Pitkästä aikaa kokouspäivä – Valtion Liikuntaneuvostolta puolto Heinolan ja Tervakosken liikuntasalien valtiotuelle

Blogi, maanantaina 08.04.2019

Tänään pitkästä aikaa vaalikentiltä kokouspöytiin. Helsingissä Opetus- ja kulttuuriministeriössä pidimme huhtikuun Valtion Liikuntaneuvoston kokouksen. Käsittelyssä oli tämän vuoden valtion liikuntapaikkarakentamisen tuet. Tuilla jo kiire sillä pian pitää kuokka lyödä jo maahan ja hyödyntää tämä paras ja kuivin rakentamisaika. Hämeeseen tulee tälle vuodelle kaksi täyttä 750 000 euron valtiontukea. Janakkalan Tervakosken koulukeskuksen liikuntahalli ja Heinolan Lukion liikuntasali mahtuivat siis Etelä-Suomen kuuden tuettavan hankkeen kärkeen.

Tämä on hyvä kokonaisuus. Pitää muistaa nimittäin, että Etelä-Suomen alueella samoista rahoista kilpailee niin Helsinki kuin koko Uusimaakin. Kolmasosa tuettavista hankkeista tänne meidän alueelle on hyvä tulos

Kaiken kaikkiaan tänä vuonna valtion tukee 20 suurempaa liikuntahanketta eri puolilla Suomea ja lisäksi kolmea valtakunnallisesti merkittävää hanketta. Vajaan 29,9 miljoonan euron tukirahasta jaettaan vajaa 21,3 miljoonaa Valtion Liikuntaneuvoston esityksen kautta ja pienemmille alle 700 000 euron hankkeille jätettiin reilu 8,6 miljoonaa euroa jaettavaksi alueellisten AVI:ien toimesta. Listalla AVI:ien kautta myös Lopen urheilukentän tuki ja myös jalkapallon tekonurmen tuki ja yksi lähiliikuntapaikka. Urheilukentälle listalla noin 158 000€, Launosten tekonurmelle 105 000€ ja taajamien kolmelle lähiliikuntapaikoille 16 500€. Hyvä kokonaisuus myös tänne kotikuntaankin tulossa, mutta näistä siis päätös tehdään vasta myöhemmin AVI:n toimesta.

Tänään myös käsittelimme uusia linjauksia tuleville vuosille näitä valtion liikuntapaikkarakentamisen tukia varten. Haluamme korottaa tukia useammissa eri tilanteissa eli esimerkiksi silloin kun kunnat tekevät yhteisiä hankkeita tai samaan kokonaisuuteen rakennetaan kaksi eri liikuntapaikkaa eli esimerkiksi uimahalli ja palloiluhalli. Tällaisissa tilanteissa jatkossa tuki voisi mahdollisesti olla nykyisen 750 000€ tai 850 000€ sijaan korkeampikin. Uskon, että tämä lisäisi tällaisia yhteishankkeita ja korotettuja kertoimia voitaisiin jatkossa käyttää myös mahdollisesti poikkeuksellisen hyvissä energiatehokkuuden hankkeissa ja muutamissa muissakin. Näistä lopullinen päätös sitten vasta kesäkuun kokouksessa. Mielelläni kuulen ajatuksia ja palautetta näistäkin.

Samalla myös haluamme tulevaisuudessa mahdollistaa tuet myös uudenlaisille kuntien käyttämille rahoitusmalleille eli esimerkiksi elämänkaarirahoitukselle ja myös laajennamme valtakunnalliset huippu-urheilun hankkeet koskemaan myös muita poikkeuksellisen laajoja ja isoja hankkeita. Tässä voisi esimerkkinä käyttää vaikkapa Urhea hallia tai Hippos-hanketta.

Alkavalla tai tulevalla kaudella tavoitteena vielä tehdä perusteellisempi liikuntapaikkarakentamisen Suunta-asiakirjan päivitys, mutta se on useamman vuoden urakka ja siksi nyt nämä päivitykset käyttöön jo ensi syksystä lähtien.

Antoisa kokouspäivä ja nyt illaksi Riihimäen kautta Lahteen. Hämeen vaalipiirin iso vaalikeskustelu siellä ja kunnia saada edustaa Kokoomusta tässä valtakunnallisestikin kuultavassa paneelissa.

Kotona ollaan. Yöksi Lahdesta kotiin ja taas aamusta takaisin Lahteen. Petteri tulee kierrokselle ja Lahden torilla olemme päivällä Kokoomuksen kampanjarekalla. Nähdään siellä.

Mutta tänään mukavat keskustelut myös Riihimäen Vaalikahvilalla. Kiitos vielä kaikille siellä käynneille ja juttusille poikenneille. Ja illan gallupit lupaili hyvää. Näyttää siltä, että saamme tässä vielä hyvän pääministerikisan.

Kommentit