Poliittiset lakot kaivavat omaa kuoppaansa – Hallituksen tehtävä lisää

Blogi, maanantaina 11.03.2024

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n lakko pysäyttää Suomen viennin kahdeksi viikoksi.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n tiettyjen jäsenliittojen kahden viikon poliittiset lakot alkoivat tänään. Lakot osuvat keskelle taantumaa ja on selvää, että maan sisäiset toimet nyt tulevat taantumaan pitkittämään ja ehkä myös syventämään. Jo valmiiksi vaikea taloustilanne tulee siis edelleen vain vaikenemaan ja se vaatii maamme hallitukselta lisää toimia. Lakoissa ovat mukana AKT, JHL, Teollisuusliitto, Sähköliitto, Rakennusliitto sekä PAM, ja lakkotoimet kohdistetaan nimenomaan maamme vientiin ja tuontiin.

AKT:n poliittinen lakko tulee näkymään mm. polttoaineen jakelussa ja myös ruokakauppojen hyllyillä. Lakko iskee tavarantoimitukseen niin teollisuudessa kuin energiantuotannossakin. Isku tulee siis näkymään laajasti suomalaisten arjessa lyhyellä aikavälillä muutaman seuraavan viikon aikana, mutta myös pahimmillaan pysyvämminkin pitkällä aikavälillä. Poliittiset lakot ja niiden aiheuttama haitta nimittäin tulee vaikuttamaan myös yritysten haluun investoida Suomeen. Poliittiset lakot syövät luottamuspääomaa ja tekevät Suomesta epähoukuttelevamman investointiympäristön. Päätökset uusista investoinneista kohdentuu helpolla maihin, missä pelisäännöt ovat toimivat ja yritysten toimintaympäristö vakaa.

Tänä myös vielä viikonloppuna pyrittiin meilläkin etsimään. Neuvotteluja tilanteessa on kaivattu ja tarvittukin ja siksi pääministeri Petteri Orpo (kok.) kutsuikin työmarkkinatoimijat vielä perjantaina yhteiseen pöytään. Neuvottelut eivät kuitenkaan tuottaneet toivottua tulosta ja SAK kertoi aloittavansa maanantaina massiiviset poliittiset lakkonsa.

Nyt nähtävät poliittiset lakkotoimet ovat suhteettomia ja kohtuuttomia. Ne myös iskevät täysin syyttömiin osapuoliin. Julkisuudessa onkin jo esitetty pohdintoja siitä, että poliittiset lakot pitäisi jopa kieltää kokonaan tai rajata ne vain muutamaan tuntiin. Myös suomalaisten mielet poliittisista lakoista näyttää muuttuvan. Kansalaisaloite poliittisten lakkojen kieltämisestä keräsikin jo torstaina tarvittavat 50 000 kannatusilmoitusta, eli kansalaisaloite etenee meille eduskunnan käsiteltäväksi. Eduskunta tulee siis vielä kevään aikana keskustelemaan poliittisten lakkojen rajoittamisesta jopa suunniteltuakin tiukemmin. Yleiseen lakko-oikeuteen ei tietenkään olla puuttumassa.

Se on kuitenkin varmaa, että maamme taloustilanne tulee tässä nyt vain vaikenemaan. Kevään kehysriihessä meidän tulee tehdä enemmän toimia velkaantumisen taittamiseksi ja talouden tervehdyttämiseksi. Velaksi emme voi loputtomiin elää.

Du gamla, Du fria, Du fjällhöga nord

Ruotsista tuli viime viikolla 7.3.2024 vihdoin Naton jäsen. Tänään Ruotsin sinikeltainen lippu nousee salkoon Brysselissä Naton päämajassa. Historialliseen lipunnostoon iltapäivällä kello 13.00 osallistuu mm. Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Pohjola on tänään turvallisempi paikka kuin ehkä koskaan ennen. Ja tästä turvallisuudesta me huolehdimme nyt yhdessä.

Uusi viikko siis tästä käyntiin. Aamulla Riihimäen seudun seutujohtoryhmän kokous eli kokouksilla liikkeelle.

….

Kello 22.16

Tänään Riihimäen seudun seutujohtoryhmä valitsi minut puheenjohtajakseen. Aikanaan 2006 toimin Hyvinkää-Riihimäen talousaluetoimikunnan puheenjohtajana eli vähän samoihin juttuihin paluu tänään. Mukava homma ja hienoa saada vetää tätä seurakuntamme tietynlaista poliittista johtoryhmää. Yhteistyöllä siis eteenpäin.

Lakoista tänään jo huolestuttavia uutisia. Tehtaita ajetaan jo nyt alas eli moni perhe menettää toimeentulon, kun poliittiset lakot pakottavat sulkemaan myös lakon ulkopuolisia tehtaita. Ja huoli vastaa myös suurten investointien tulevaisuudesta. Toivottavasti nyt ei lakoilla tehdä pysyvää tuhoa.

Huomista kohden. Huomenna illalla sitten itärajasta keskustelemassa Ylen A-Studiossa, mutta sitä ennen tuhti työpäivä.

Öitä.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit