Turvallisuuskysymys, ei turvapaikkakysymys.
Tästä itärajalla on kysymys. Ja on ollut hyvä ja rauhoittava huomata, että itärajamme tapahtumista myös EU:ssa puhutaan hybridihyökkäyksenä. Siinä on merkittävä ero siihen, että kyse olisi turvapaikanhakuprosessista tai edes välineellisestetystä maahantulosta. Tämä erottaa meidän tilanteen myös Välimeren tilanteesta. Meidän rajalla toimintaa operoi ja koordinoi vihamielinen ja sotaa käyvä naapurivaltio, kun taasen Välimerellä toiminta on salakuljettajien ja ihmiskauppiaiden toimintaa. Tuomittavaa ja väärin toki sekin.
On täysin selvää, että viesti pitää nyt saada ihmisten lähtömaihin. Siellä odotetaan koko ajan viestejä siitä, että missä on EU:n rajan heikoin kohta ja missä on aukko mistä voisi päästä livahtamaan EU-alueelle. Jono ei ala Pietarista tai Venäjän rajan muistakaan kaupungeista, missä nyt satoja tai jopa tuhansia ihmisiä odottaa itärajan avautumista tai ehkä vain lumien sulamista. Jonon pää on Bagdadissa ja Mogadishussa ja siellä. Väkeä tulee riittämään ja Venäjän lennot tuovat nopeasti lisää.
Ja tässä on myös yksi aivan liian pienelle huomiolle jäänyt yksityiskohta. Kyse ei siis ole vain siitä, että Venäjä käyttää näitä ihmisiä oman hybridihyökkäyksensä osana, vaan myös siitä, että heitä todennäköisesti huijataan ja tämän jälkeen vankilalla uhaten pakotetaan sotimaan Ukrainan rintamalle. Esimerkkejä on kerrottu julkisuuteen myös mm. Intiasta, mistä ihmisiä on huijattu Venäjälle ja venäjänkielisin paperein yhtäkkiä pakotettu rintamalle. Nämä ihmiset ovat nyt suuressa vaarassa myös joutua Venäjän sotahulluuden uhreiksi.
6.3.2024 NV: Indian holiday turns nightmare: tourists duped into Russian military service — video
Nyt on jo täysin selvää, että huhtikuussa ei itärajaamme avata. Määräaika sulkeutuu 14.4.2024 ja tämän jälkeen on pakko jatkaa täyssulkua vielä. Rajavartiolaitos on kertonut, että hybridioperaatio ei ole loppunut ja ”Venäjällä oleskelee edelleen henkilöitä, joilla on halu päästä Suomeen ja Euroopan alueelle ilman vaadittavia matkustusasiakirjoja”. Julkisuudessa on puhuttu vähintäänkin sadoista tai jopa tuhansista.
Paraikaa Sisäministeriössä valmistellaankin nyt lakeja, joilla itärajamme turvallisuus voidaan taata kaikissa tilanteissa. Ei ole mitään varmuutta, että tilanne säilyy Venäjän viranomaisten hallinnassa lumien sulettua tai kysyä voi onko heillä edes halua tähän. Korruptio lisäksi jyllää Venäjällä ja rajaviranomaisia lahjotaan ja rajan takana on monenlaista toimintaa. Kävin viime viikolla itse katsomassa rajan tilannetta ja mm. väliaikaisia rajaesteitä ja ns. Nato-lankaosuuksia. Nämä alueet on paremmin valmistautuneet kevääseen, kuin pitkät maastorajan osuudet kauempana virallisista rajanylityspaikoista. Koko itärajaa ei varmastikaan tulla aitaamaan – tai mene ja tiedä – mutta nyt on tärkeää varmistaa, että massoilta tilanne voidaan pitää hallinnassa. Tätä myös rajalla harjoitellaan.
On totta, että kansainvälisten sopimusten mukaan jokaisella on oikeus hakea rajalla turvapaikkaa ja hakemus on myös käsiteltävä. Mutta nyt kaikkien on syytä muistaa, että tässä ei ole kysymys turvapaikkakysymyksestä vaan tässä on kyse turvallisuuskysymyksestä. Tällaiset ihmismassat eivät pääse Venäjän rajalle ilman Venäjän viranomaisten hyväksyntää ja apua. Itärajalla ei siis käytännössäkään ole ollut ehkä ainakaan koko 2000-luvulla tosiasiallista mahdollisuutta hakea turvapaikkaa. Aina rajanylityksiin on liittynyt Venäjän viranomaisten sormet – joitain aivan yksittäistapauksia lukuun ottamatta. Venäjä siis operoi tätäkin tilannetta ja siksi tässä ei ole kyse pienessäkään määrin turvapaikanhakemisesta vaan hybridioperaatiosta Venäjän valtion toimesta.
Lain mukaan itärajan kaikki rajanylityspaikat voidaan pitää suljettuna jatkossakin. Näin tullaan tekemään. Ja lisäksi nyt valmistellaan poikkeuslakeja, joilla voidaan pitää tilanne hallinnassa kaikissa tilanteissa. Tarvitaan valtuudet estää maahan massoittain tunkeutuminen ja myös lainsäädäntö tehdä ratkaisut rajalla.
Julkisuudessa on keskusteltu myös ns. push back -toiminnasta tai toiset puhuvat uudelleen tai takaisin ohjaamisesta. Erilaisia toimia on maailmalla käytetty rajatilanteiden hallitsemiseksi ja hyvä, että tätä keskustelua käydään Suomessa edes nyt.
Tavoite on, että poikkeuslait saadaan lausuntokierrokselle mahdollisimman pian. Onko jo myöhäistä? Parempi nyt kuin ei milloinkaan. Mutta sen voin todeta, että parempi olisi ollut säätää nämäkin lait jo aurinkoisen sään aikaan viime hallituskaudella. Tänään on kuitenkin parempi ajankohta tehdä, kuin vasta huomenna.
Ja myös teemme. Maamme turvallisuus menee kaiken muun edelle. Ja maamme turvallisuus tullaan takaamaan kaikissa tilanteissa.
….
Kello 12.51.
Illan A-Studio peruuntui osaltani eli itärajakeskustelu sai nyt väistyä pahenevan lakkotilanteen alta. Hyvä, että lakoista nyt puhutaan, sillä näyttää selvältä, että poliittiset lakot tekevät nyt maallemme jos eivät pysyvää, niin ainakin pitkäaikaista vahinkoa. Tehtaita on ilmoitettu suljettavan lakkojen takia ja valitettavasti myös huolet investointien karkaamisesta vakaampiin maihin kasvaa.
Nyt katsotaan koska tuohon itärajakeskusteluun palataan. Työ kuitenkin aiheen parissa jatkuu. Aiemmin jo liikkeelle saatu rajamenettelylaki nyt etenee. Sillä ei kuitenkaan voida vastata rajalla jatkuneeseen hybridihyökkäykseen ja selvää on, että voimaan satunakaan se ei vastaa mm. irakilaisten ja syyrialaisten maahamme tuloon. Heidän kohdalla ei rajamenettelylakia nimittäin voitaisi soveltaa.
Aihe mistä illalla piti enemmän keskustella on tämä julkisuudessa puhuttu ns. poikkeuslaki. Laki ei siis juridisessa mielessä olisi poikkeuslaki vaan ehkä oikeampi termi olisi puhua poikkeuksellisesta laista. Tällä väliaikaisella rajalainsäädännöllä siis käytännössä estettäisiin maahantulo kokonaan. Lakikokonaisuus on erittäin haastava ja monimutkainen säätää ja lisäksi se jouduttaneen viemään käsittelyyn ns. perustuslain säätämisjärjestyksessä. Esitys siis tarvitsee ensin kiireellisyyden takia 5/6 -enemmistön ja itse voimaansaattamisessa 2/3 -enemmistön. Lakia ei siis saada voimaan pelkästään hallituspuolueiden tuella. Tavoite on, että laki saadaan eduskuntaan maaliskuun aikana.
Ja alleviivaan nyt vielä uudestaankin, että nämäkään eivät yksin riitä itärajan turvallisuuden varmistamiseen. Tarvitsemme siis teknistä estettä lisää ja myös teknistä valvontaa. Ja olen varma, että myös lisää resursseja rajavartiolaitoksen henkilöstönkin vahvistamiseksi. Toivon, että jo kehysriihessä näistä tehdään päätökset tälle ja tuleville vuosille.
Varmistetaan, että meillä on itäraja jatkossakin.