Pop up -ravintolassani hiljaista.

Blogi, sunnuntaina 17.02.2013

Vain pari talitinttiä ja yölliset jäniksen jäljet. Pari makkaraa vielä nuotiolla jos joku Torkinmäen ala carteeni eksyisi. Talvea ja vapaapäivää siis parhaimmillaan Loppijärven rannalla Torkinmäen juurella. 

Mukava päivä kaiken kaikkiaan. Ja illansuussa vielä syntymäpäivän kunniaksi näin pari päivää myöhässä hyvä päivällinen. Maijalan porotilalta poroa ja sen kanssa uunijuureksia ja tusina herkullisia makuja. Vain elämää.

Mutta nautitaan tästä.

Kello 21.52 ja mukava päivä päätökseen. Sellainen päivä mistä en täällä kirjoita, mutta siis sellainen mitä vapaapäiväksikin kutsutaan.

Olemme vaatineet asuntoministeri Krista Kiurulta toimia pääkaupunkiseudun asuntopulan helpottamiseksi. Viime hallituskaudella hänen edeltäjänsä Jan Vapaavuori laittoi mm. vuokra-asuntotuotantoon aivan uudenlaista tuulta. En mene siihen sen syvemmälle, mutta totean, että millä tahansa mittarilla mitattuna on kahden asuntoministerin aikakausissa huima ero. Nyt vuokra-asuntotuotanto on pysähtynyt käytännössä täysin ja asuntopulaa myös omistusasuntojen puolella. Olemme esittäneet myös käyttöön Vapaavuoren aikakauden varmoja ja toimiviksi todistettuja keinoja yhdessä Rakennusliiton puheenjohtajan Matti Harjuniemenkin kanssa. Takuuvarma oli esimerkiksi ns. välimallin käyttöönotto uudelleen. Mutta se ei kelpaa ministeri Kiurulle eikä mikään mukaan. Tahtotilaa on mainostettu pitkään ja hartaasti, mutta teot ovat jääneet puuttumaan.

No tänään sitten edes jotain. SDP:n asuntoministeri Krista Kiuru esitti Santahaminan varuskunta-alueen ja Malmin lentokenttäalueen asuntokäyttöön ottamista. Eero Heinäluoma ja Paavo Arhinmäkihän ovat jo aiemmin esittäneet Santahaminaa ja onhan Malmillakin omat alasajajansa olleet. Kiuru onkin jo saanut tukea puoluetovereiltaan myös Malmin kentän alasajolle. Asiat ehkä kuitenkin Helsingin itsensä päätettävissä miten on järkevintä edetä, mutta itse olen kyllä Malmin ja Santahaminankin suhteen aikalailla kriittinen. Toki me Hämeeseen voisimme keskittää Hattulan Parolannummelle lisääkin varuskuntatoimintaa. Tai Lahteenkin. Ja uskoisin, että Malmin korvaavalle lentokentällekin löytyy paikka jos Helsinki sen haluaa nyt pois. Vaikka itse näkisin kyllä kentällä sellaisia arvoja Malmilla, että en siitä itse olisi luopumassa.

Mutta itse ongelmaan ei Kiurun esitys tuo helpotusta. Ei Helsingin ja pääkaupunkiseudun ongelma ole tonteissa. Asuntokysymyksiin perehtyt helsinkäiskollegani ja Helsingin Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Lasse Männistö totesi kuvaavasti: ”Uudessa yleiskaavassa löydämme takuuvarmasti tarpeeksi kerrosneliöitä kaavoitettavaksi muilta rakentamattomilta alueilta sekä täydennysrakentamisesta.”

Eli summa summarum. Edelleen odotamme aitoja toimia tähän päivään asuntoministeri Krista Kiurulta. Malmi eikä Santahaminakaan ei asuntokäyttöön tällä hallituskaudella kuitenkaan ehdi vaikka sitä legendaksikin jo muodostunutta tahtotilaa olisi kuinka paljon.

Keskustelu siis varmasti jatkuu.


Kommentit