Pizzan kautta politiikkaan – Päivä Timo Heinosen matkassa

Uutiset, perjantaina 28.09.2018

Vuonna 2015 istuin ensimmäistä kertaa samaan pöytään kansanedustaja Timo Heinosen kanssa. Elettiin huhtikuun alkua, vain muutama viikko ennen eduskuntavaaleja. Vaikka vaalit kolkuttivat jo ovella, päätti Timo istua minun ja kymmenen muun nuoren kanssa alas pöydän ääreen ja alkoi puhua meille vähän politiikasta. Pizzaa ja politiikkaa järjestettiin tuolloin vasta toista kertaa. Kyllä 15-vuotiasta Elisaa jännitti.

Samassa pöydässä istuivat jo tuolloin nykyään aktiiviset Kokoomusnuoret Lilli Lindblom ja Hanna Puntila, joiden kanssa toteutamme yhdessä Timon kampanjaa Riihimäellä ja Hämeenlinnassa tänä vuonna. Istuipa pöydässä myös muun muassa nykyinen Riihimäen sosiaalidemokraattien kaupunginvaltuutettu Jere Mattilakin, joka pizzaa ja politiikkaa -illan innoittamana kiinnostui yhteiskunnallisista asioista. Nyt, useita vuosia myöhemmin, on hän Riihimäen nuorin kaupunginvaltuutettu. Esimerkki kuitenkin osoittaa, että jotkut ovat Timon pizzailtojen jälkeen löytäneet puoluepolitiikkan Kokoomuksen riveissä, toiset valinneet aikojen saatossa toisen puolueen, ja se on täysin okei. Tärkeintä onkin, että jokainen oppii iltojen avulla jotain itsestään ja arvomaailmastaan.

Eilen pizzaa ja politiikkaa järjestettiin vuorostaan Heinolassa. Viimeisten neljän vuoden aikana tapahtuma on järjestetty lähes kaikkialla Hämeessä Forssaa, Hämeenlinnaa, Loppea ja Hausjärveä myöten. Tulevina kuukausina tapahtuma järjestetään jälleen Lahdessa ja Riihimäellä sekä ensimmäistä kertaa Hyvinkäällä. Olen matkannut Timon mukana useissa pizzailloissa ympäri Hämettä.

Nuorelle poliitikonalulle eilisen kaltainen päivä on unelmien täyttymys: ensin lounasta eduskunnassa, sitten matkataan kuuntelemaan omaa edustajaa loistavaan pizzailtaan ja tutustumaan muihin, politiikasta kiinnostuneisiin ihmisiin. Parasta tapahtumissa ovatkin ne nuoret, joiden kanssa kokoonnutaan yhteisen pöydän ääreen juttelemaan kaikesta arkiaskareiden ja politiikan välillä. Ennen tapahtuman alkamista emme edes välttämättä tunne toisiamme, mutta tapahtuman lopuksi olemme jo hyviä tuttuja. Verkostoituminen on helppoa lämpimän pizzan äärellä.

Viime aikoina on ollut paljon keskustelua nuorten laskevasta äänestysinnosta ja kiinnostuksesta politiikkaan. Timon loistava tapahtumakonsepti kuitenkin osoittaa, että nuorten aktivoiminen mukaan politiikkaan ei vaadi kuin ripauksen innovatiivisuutta ja aitoa kiinnostusta nuorten asioita kohtaan. Ei ihme, että myös muut puolueet ja nuorisojärjestöt ovat alkaneet käyttää
samaa konseptia. Kuten kiinalainen sananlaskukin sanoo, on helppoa kirjoittaa tuhat reseptiä, mutta vaikeaa löytää yksi toimiva keino: Timon resepti onnistuneeseen iltaan on kuitenkin pettämätön.

Jos 15-vuotialle Elisalle olisi aikanaan sanottu, että kolmen-neljän vuoden päästä hän olisi edelleen istuutumassa alas politiikan ja pizzan ääreen, tällä kertaa Heinolassa, olisi hän varmaan ollut ihmeissään. Eilisen kaltainen päivä kuitenkin osoittaa, että kun politiikkaa tehdään oikein ja sydämellä, voi pizzapöydästäkin kummuta jotain suurta: pizzan täyttämän vatsan lisäksi se on usein ehtymätön kiinnostus politiikkaan.

/ Elisa Hyvärinen

Kommentit