospuita pitkin ja jyrkimmissä rinteissä portaat helpottaa kulkua. Pidemmillä reiteillä erikoisuutena on Punelian salmen ylitys kapulalossilla tai soutuveneellä. Reittejä on 5, 13, 18, 24 tai 30 km mittaisia.

Matkan varrella voi tutustua Suomen Marsalkka Mannerheimin metsästysmajaan, kenttävartioasema Sisuun, Pirunlinnan kalliomuodostelmiin sekä maastotukikohta Prammiin. Tapahtumakeskus sijaitsee Riihisalossa osoitteessa Rautakoskentie 421.

Minulle Poronpolku on tuttu jo pikkupojasta lähtien. Tulevana sunnuntainakin lähdemme jälleen koko perheen voimalla retkelle Poronpolulle. Viiden kilometrin reitin muuten voi mennä läpi myös lastenrattaiden kanssa eli mukaan voi ottaa ihan perheen pienimmätkin. Ja pidemmätkin reitit sopivat hyvin lapsille ja nuorille. Ja jokainen menee juuri sitä vauhtia mitä haluaa ja pysähtyy ihastelemaan upeaa erämaaluontoa juuri silloin kuin siltä tuntuu.

Lisää Poronpolusta: http://www.poronpolku.fi/ ja muista hienoista Hehku-tapahtumistamme: Hehku-tapahtumat.

Tulkaahan Lopelle. Minä odotan jo sunnuntaita, mutta sitä ennen vielä perjantai eduskunnassa ja huomenna lauantaina sitten Lopen Maalaismarkkinoilla torilla. Mukava viikonloppu tulossa.

Kello 21.01 ja kotona jälleen.

Tänään ilta Riihimäen Taidemuseolla. Taito- ja taideaineiden opettajat kokoontuvat Riihimäelle valtakunnallisille Syyspäivilleen ja tänään illalla hienot kaupungin avajaiset. Taidemuseolle oli Riihimäen musiikkiopettajat, liikuntaopettajat ja kotitalousopettajat oppilaineen loihtineet hienon illan. Ohjelmassa siis musiikkia, tanssia ja hyvää hämäläistä lähiruokaa. Kokonaisuus osoitti, että yhteistyötä osataan tehdä yli oppiainerajojen ja oppilaat pystyvät tekemään jo yläkoulussa todellakin upeita juttuja. Itseasiassa Syyspäivien teemana onkin nimenomaan oppiainerajat ylittävä yhteistyö taito- ja taideaineissa ja myös näistä oppiaineista muihin oppiaineisiin. Tätä uusi tuntijako ja opetussuunnitelmatkin edellyttävät ja nyt opettajat ideoivat tätä yhdessä viikonlopun Riihimäellä.

Riihimäellä on tehty upeaa työtä koulupuolella erityisesti taito- ja taideaineiden saralla kuten myös uuden opetusteknologian suhteen. Hienoa, että opetukseen panostetaan ja tehdään myös asioita uudella tavalla. Ja onhan se paikka paikoin ihmeellistä, että oppilaat kodeissa käyttävät tablettaja, tietokoneita ja älypuhelimia pikkulapsista lähtien ja sitten koulussa tämä kaikki osaaminen jätetään hyödyntämättä. Ei kaikkea tarvitse tehdä näillä, mutta ei niitä pidä koulussa sivuunkaan laittaa. Onneksi nyt ylioppilaskirjoitukset sentään muuttuvat jo mustekynistä tietokoneaikaan ja se avaa uusia mahdollisuuksia koko koulutiehen. Itseasiassa tekee myös uusia vaatimuksia.

Tämä ilta kädentaitojen opettajien kanssa Riihimäen Taidemuseolla oli hieno kokemus ja olen varma, että sellainen se olisi myös illan esiintyjille ja tekijöille. Kenen nuoria paikalla sitten olikin niin voitte kyllä olla todella ylpeitä nuoristanne. Taitavia ja fiksuja. Hienoa. Ja kiitos myös maikoille. Entisenä opettajana tällaiset illat vaan minulle niin isoja juttuja. Pyyhin kyyneliä jälleen esityksiä katsellessa. En voinut mitään.

Päivään mahtui tänään mielenkiintoinen ympäristövaliokunnan kokous ja myös ulkoasiainvaliokunta kokoontui tänään ennen lyhyttä täysistuntoa. Hieno uutinen oli se, että keskusta myönsi lopultakin, että Paula Lehtomäen jätevesiasetus oli virhe ja se tulee nyt korjata. Antoivat siis tuen vuosien vaatimuksellemme. Ensin on tärkeää antaa esimerkiksi jatkoaika vuoteen 2020 asti sillä uusiin siirtoviemäreihin ei nyt ole valtiolta tulossa tukea ja olisi typerää pakottaa näiden suunniteltujen putkien varteen sijoittuvat talot rakentamaan omia jätevesijärjestelmiä kiireellä. Parempi antaa aikalisä ja sitten kun taas rahaa on ja voidaan tehdä järkeviä ratkaisuja ja panostaa siirtoviemäreihin niin edetään. Mutta samaan aikaan on syytä korjata huono jätevesiasetus kuntoon kaikilta osin. Sitä on jo paranneltu, mutta edelleen kohtuuttomuuksiakin on. Kannattaa oikeasti panostaa sinne missä on vaara, että vedet pilaantuvat, mutta ei todellakaan kuivan maan mummonmökkeihin missä olla hetki kesällä jos edes silloin. Tässä työssä siis täysi tuki työnsä aloittaneelle ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasolle joka jo totesi, että jätevesiasetus on maalaisjärjen vastainen eikä sitä olisi alunperinkään pitänyt edes säätää.

Huomenna sitten Lopen Maalaismarkkinat. Siellä ei kokoomustelttaa ole mutta minä olen markkinatunnelmissa totta kai. Ostoksilla ja kiertelemässä. Hihasta saa tulla nyppäsemään ja juttusillekin. Tavan mukaan. Nähdään Lopen torilla.

Jos muuten huomenna mietitte perheenne kanssa muutakin tekemistä niin huomenna Launosten Kartanolla järjestetään kello 12 alkaen Lännenratsastuksen karjalajien harjoituskilpailut. Itseasiassa ensimmäisen kerran Suomessa mitellään amerikkalaisten karjapaimenten työhön pohjautuvissa karjalajeissa. Järjestäjän toimii Western Ranch Working ry ja kisapaikkana Launosten Kartano, Pehtoorintie 18, 12540 Launonen. Tuomarina toimii ruotsalainen karjatyöskentelyn ja -kilpailun konkari Lulle Eriksson. Kilpailualueella voi tutustua myös lähemmin lassonheittoon ja erilaisiin paimennettaviin eläimiin. Paikalla on ravintolateltta jonka herkuista vastaa Sheriff Saloon Launonen, kanttiini/kahvila sekä myyntipöytiä. Alueelle on vapaa pääsy. Myös yleisöllä on oikeus pukeutua cowboy-tyylillä ja kilpailijoiden kannustaminen kisasuoritusten aikana on sallittua – jopa suotavaa! Pienille lapsille on talutusratsastusta pikkuisilla lännenponeilla.

 

 

 

Kommentit