Politiikan värisuorat jatkuvat.

Blogi, torstaina 05.12.2013

Ennen viime eduskuntavaaleja lanseerasimme uudenlaisen tavan kiertää. Emme lähteneetkään vain oman puolueen edustajien kanssa kahvia tarjoamaan vaan me halusimme tarjota jotain uutta ja uudenlaista. Ja ennen muuta hyvää keskustelua jossa on mukana myös erilaisia näkökulmia ja poliittisia erojakin. Syntyi Politiikan Värisuora -kiertue ja silloin se keräsi aikamoisen suosion ja huomionkin.

Nyt jatkamme vaalien välissäkin samalla konseptilla. Teemme eduskkunnassakin paljon yhteistyötä ylipuoluerajojen ja mm. Aino-Kaisan Pekosen ja Tarja Filatovin kanssa olemme vääntäneet montaa hämäläistä hanketta ja valtakunnankin asiaa eteenpäin. Olemme myös tällä triolla tavanneet vuosien saatossa satoja lukiolaisia eduskuntavierailuilla ja myös eläkeläisjärjestöjä ja mitä erilaisempia vierasryhmiä. Yhteistyö on pelannut parhaalla mahdollisella tavalla ja jos joskus on riitaa ollut niin aina vain asioista. Ja niinhän sen pitää ollakin. Asiat saavat joskus riidellä, mutta eivät ihmiset.

Mutta nyt siis tulevana maanantaina kiertuuemme taas jatkuu. Politiikan Värisuoran seuraavat keskustelut kahvikupin ja kuntalaisten kyselytunnin parissa ovat Forssassa, Hämeenlinnassa ja Riihimäellä. Ja uusia kiertuepaikkoja on jo toivottu ensi vuodelle ja uskallan jo luvata, että niitä tulee.

Mutta nyt siis

Politiikan Värisuorat JOULUKUUSSA: 

Tarja Filatov (sd), Aino-Kaisa Pekonen (vas) ja Timo Heinonen (kok)
Maanantaina 9.12 

klo 9-10 Forssa, Jokioisten Leivän kahvila 
klo 12-13 Hämeenlinna, Cafe Il Mondo 

Keskiviikko 11.12 
klo 17-18 Riihimäki, Laurell

Tervetuloa mukaan! Pullakahvitarjoilu ja kipakkaakin keskustelua.

Uusi aamu ja kohti eduskuntaa. Tänään pitkä päivä luvassa ja yritys jälleen päästä kyselytunnillakin ääneen. Katsotaan saanko puheenvuoroa. Menty monta kuukautta niin, että ei ole puheenvuoroa puhemieheltä saatu. Uusi yritys tänään. Ja tänään myös Iltalehdessä hyvä kirjoitus yli 100 allekirjoittajan lakialoitteestamme. Tuomo Puumalan kanssa tein lakialoitteen lasten törkeiden seksuaalirikosten vanhentumisajoista luopumiseksi. Nyt näyttää siltä, että yli 100 kansanedustajan ääntä ei kuunnella ja eduskunnassa pelin voi laittaa jäihin valiokunnan puheenjohtaja ja asiaa vastustava ministeri. Aiheesta on syytä käydä pelisääntökeskustelu. Minusta paikallaan olisi ainakin aina yli 100 kansanedustajan lakialoitteissa huolellinen asiaintuntijakuuleminen ja esityksen läpikäynti. Nyt tuntuu siltä, että mennään sieltä mistä helpoimmalla pääsee. Ja niinhän se ei voi olla.

Palaan aiheisiin. Helsinkiä kohden ja illalla sitten ystävämme Aku Hirviniemen 30-vuotissynttäreille. Lahja Lastensairaalan kautta. Hieno idea Akulta ohjata ”pakettimme” sinne. 

Tänään eduskunnan hallituspuolueet pääsivät täällä talolla vielö ratkaisuun ensi vuoden budjetin lisäyksistä. Kimmo Sasin johdolla tehtiin budjettiin joitain muutoksia ja lisäyksiä. Tässä tiedotteen muodossa yhteenveto niistä:

”Hallituspuolueet panostavat kilpailukykyyn ja nuoriin

Valtiovarainvaliokunnan hallitusryhmät ovat päässeet tänään yksimielisyyteen valtion ensi vuoden talousarvioon eduskunnassa tehtävistä muutoksista. Muutosten yhteissumma on kaikkiaan 36,5 miljoonaa euroa. Hallitusryhmät ovat etsineet erityisesti sellaisia kohteita, joilla edistetään talouden kasvua ja kilpailukykyä. Erityinen panostus haluttiin ohjata myös nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn. 

Pk-yritysten kasvua tukeviin kansainvälistymishankkeisiin Venäjälle suunnataan yhteensä 1.4 miljoonaa euroa ja Kiina-viennin edistämiseen sekä Invest in Finland –hankkeisiin 500.000 euroa. Suomalaisten yritysten kasvua ja menestystä kansainvälisillä markkinoilla edistävän Finpron verkoston turvaamiseen hallituspuolueet lisäsivät 1.5 miljoonan euron määrärahan. Viennin edistämiseen suunnattiin myös Team Finland –toimintamallin ja lähetystöjen yhteistyön parantamiseen 400.000 euroa. Suomalaisten lupaavien start up –yritysten ja kansainvälisten pääomasijoittajien yhteiseksi kohtaamispaikaksi ja toimintatilaksi suunnitellulle start up –talolle kohdennettiin 300.000 euron määräraha.

Myös velkaneuvontaan ja yrityskummeille suunnataan lisärahoitusta. Maahanmuuttajien työllistymisen vauhdittamiseksi suunnataan 500.000 euron lisämääräraha maahanmuuttajien suomen kielen koulutukseen. 

Liikennehankkeisiin panostetaan yhteensä lähes 10 miljoonaa euroa, joista toteutetaan elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä parantavia hankkeita. Summasta kohdennetaan rahoitusta muun muassa pohjoisen matkailuelinkeinolle tärkeään Enontekiön lentoliikenteeseen sekä vientiyritysten toimintaedellytyksiä parantamaan Savonlinnan ja Varkauden lentoliikenteeseen. Pietarsaaren satamatien kunnostukseen suunnataan 3 miljoonaa euroa, yksityisteiden kunnossapitoon toiset 3 miljoonaa euroa ja Hanko-Hyvinkää rataosuuden sähköistämisen suunnitteluun ja toteutusvalmiuden nostoon 2,6 miljoonaa euroa. 

 

Valiokunta pitää välttämättömänä Länsimetron rakentamisen jatkamista keskeytyksettä Matinkylään päättyvän osuuden valmistuttua, sillä näin saavutetaan tuntuvia säästöjä. Valiokunta edellyttää lausumassaan, että hallitus päättää Länsimetron jatkamista koskevan hankkeen 30 prosentin valtionavustuksen maksamisen ajoituksesta viimeistään kevään kehyspäätöksen yhteydessä

Hallituspuolueet ottavat budjettilisäysten painopisteeksi myös yhteiskunnan kaikkein heikoimmassa asemassa olevat. Lisäresursseja kohdistettiin erityisesti lapsille, nuorille ja sotiemme veteraaneille. Päivähoidon ja sosiaalityön akuuttiin henkilöstötarpeeseen puututtiin lisäämällä molempien yliopistollista koulutusta yhteensä 3 miljoonalla eurolla. Nuorisotakuun toteutumiseksi hallituspuolueet lisäävät 400.000 euroa kaikkein vaikeimmin syrjäytyneiden nuorten kanssa toimiville järjestöille. Nuorille toimintaa järjestävien 4H-kerhojen toimintamenoihin tehtiin myös 400.000 euron lisäys. Päihdeäitien hoitoon kohdistetaan 1,5 miljoonan euron lisäys. Veteraanien kuntoutukseen kohdennetaan 2 miljoonaa euroa eduskunnan 2011 juhlapäätöksen tason turvaamiseksi  eduskuntaryhmien yhteisellä päätöksellä.

Myös ympäristöhankkeisiin lisättiin merkittävästi rahoitusta. Itämeren tilan parantamiseen suunnattiin 1.5 miljoonan euron panostus. Siirtoviemärihankkeisiin lisätään 800.000 euroa ja vesihuoltotöihin toiset 800.000 euroa. Suomalaisen ruoan ja luomutuotannon edistämiseen hallituspuolueet lisäsivät yhteensä 280.000 euroa. 

Hallituspuolueiden vastaavat jatkavat vielä neuvotteluja esityksen tasapainottamisesta vastaamaan 35 miljoonan euron jakamatonta varausta.”

Päivä eduskunnassa mennyt vauhdilla. Asiat hieman vielä solmussa ainakin ympäristövaliokunnassa, mutta ehkä ne tästä vielä selviävät. Nyt kohta kyselytunnilla ja illalla sitten piipahtamaan Aku Hirviniemen juhlissa. Ja sitten jo Loppea ja Hämettä kohden. Itsenäisyyspäivä alkaa siellä kotikunnan upealla ja perinteikkäällä juhlalla.

Tänään myös oman kaksiviikkoisen TET-jaksonsa tiimissäni päätti ysiluokkalainen Erika Kovanen. Erika oli minulla työharjoittelussa nyt jo toisen kerran ja tällä kertaa peräti parinviikon pätkän. Aivan mahtava nuori tyttö ja todella ahkera ja osaava. Häneen aikaan tutustuin, tai oikeastaan hän oli minut vain siellä bongannut, Lopella Järventaustan Pirtin juhannustansseissa. Erika oli perheensä kanssa lippuja myymässä kun tansseihin me menimme. Rohkea tyttö otti yhteyttä myöhemmin ja kysyi pääsisikö työharjoitteluun ja totta kai mukaan mahtui. Hieno tyttö ja innostui myös yhteiskunnallisista asioista näiden viikkojen aikana. Kiitos Erika vielä Sinulle jos täällä blogissani vielä piipahdat.

Nyt päivä jatkuu…

Kello 23.29 ja vasta Lopella. Hieman pitkäksi venähti. Työpäivän jälkeen vielä piipahdimme Aku Hirviniemen upeilla 30-vuotissynttäreillä ja nyt kotona. Kiitos Akulle upeista juhlista ja vielä täälläkin onnea uusille syksyn ylioppilaille. Taas muutama entinen minunkin oppilas sai valkolakkinsa. Onnea paljon ja myötä tuulta elämään.

Mutta huomenna vuoden tärkein päivä. Itsenäisyyspäivä. 

 

 

Kommentit