Politiikan Värisuora keräsi Forssassa ennätysyleisön – Säännöllinen kiertäminen ja hyvä puoluerajat ylittävä yhteistyö kerää kiitosta.

Blogi, maanantaina 24.11.2014

Tänään vesimme ties jo monenen Politiikan Värisuoran yhdessä Tarja Filatovin ja Aino-Kaisa Pekosen kanssa. Forssa oli tällä kertaa kaupunkina ja siellä erinomainen leipomokahvila Jokioisten Leivän kahvila kaupungin sydämessä. Tänään väkeä olikin paikalla tuplaten viime kertaan ja tunnin keskustelun aikana paikalla kävi viitsenkymmentä forssalaista ja lounais-hämäläistä. Keskustelu oli vilkasta ja nämä tuokiot siis mennään kyselytunti-idealla eli niin, että paikalla olleet päättävät mistä keskustellaan ja mikä puhuttaa. Tänään mm. sukupuolineutraaliavioliittolaki, maamme ja kuntien velkaantuminen ja sosiaali- ja terveydenhoito. Mutta myös kuntouttavan työtoiminnan väärinkäytökset ja jopa kannabiksen vapauttaminen.

Aika-ajoin keskustelu oli tänään aika kipakkaakin. Itse alleviivasin sitä, että kakkua ei voi jakaa jos ei ole kakkua jaettavaksi. Velaksi emme siis voi ikuisesti tätä maata pyörittää ja siksi tarvitaan lisää toimenpiteitä talouden tasapainottamiseksi ja ennen muuta talouskasvun aikaansaamiseksi. Keskustelu yksi pienyrittäjä nostikin esille tänäänkin monta hyvää konkreettista esitystä mitä pitäisi tehdä, että yrittäjyys tässä maassa kasvaisi ja synnyttäisi lisää työpaikkoja. Olen hänen kanssaan täysin samaa mieltä, että esimerkiksi alv-asiassa on syytä hakea muutosta (nostaa alarajaa) niin että käsintehtytyö (parturit, kampaamot, ompelimot yms) ja yleensäkin pienyrittäjyys tässä maassa voisi paremmin. Näitä asioita toivottavasti saamme eteenpäin mahdollisimman pian. Näitä ajatuksia ja ideoita otan mielelläni lisääkin vastaan. Kaikki ajatukset ja hajatelmatkin tervetulleita. Suomea pitää nyt laittaa määrätietoisesti kuntoon.

Kiitokset vielä lounais-hämäläisille mukavasta kahvihetkestä ja hyvistä keskusteluista. Uskoisin, että vielä keväällä tapaamme tälläkin konseptilla ja vielä ennen joulua tulen samaan paikkaan myös jouluglögejä tarjoamaan. Glögikiertueeni ajat löydätte tuolta kalenteristani. Nähdään siis vielä ennen joulua ympäri Hämettä.

Ja seuraava Politiikan Värisuora on jo keskiviikkona 26.11.2014 kello 17-18 Hämeenlinnassa Reskalla Cafe IlMondossa eli vanhassa Cafe Veerassa. Tervetuloa mukaan!

HAMK:n Liikenne- ja logistiikkaseminaari
Perustienpitoo pitää satsata ja tehdä oma iso hanke valtion pienemmistä teistä

Ennen Forssaa kävin aamusta jo puhumassa Riihimäellä Hämeen Ammattikorkeakoulun liikenteen ja logistiikan opiskelijoiden paneelissa. Tästä on tullut jo yksi jokavuotinen perinne tälle samassa vaiheessa olevalle opiskelijaryhmälle ja ollut mukava huomata miten keskustelun ja mielenkiinnon aiheet vaihtelevat vuosittain. Vielä viime vuonna puhutti paljon Vasemmistoliiton silloisen liikenneministeri Merja Kyllösen ajama liikenteen satelliittiseurantamaksujärjestelmän suunnittelu, mutta nyt aihetta ei sivuttu. Syynä tietenkin se, että nykyinen liikenneministeri Paula Risikko pysäytti tämän kalliin ja turhan valmistelun. Mutta tänä vuonna puhutti sitten mm. Pisara-rata, kehärata, suurempien teiden isot kehittämishankkeet ja myös pääradan remontti ja kolmioraide. Keskustelussa herätti mielenkiintoa myös tiestömme yleinen kunto ja itse toistin esitykseni siitä, että tarvitsemme oman ison hankkeen saadaksemme valtion pienemmät tiet ja sillat joskus korjattua. Tarvitaan siis hankekoriin hanke ”Valtion pienemmät tiet kuntoon” -hanke missä tehtäisiin kaikkien puolueiden kanssa sopimus siitä, että teiden reilun 2 miljardin korjausvelka laitetaan kuntoon esimerkiksi 4-7 vuoden aikana. Toivottavasti saan tälle ajatukselleni laajemminkin tukea. Nyt korjausvelka vaan kasvaa koko ajan ja näin kävi jo edellisen hallituksen aikana ja taisi käydä jo sitäkin ennen. Rahat eivät siis riitä pitämään huolta tästä kansallisomaisuudestamme ja tällä peruskorjaustyöllä luotaisiin esimerkiksi valtavasti työtä tänne maaseudulle ja maakuntiin.

Itse myös pidin arvokkaana sitä että nyt lopulta saamme pääradan remontin eteenpäin ja myös Riihimäen Rautatieaseman lopultakin esteettömäksi. Ja nostin esille myös vanhan ajatukseni siitä, että Forssan ja Porin uuden ratayhteyden suunnittelussa kannattaisi selvittää myös aito itä-länsi-suuntainen yhteysvaihtoehto eli tehdäkin raide Helsingistä Riihimäen kautta Forssaan ja Poriin. Ehdotin, että tästä voisi joku tehdä vaikkapa opinnöytetyön. Kannattaa pohtia.

Hieno aamunavaus siis tänään HAMK:lla ja siellä myös tänään mielenkiintoinen päivä kun lukiolaisia oli tutustumassa ammattikorkeakoulun tarjontaan. Upea oppilaitos minkä tarjontaan kannattaa ehdottomasti tutustua.

Nyt kello 15.15 ja aika lähteä kunnantalolle. Kunnanpuheenjohtajisto, sitten ryhmäkokous ja illan päätteeksi kunnanhallituksen budjettikokous.

Lopen kunnantalous vielä hyvällä tolalla –
Ensi vuonna vaikeampaa.

Lopen kunnan talous on ollut positiivinen useamman vuoden. Viime valtuustokaudella halusimme kääntää laivan suunnan ja teimme yhdessä henkilöstömme kanssa toimenpiteitä. Niiden avulla kuntamme talous saatiin tasapainoon ja tältä vuodelta teemme jo kuudennen kerran peräjälkeen positiivisen tilinpäätöksen. Velkamääräkin pienenee isoista investoinneista huolimatta tämänkin vuoden myötä. Velkamäärä vähenee kuudetta vuotta peräkkäin. Ne ovat kovia tuloksia näinä kuntatalouden vaikeina aikoina ja ansaitsee ison kiitoksen meidän hyvä ja sitoutunut henkilökunta ja myös kuntamme virkamiesjohto. Tämän vuoden tilipäätös tullee olemaan noin miljoonan ehkä reilunkin ylijäämäinen. Budjetti tehtiin aikanaan käyttännössä sitten tähtäämään nollatulokseen. Tämä vuosi siis mennään erinomaiseen tahtiin.

Ensi vuosi ei sitten enää menekään näin. Veroja kunnanhallitus esitti ja valtuusto päätti korotettavaksi 0,5 prosenttiyksiköllä. Mutta sekään ei riitä takaamaan sitä että ensi vuonna budjettiesitys olisi ylijäämäinen vaan teemme miinusta 470 000 euroa. Veroprosenttia olisi siis pitänyt korottaa nollatulokseen pääsemiseksi toisella mokomalla. Lopella yksi veroprosenttiyksikkö tuo tuloja kunnalle noin 1,2 miljoonaa euroa. Kunnan velkamäärä myös tulee kääntymään taas nousuun. Näin tapahtuu ainakin vuoteen 2017 asti jos mitään ei tehdä. Tilannetta pitää seurata ja kunnanhallituksen pitää huolehtia siitä, että talous ei sakkaa uudelleen.

Mutta palaan näihin asioihin varmasti tässä vielä. Tyytyväinen olin siihen, että Tiina Seppälän esityksestä suunniteltu kouluverkkosuunnitelma pyyhittiin pois. Lopella siis jatkuu minun kunnanhallituksen puheenjohtaja aikanani aloittamana koulu- ja kylärauha. Kyläkoulut ja kylät saavat siis jatkossakin kasvaa rauhassa ja kyläkoulujen lopettamisesta ei Lopella keskustella. Kiitos Tiina ja kunnanhallitus.

Ja Tiinan esityksestä myös kyläkouluille tarjotaan jatkossakin pienten koululaisten ja eskarilaisten iltapäivätoimintaa. 10 oppilaan myötä ryhmä siis perustetaan jatkossa myös kyläkouluille. Erinomainen juttu ja tärkeä signaali sekin kylille ja kyläkouluille.

Myönteisenä pidän myös sitä, että kunnanhallitus nostaa ensi vuodelle jälleen yksityistiemäärärahaa. Ensi vuonna kunta ohjaa yksityisteiden tukiin 90 000 euroa kun se pienimmillään taisi olla joku vuosi sitten lähes puolet vähemmän. Ja tavoite on, että sitten vuonna 2016 korotamme tämän rahan oikealle tasolle eli 100 000 euroon. Hyvä asia tämäkin kylille ja haja-asutusalueille.

Hallituksessa esitettiin myös Läyliäisten koulun remonttia ja eskaritalon rakentamista aiemmin valtuuston päättämässä aikataulussa. Rakennustyöt siis tehtäisiin 2016-2017. Tämä asia ei kunnanhallituksesta edennyt. Itse valtuustossa olen tätä aikataulua kannattanut ja tulen kannattamaan myös jatkossa. Uskoisin, että valtuusto tästä vielä äänestää joulukuun valtuustossa.

Mutta nyt kello jo 20.48 ja vielä huomisia materiaaleja luettavana. Kiitokset täällä ja huomenna jatketaan eduskunnassa.

Kommentit