Hyvää Itsenäisyyspäivää.

Blogi, perjantaina 06.12.2013

Kunnia. Isänmaa.

Tänään vuoden tärkein päivä. Itsenäisyyspäivä ja kaunista sinivalkoista ulkonakin. Isänmaa saanut ainakin täällä Hämeen sydänmailla valkoista vaippaa.

Päivän ohjelma tänään hieman erilainen. Tasavallan Presidentinlinna on remontissa ja tänä vuonna ei Linnanjuhlia järjestetäkkään. Mutta itsenäisyyttä toki juhlitaan presidentinkin johdolla ja tällä kertaa se tehdään Tampereella Tamperetalossa evakossa. Evakkomatkat kuuluvat merkittävältä osalta myös muutenkin maamme historiaan ja uhrauksiin. Ehkä vertauskuvaa tässäkin.

Mutta sitä ennen täällä Lopella Itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia. Sinivalkoiset kynttilät jo kotona pöydällä ja rakkaan vaarin kuva. Pöydällä myös odottaa jo vaarini vanha sotilaspassi ja vanha kuva, missä vaarini Paavo Heikkilä Kormussa aliupseenikurssilla Suojeluskunnan koulutuspäivillä ja mummini Lotta-merkki. Ne tänään tummanpuvun sydämenpuoleiseen povitaskuun. Kiitokseksi ja muistoksi kun Tampereelle suuntaamme. Sankarihaudalla tänään perinteinen käynti.

Muutama päivä sitten kirjoitin Talvisodan syttymisen muistopäivänä omasta vaatistani näin: ”Oma isoisäni, rakas vaarini, lähti mukaan Lopen Suojeluskunnan päällikkönä JR15. joukkueen johtajana. Parin viikon päästä hänet ylennettiin 7./ JR15. päälliköksi. Sota vei taisteluihin Summa I 30.11.1939-5.1.1940, ja Summa II 11.2.1940-13.2.1940, Näykkijärvi 14.-27.2.1940 ja Viipurin taisteluun 28.2.-13.3.1940. Samana päivänä Talvisota päättyi ja vaarini vapautettiin 6 kuukauden ja 24 taistelupäivän jälkeen vai siksi aikaa kunnes uusi palvelukseen määrus 17.6.1941 kutsui nuoren perheen isän takaisin sotaan. Vaarini haavoittui Syvärillä 23.10.1941 kranaatin sirpaleista joista yhtä hän kantoi loppuelämänsä päänsä sisällä viimeiseen matkaansa asti. Vaari palasi sotaan ja palveli 4 vuotta 8 kuukautta ja 28 päivää.”

Upeaa Itsenäisyyspäivää teille kaikille. Juhlitaan kaunista Isänmaatamme ja vaalitaan sen muistoa. Mutta katsotaan myös tulevaisuuteen.

Palailen juhlapäivän tunnelmiin täällä blogissani todennäköisesti vasta huomenissa.

 

Kommentit