Fuckin Åmål

Blogi, lauantaina 16.02.2013

Riihimäen Teatteri toi tänään ensi-iltaan Lukas Moodyssonin Fucking Åmålin. Muistan kuinka aikanaan katselin tämän hieman kohuakin herättäneen elokuvana 90-luvun lopussa. Kuvaus kahdesta nuoresta ja heidän identiteetin etsimisestä ja rakentamisesta pienessä ruotsalaiskunnassa oli silloin osuva ja puhutteleva. Odotin paljon teatteriversioltakin.

Aino Kivi oli ohjaajana tehnyt minusta hyvää jälkeä. Ainoastaan se minua tässä häiritsi, että osaksi rajukin teksti oli laitettu komiikaksi käyttämällä Esko Rissasta yhden 16-vuotiaan tytön roolissa. Minusta se ei vain toiminut tässä vaikka miehen pukeminen naiseksi tai tässä teinitytöksi voi jotakuta naurattaakin. Valitettavasti se vei minulta tästä versiosta nyt sen oikeastaan parhaan ja latauksen.

Pääroolin Elinin esittänyt Maija Siljander oli hyvä. Ja myös toisen pääroolin tehnyt Katja Peacock tutun varma. Ja he toimivat ihan hyvin nuorten rooleissakin. Se olisi ollut minusta riittävää ilman miestä naisen roolissakin. Mutta kyllä ehdotonta parasta antia tässä tunnin näytelmässä oli viiden riihimäkeläisnuoren bändi ja heidän osansa näytelmässä. Ja parasta tunnelmaa minusta saatii aikaan Johanin ja Elinin keinukohtauksessa. Siinä päästiin hetkeksi siihen mitä näytelmältä odotin.

Ja se Fucking Åmålin yksi kulma oli se Show Me Love. Ja se toimii. Rohkeutta rakastaa ja näyttää rakkautta.

Leffana Moodyssonin teksti oli vahvan realistininen ja sitä olisi nytkin halunnut. Itse siis olisi odottanut Reko Lundanin näytelmien jatkoksi samanlaista vahvaa henkeä, ahdistustakin ja tuskaa ja sitä rakkautta. Ehkä tämän joskus omaksi versioksi tekevät Nuorisoteatterilaisetkin. Ehkä se toimisi kuitenkin siellä paremmin.

Mutta tällaista teatteria tarvitaan. Uusia näytelmiä ja uutta tapaa tehdä. Ajatuksia on näytelmän jälkeen tuttujen kanssa vaihdoimme niin valtaosa tykkäsi ja kovastikin. Siis uskallan suositella omasta fiiliksestäni huolimatta sinullekin.

Sellainen kulttuuripäivä siis takana Riihimäellä. Esitysajat Riihimäen Teatterin sivuilla: Riihimäen Teatteri.

Ja aamun kun käytti lumihommissa niin mitäs muuta päivältä olisikaan voinut odottaa.

Vielä ihan lopuksi aivan valtavan suuret kiitokset kaikista onnitteluista eiliseltä. Taisi jälleen yli 1100 onnittelun raja Facebookissakin mennä rikki. Uskomatonta. Siitähän riittää lähes kolme toivotusta onnea jokaiselle alkaneelle päivälle. Iso kiitos teille.

 

Kommentit